Keď poviem melón, asi si predstavíte ten červený vodový. Ja si predstavím voňavý kantalup a z neho hŕbu zaujímavých jedál.
Čo je to ten kantalup
No predsa žltý cukrový melón. Týchto menších melónov je však viac druhov. V podstate vyzerajú veľmi podobne, líšia sa akurát chuťou a veľkosťou. Chaos ešte viac umocňuje fakt, že veľa zdrojov ich všetky volá kantalup, len prímenia majú iné. A mimochodom, sestry melóna sú tekvica a uhorka, takže melón je oficiálne zelenina, nie ovocie… ;-)
Cukrový melón, teda kantalup, má zelenkavú šupu s charakteristickou vzorkou a oranžový stred. Chutí tak trochu ako ananás alebo papája. Podobný melón sa volá galia. Má rovnakú šupu ako kantalup, ale vnútro je jasno-zelené. Vidíte ho na titulnej fotke a podarilo sa mi ho kúpiť v Hypernove. Obľúbený je aj medový melón (honeydew). Tento rozoznáte už aj podľa šupky. Je hladká a svetlá, vnútro je zelenkasté a chuť medovo sladkastá.
Pri melóne z dovozu môžete mať problém s výberom. Ak cestoval väčšiu diaľku, zrejme jeho šupu chemicky ošetrili, takže nebude voňať. Vôňa je hlavné vodítko pri kúpe. Ak je intenzívna, bude tak chutiť aj vnútro.
Kantalup je inak výborným zdrojom vitamínu C, antioxidantov a vitamínov skupiny B. Oranžová verzia je tiež bohatá na betakarotén.
Melón nasladko
Tento víkend sme mali hostí. Pozháňal som melóny a začal tvoriť. Ako prvé mi napadlo urobiť osviežujúce guľky, ako dezert po jedle. Prekrojil som melón a lyžicou vyškrabal semiačka. Guľatým okrasným vykrajovátkom som postupne povykrajoval šťavnaté guličky. Tie stačí pováľať v strúhanom kokose a ľahučký dezert máte hotový. Naservírujte ho na kôpke kokosu, dozdobený mätovým listom. Ak to chcete potiahnuť ešte ďalej, vydlabte celú polovicu melóna a guľky servírujte v šupe. Neodporúčam skladovať, nalepšie je urobiť ich nanajvýš hodinu pred stolovaním.
Posmelený dobrou kombináciou, napadla mi ďalšia varianta. S bielou čokoládou. Zámer bol nasledovný. Zvonka sa guľka mala podobať na Rafaello, ale po zahryznutí mala šokovať šťavnatosťou melóna. Kúpil som teda bielu čokoládu, nechal ju rozpustiť s trochou masla a hotoval sa začať. Biela čokoláda je ale sviňa, vôbec sa nespráva ako čierna. To znamená, že namáčanie alebo polievanie guliek sa nekonalo. Ďalší problém je, že melónová guľka je na povrchu klzká, takže čokoláda na nej nedrží. Dá sa tomu pomôcť, už spomínaným kokosom. Najprv pováľať v ňom, až potom obalovať. Verím tomu, že šikovný cukrár by vybabral aj s tou bielou čokoládou. Ja som to pri varení nedeľného obeda a upratovaní kuchyne vzdal. Nápad dávam do pľacu, kto sa chce hrať, nech sa páči. Len nezabudnite napísať výsledok!
Melón aj naslano
Oba druhy melóna sa výborne hodia napríklad aj do šalátov. Urobil som nasledovný.
Suroviny
– listy mladého špenátu
– kantalup alebo medový melón
– mozzarella
– olivový olej
– pečivo na krutóny
– strúčik cesnaku
– balzamový ocot
– ½ limetky
– soľ a čierne korenie
Začnite krutónmi. Biele pečivo pokrájajte na kocky, postriekajte ho olivovým olejom a osmahnite dozlatista na panvici, prípadne nechajte zapiecť v rúre. Čo je vám pohodlnejšie. Hotové krutóny odložte nabok a nechajte vychladnúť.
Umyte a osušte listy špenátu, môžete z nich odstrániť tuhšie stonky. Špenát dajte do väčšej šalátovej misy, rukou natrhajte mozzarellu a pridajte aj melónové guličky.
Teraz si zarobte dresing. Do mištičky dajte asi deci olivového oleja, pár strekov balzamového octu, šťavu z polovice limetky a rozotretý cesnak. Poriadne zamiešajte a hotovým dresingom prelejte šalát. Nakoniec zamiešajte krutóny a môžete servírovať. Každý nech si dochutí podľa seba.
Nemáte mozzarellu? Nevadí, môžete použiť napríklad stružliny parmezánu. Ak sa chcete hrať a chutí je vám málo, smelo pridajte aj dobrú slaninu, pršut alebo bazalkové listy. Čokoľvek budete s melónom robiť, predtým ho určite dajte zachladiť.
Otázka na záver: S ozdobným guľatým vykrajovátkom vám z melóna aj pri všetkej snahe zostane „odpad“ čudných tvarov. Čo s ním? No hádam by ste ho nezahodili. Zoberte lyžicu a pekne ho vyjedzte!
Mimochodom, kantalup má aj svoju vlastnú pesničku. Starý známy Cantelope Island… ;-)
Neskutocne chute si mi spravil. Mam v chladnicke Piel de Sapo, skusim to s tym kokosom, nieco take jednoduche k dezertu som potreboval. Dobry clanok. :-)
a taliansku sunku mas kde? hehe
myslis tu klasiku – plátky melóna zabalené v prosciutto? ;-)
Pekny clanok. Co sa tyka melona, minule som ho pouzil do zeleneho curry spolu s cuketou (ano, bez masa :)) Funkcna kombinacia.
A porto? Najlepsia verzia (pre mna), je rozrezat melon napoly, vybrat semiacka, a namiesto nich naliat portské.
Tvoja verzia s kokosom a ani ta s bielou cokoladou ma neinspiruju. Melon je jeden z ovocia (zeleniny), ktore nepotrebuje nic, len mat spravnu zrelost a byt nakrajany na platky alebo na gulicky.
Inak ta prva fotka – netusim, co na nej je… To ma byt vnutro ci vonkajsok toho zeleneho melona?
Suhlasim s tebou, ze tieto male melony su aromaticke a chutne aj samostatne. Ale prave preto, ze maju specificku chut, pouzil by som ich do jedal, ktore maju chut slabsiu – napriklad listovy salat. Cize melon pouzity ako „to nieco“, co tam spravi chut, ozvlastni to.
Preco nie alkohol? Zdalo sa mi to rovnake klise, ako ked urobis dieru do cerveneho melona a „nalejes“ don vodku… Ale mozno je to aj tym, ze alkoholu sa v poslednom case skor vyhybam… neviem… ;-)
Prva fotka? Vsetky fotky sa daju rozkliknut a hore sa objavi ich popiska. V tomto pripade vydlabany melon…