Žiadna ryža, žiadne riasy, ani surová ryba. Autori sushiblogu ma už dlhšie provokovali, vymyslieť slovenskú odpoveť na japonské sushi, navyše z lokálne dostupných surovín.
Začal som teda uvažovať, čím nahradiť jednotlivé japonské suroviny. Prvé prišli na rad nori riasy. Napadli ma dve varianty, použiť buď uvarený špenátový list, alebo podľa vzoru slovenských špeclí – primiešať špenát do palacinkového cesta. Vyhrala druhá možnosť. Kúpil som mrazený špenátový pretlak a nechal ho v sitku pol dňa ztiecť z vody. Palacinkové cesto mám rokmi preverené – 1 vajíčko, 125 g múky, 300 ml mlieka, 2 PL oleja a štipku soli. Postupne som do neho pridal celý špenátový pretlak, poriadne celé cesto rozmixoval ponorným mixérom a nechal ho pol hodinku odstáť v chladničke.
Výber špenátových palaciniek ako náhrady za nori mi zároveň vyriešil ostatné suroviny. Nakúpil som teda levickú ricottu, hladký tvaroh a cottage cheese. Nevedel som, ktorý z nich bude lepšie držať formu a samozrejme aj chutiť, tak preto ten výber. K tomu som pribral mladú cibuľku, nakladané uhorky, mletú červenú papriku, chren, zeler, pór a smotanu.
Zelené cesto už pekne odstálo, pre istotu som do neho pridal ešte lyžicu oleja, aby náhodou nepripekalo. Rozohrial panvicu potretú olejom a nalial na ňu prvú žufanku cesta. Pekne sa rozlialo, po chvíli išlo odlepiť aj otočiť. Mimo jedného nepodarku sa z celého cesta podarili všetky palacinky.
„Nori“ boli hotové, začal som baliť. Levickú ricottu som chytil do rúk ako prvú a nakoniec sa aj najviac osvedčila na plnenie. Bielu masu som rozotrel prstami po celej palacinke, do stredu poukladal buď pokrájanú mladú cibuľku alebo na prúžky pokrájanú nakladanú uhorku a celé to zaroloval, presne ako sa to robí so sushi, akurát bez bambusovej rohožky. Zrolovaný valec pokrájal na 6 rovnakých častí, naaranžoval na misu, niektoré kúsky posypal mletou červenou paprikou. Špenátové palacinky sú sami o sebe chuťovo trochu mdlé, preto treba voliť takú plnku, ktorá celému jedlu dodá charakter. Viem si predstaviť, že namiesto ricotty by sa dala použiť aj jemná plnka z kuracieho mäsa, prípadne domáca hydinová paštéta.
Ostatné už išlo viacmenej samo. Wasabi nahradil chren zjemnený trochou smotany a doplnený o najemno strphaný zeler, pór zasa poslúžil ako dekorácia. Zostala len sójová omážka, ale nahradiť ju worchestrom alebo nebodaj hustým hovädzím vývarom mi pripadalo ako porno, takže som sa túto časť som vynechal.
Výsledok vidíš na fotke a môj konečný verdikt zhrniem v troch bodoch:
- áno, je možné pripraviť špenátové palacinky
- ich trocha mdlú chuť by som radšej doplnil o niečo mäsité alebo ich použil do úplne iného jedla
- a vôbec, japonské sushi by som si nakoniec radšej vychutnal v jeho originálnej podobe a tradičnými surovinami
(…ako zábava a tréning zároveň to splnilo svoj účel… Kto chce, môže tento nápad potiahnuť ďalej, prípadne doplniť. Som zvedavý na tvoje skúsenosti…)
Konecne už niekto presadzuje dostupné slovenské suroviny,ktoré vieme ako chutia,dá sa to jesť a nemusíme sa opičiť po druhých.Slovenské sushi je O.K.Prejem vam veľa takýchto skvelých nápadov.S pozdravom Jaroslav
tak tak, ja to stale vravim, vsade same marlenky a tiramisu, a kde pre boha zostala klasicka babovka a kavicka?
dakujeme za pochvalu, budeme sa snazit