Ďalšia delikatesa od vinára, ktorá nie je víno

Olej proti svetlu prechádza zo zelenkastej farby, cez žltú až po bordovú

Nedávno som dostal darom jednu chutnú flašku od vinárstva Bott Fridyes. Víno to ale nebolo, bol to tekvicový olej. Ručná robota rodinného podniku z Komárna.

Preč sú tie časy, kedy na Slovensku vyrábal tekvicový olej len jediný pánko, aj to ho nechával lisovať za hranicami. Tekvicový olej sa tu konečne udomácnil a netreba ho zháňať na Naschmarkte alebo kde-kade. Tým skôr, že olej od Botta je naozaj výnimočný.

Tekvicový olej od vinárstva Bott Frigyes

Akurát doma dorážam flašku chorvátskeho bučino ulje, takže som zo zvedavosti aj pre porovnanie otvoril novú z Komárna. Nalial som si trochu do skleného ramekinu a pozrel sa proti slnku. Olej mal vyslovene sviežu zelenkastú farbu, ktorá prechádzala cez žltú až po bordovú. Možno si poviete, ako zbytočne sa rozplývam nad olejom, akoby to bolo víno. No, prešiel som už štajerským olejom, francúzskym, spomínaným chorvátskym aj slovenskými. Vo väčšine neboli zlé, ale boli buď príliš aromatické, mútne alebo skrátka niečo iné. A k tomuto zisteniu o druhých olejoch prídete, keď ochutnáte Botta. Po prvotnom nadšení predsalen trochu zaskočí, že aj tento olej sa lisuje za hranicami. Tekvice sa pestujú a čistia u nás, ale semienka navštívia lisovnu v rakúskom Grazi, mekke tekvice. A možno preto je taký dobrý.

Vôňa jemná, trochu oriešková, žiadne pachute, krásna farba aj chuťová jemnosť. Čosi ako extra panenský olivový olej, len v tekvicovej verzii. Mimochodom, už ste skúšali tekvicový olej napríklad na vanilkovú zmrzlinu? Nie? Mali by ste…

Olej zoženiete v Komárne v Bottéke, písali sme o nej už dávnejšie. Predáva ho ale aj Elesko, 250ml za 13,44€.

www.bottfrigyes.sk/tekvicovy-olej

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (9)

  1. Super, tato firma sa mi zacina mimoriadne pacit. Asi pred rokom som ochutnal ich vina v Novych Zamkoch a mozem povedat ze je to jedno z najlepsich co som mal moznost chutnat. A s prekvapenim a potesenim som ich uz objavil aj v niektorych podnikoch v Bratislave.

  2. Otrasna cena. Potom ze kupujte domace produkty.. Ja kupujem vynikajuci rakusky, rucne robeny, z Bauernhofu Familie Mader, pol litra za 12,5o.

    1. Uviedol som cenu, za ktoru ju predava Elesko. Zrejme je vyssia, ako ked ju kupite priamo od vinara, pripadne v Botege v Komarne. Ak je niekto z Komarna a mate cestu okolo, napiste prosim, kolko to tam stoji

  3. Ked sa tomu venujem, tak uz poriadne.
    Padla poznamka o cene (mimochodom dost vysokej) tak zdvihnem telefon, zavolam do Komarna, zistim cenu a doplnim do clanku.
    U vyrobcu sa da zistit aj to, komu tovar dodava a potom nie je tazke zistit ceny aj u ostatnych predajcov.
    Spracovat ich napriklad do tabulky, pripadne uviest ze vyrobca ma svoj internetovy obchod (ak ma) a uviest aj veho predajnu cenu.

    Vacsinou sledujem technologicke stranky a tam, hoci ich robia profici, je ten isty problem.
    Sice urobia dobru recenziu na laptop, ale na konci uvedu len jednu cenu.
    Ta vsak kolise aj v radoch desiatok Eur u roznych predajcov a nikto si neda tu namahu urobit prehladnu cenovu tabulku pre citatelov.
    Tych totiz nezaujima len kvalita, ale v dnestnej dobe aj cena.
    Kupite si ten isty kavovar o 50-80 Eur lacnejsie ked je moznost?
    Predpokladam ze ano.
    Ja viem, je neslusne voci firme ktora zapozicia vec na recenziu zakoncit clanok cenami aj od konkurencie.
    Je to vsak maximalne slusne voci citatelom a malo by to patrit k bontonu.

    Neberte to ako kritiku, len ma to tak napadlo, prajem vsetko dobre.

    1. Opravedlnujem sa za maly zachvat lenivosti, doplnit sme to samozrejme mohli. Urcite ale neslo o to, ze by sme cenu mali nadiktovanu niekde zhora, olej som dostal ako dar od dobreho priatela.

    2. Osobne si myslim ze na tom nieje nic zle ked pan Klimo uviedol na konci clanku iba jednu cenu a nespracoval to do prehladnej tabulky. Mam pocit ze to chtiac/nechtiac :) spravil aj narocky aby ostatnych ludi trosku vyprovokoval k aktivite a interaktivite. Good job!

  4. Poznam take stavy, aj ja ich mavam. ;-)

    To je len taka pripomienka do buducnosti.

  5. Ten olej je veru zabity :) Jaro Zidek ho vo svojich restikach pouziva uz par rokov.

  6. marta weiringerova

    Tekvicovy olej,cesky- dynovy olej,nemecky-Kürbis Kernöl,,,,trosku drazsi ale vyborny na zeleninove salaty a syry,,,,ovci syr s timto olejem je,aspon pro me,delikatesa,,,,vyborny a zdravy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.