Cvikla a tekvica, klasická jesenná dvojica. Popri rôznych krémoch a čipsoch sa z tej prvej dá urobiť aj nátierka.
Suroviny
– 4 cvikle
– rascu
– koriander
– rozmarín
– soľ
– 3-4 strúčiky cesnaku
– olivový olej
Surovín nie je veľa, prakticky len rôzne korenia a bylinky. Cviklu ošúpte a pokrájajte na menšie kocky. Hoďte ich na plech, posypte drveným korením, nasekaným čerstvým rozmarínom a nezabudnite posoliť. Prihoďte neošúpané strúčiky cesnaku a poriadne pokvapkajte olivovým olejom. Cviklu poriadne poprehrabávajte, aby sa všetky suroviny spojili a dajte do rúry grilovať. Zistil som, že lepšie funguje program bez ventilátora, len treba častejšie kontrolovať a prehrabávať. Pečenie potrvá najmenej 30 minút. Najlepšie je, ak vidličkou ochutnáte, či už je. Nielen pichnúť, aj ochutnať.
Hotovú cviklu vyberte a nechajte trochu vychladnúť. Vyberte cesnaky, vylúpnite ich zo šupiek a hoďte naspäť ku cvikle. Mixérom (tyčovým alebo stojacim) celú masu rozmixujte, ale nie dohladka. Vylepšenia? K mixovaniu môžete prihodiť napríklad vlašské orechy alebo pražené lieskovce.
Nátierku už len stačí natrieť na chlieb. Výborne ju dopĺňajú syry všemožného druhu. Od cottage až po kozie. Pri servírovaní ju môžete navyše pokvapkať trochou citrónu.
Ta by sa (minimalne farebne) hodila k tekvicovemu chlebu od maskrtnice, na ktorom teraz my ficime. Dakujeme za tip!
Ja som vcera robila natierku z kuracich pecieniek, sice to nie je vegetarianske, ale tieyz sa to dobre zje na chlebe, ochutene vinnym octom s marinovanou salviou