Cvikla je moja obľúbená jesenná zelenina. Chrúmem ju surovú, alebo ju hodím do boršču či šalátu. Ako som sa minule motal po blogoch, u Mitošinkov bol rýchly recept na krém. K tomu mi záhrada dala rozmarín aj hríby, tak sa z obyčajnej polievky stal obedný mls.
Suroviny
3 väčšie cvikly
3 zemiaky
kúsok zeleru
bobkový list
rozmarín
sladká smotana
2 PL octu
1 cesnak
maslo
huby
soľ
Prvú ošúpte cviklu a zemiaky, pokrájajte ich na menšie kocky. Zo zeleru odkrojte hrubší plát a postrúhajte ho nahrubo. Spolu s bobkáčom, rozpučeným cesnakom a rozmarínom dajte do hrnca. Pridajte soľ a ocot, zalejte vodou aby bola zelenina akurát zakrytá a nechajte zovrieť. Normálne by sa polievka mala zaliať vývarom, ale obišiel som to práve strúhaným zelerom a cesnakom.
Keď polievka zovrie, stíšte plameň a povarte, kým nie je všetka zelenina mäkká. Potom odstavte z plameňa, vmiešajte celú sladkú smotanu, vyberte bobkový list a tyčovým mixérom rozmixujte na hladký krém. Predtým je dobré odobrať trochu šťavy bokom a po mixovaní s ňou upraviť konečnú hustotu jedla. Olej do krému pridávať nemusíte, dostatok sýtosti aj tuku mu dá smotana.
Hustý krém môžete naservírovať napríklad s osmaženými hubami. Už to vyzeralo, že túto jeseň budú delikatesy bez húb, ale zachránila ma naša záhrada. Ráno som bol nazbierať popadané orechy a uprostred trávnika na mňa zasvietilo pár malých bielych prášiviek. Keď sú mladé, pripravuje sa z nich výborná praženica.
Hríby som teda vzal do kuchyne, ošúpal, pokrájal na tenké plátky a rýchlo osmažil na troške masla. Hotové lupienky spolu s vetvičkou rozmarínu dozdobili cviklový krém a zároveň dali jedlu nový rozmer. Navyše môžte do krému primiešať zvyšné roztopené maslo z panvičky. Kto chce, pridá si opečenú bagetu.
Jeeeeeeeeeeeeej nádherný recept, určite ho dnes spravím :) ďakujem, kombináciu cvikla a huby som hľadala a našla som len Váš recept, ešte raz vďaka. Krásny deň! :)