Myslím to doslovne, pretože väčšina škorice na našom trhu pochádza z Číny a označuje sa ako nepravá. Pravá je iba cejlonská.
Trochu faktov na začiatok. Škoricovník patrí medzi vavrínovité a má niekoľko odrôd. Ako korenie sa používa len zopár z nich. V prvom rade Cinnamomum verum, čiže pravá alebo aj cejlónska škorica. Potom sú tu ešte indonézska, vietnamská a čínska škorica spoločne zvané cassia. Navyše sa môžete stretnúť aj s označením indická škorica, inak dalchini. Rozdiely sú podstatné. Na pohľad, chuť aj zloženie.
Škorica sa triedi podľa toho, aká časť kôry a lyka bola použitá pri výrobe. Pri pravej sa používa len svetlé lyko, ktoré sa vrství a následne roluje. Výsledok vyzerá ako cigara. Čínska škorica obsahuje všetky vrstvy kôry, je príliš hrubá a vrstviť sa nedá. Rozdiel zbadáte ľahko. Vľavo je indická dalchini, v strede pravá cejlónska a vpravo čínska škorica.
S mletím je to tiež rôzne. Pravá škorica je taká krehká, že by ste ju pomrvili hádam aj v ruke. Na čínsku už budete potrebovať mažiar alebo mlynček a na indonézskej si vylámete zuby. Vďaka tomu máte jasno, ktorú kde použiť. Cejlonskú ako mletú na pečenie, nepravú radšej v celku a na varenie. Chuť je tiež rozdielna. Asi ju máte zafixovanú ako výraznú až možno až ostrú. Tak chutí čínska škorica. Potom vás cejlónska možno sklame, je jemnejšia aj sladšia. Chutí trochu ako kombinácia škorice a klinčekov. Jemnosť nie je naškodu, pretože práve výrazná chuť čínskej zbytočne prebíja všetko ostatné.
Škorica všeobecne vonia, lieči, zohrieva, dokonca znižuje množstvo cukru v krvi. Lenže obsahuje aj kumarín, ktorý je jedovatý pre pečeň a obličky. Naše normy majú preto obmedzenie na 0,1mg na kg telesnej hmotnosti denne, resp. 15mg na 1kg cesta v pekárstve. Pomoc je pritom relatívne ľahká. Nemusíte ubrať množstvo, stačí prejsť na pravú škoricu. Kumarínu má minimum, najviac ho má čínska.
V podstate sa dá povedať, že v našich bežných obchodoch sa dá kúpiť len čínska škorica. Ak sa chcete poobzerať po pravej, treba hľadať buď v etno-obchodoch alebo na internete. Prípadne niekde v okolí, napríklad na viedenskom Naschmarkte. Ako pri každom korení, nikdy ho nekupujte mleté. Mlynček alebo mažiar vám urobia násobne väčšiu službu ako ktorýkoľvek vyprchaný sáček korenia. Koniec-koncov, niektorí výrobcovia to priznávajú aj na obale, miešajú cejlónsku s čínskou. Kto chce laborovať, mletá nepravá sa pri pokvapkaní jódovou tinktúrou zafarbí na tmavomodro. Pravá farbu takmer vôbec nezmení.
Neviem či by som hovoril o „fejk“, je to aspoň trochu príbuzné :)
Niečo horšie sa ale deje pri klinčekoch. To, čo sa u nás dá kúpiť sú väčšinou len „odpadky“ po extrakcii olejov a silíc (napr. pre kozmetický priemysel). Na predaj potom idú len tvrdé vysušené „klince“, ktoré majú slabú a horkú alebo štipľavú chuť.
To slovo sa mi tam natiskalo samo ;-)
Velka vdaka za postreh s tymi klincekmi, kde kupit lepsie?
Zdravim ,som rad ze sa tu prebera nieco o kvalite korenin .Vozim pravu skoricu ceylan H1 .Klinceky silne vonave a mnoho dalsich veci .Viktor mozem sa zastavit v NT a nechat zopar veci na otestovanie ?
Maros
Ahoj Maros, mozes, ale vzorky by som si radsej kupil ako dostal.
Na to by som ti odpovedal porekadlom…v stredu idem do BA budes v NT pripadne niekde medzi BB -BA?
Netreba porekadlo, staci vystavit ucet ;-) V stredu som v NR, cely den.
Mark poslite mi na seba kontakt mal by som zaujem o informacie ohladom cistych korenin :) filajozef@gmail.com
aj ja by som mal zaujem o dake drobnosti :) crovax8@fastmail.fm
Zdravým, mal by som tiež záujem o koreniny, tak ak sa dá zaslať kontakt bol by som vďačný…
Pripájam sa, aj ja by som rád nakupoval čisté koreniny. Máš nejakú webstránku alebo preferuješ inú formu obchodu, Maroš?
Mala by som záujem.
Mark,ak ešte vozíte cejlonskú škoricu,mal by som záujem a prosil by som Vás o bližšie informácie,lebo tu ide už takmer o život mojej manželky .Vopred Vám veľmi pekne ďakujem
Dobrý deň, Marek. Aj ja by som mala záujem o čisté koreniny aj pre dcéru aj pre kamarátku, ktorá pracuje s bylinkami a vyrába rôzne domáce mastičky, určite by privítala takúto možnosť. Ozvite sa mi, prosím na mail orchidea62@gmail.com dakujem. Prajem pekný deň! :)
dobrý deň, aj ja by som poprosila o nejaký kontakt na pána Marka, čo vozí čisté korenie, príp. nejakú stránku, kde sa dá objednať, vďaka
Zdravim, po tom co mi pisal Viktor a nebol som tu dlho vidim velky zaujem o koreniny .Moj kontakt:
lasolivas72@gmail.com
0949 290 271
Stranku nemam /mam fungujem odlisne ako slovenske firmy .
Gama produktov je .
koreniny ,olivy co nejdu do maloobchodu ale len restauracie ,
Vinikajuci oliv. olej z jedneho druhu olivy /manzanilla/
syry -vyzrete ,polo/stare -v cerevenom vine koza,rozmarin-ovca koza,v brandy,6 mesacne 12 mes. manchego,v ciernom pive 5 mesacny atd +specialy z jaskyn na severe Spanielska -gamoneu ,cabral atd su to jaskyne co poznate z dejepisu stara malba pravekeho cloveka z bykom /altamira/.
+cokolada ,kakao, kokos, cerstve susene ovocie ,
Masove vyrobky vyzreta panenka,klobasky ,salamy sunky atd .
Zil som 15 rokov v Spanielsku a ponukol som na trh len to co som tam bezne jedaval a kupoval.Na SK je problem kvalita .Stratila sa z trhu ako ludia ziadaju len cenu …
Cas som nemal preto lebo mimo preadaja sa venujeme aj restauraciam ,festivalom a degustaciam …+2deti,2psy ,rybycky…
pisem to narychlo strucne …dakujem
vdaka páni, velmi zaujimava tema a informacie. O dovod naviac patrat v obchodoch a spec.predajniach. Uz len dufat ze sa aj podari nieco najst :)
Výborný a zaujímavý článok. Zase som sa niečo naučila.
Dakujem za užitočné informácie.
Mala by som tiež záujem o koreniny od Mareka.:)
Dobrý deň, zháňam kvalitný šafrán, teraz mi známy doniesol fantastický, lebo ten zo Španielska je akoby trus. Konzumujem to trvale. Kúpim aj ceylan H1 škoricu a kvalitné klinčeky. Ďakujem za kontakty. Katarína z Nitry
Kontakt je v tomto clanku, ku koncu