Kombucha a čerešňová šťava v hydinových párkoch?

Prémiové hydinové párky

Prednedávnom som zachytil informáciu, že hydináreň HSH z Veľkého Zálužia dala na trh nové prémiové párky. Chystal som sa ich hľadať, ale náhoda ma predbehla. Zohnal som ich v rámci rýchleho nákupu v malom obchode na našej ulici.

Naozaj som si nemyslel, že budem niekedy na delikatesy.sk písať recenziu na párky. Za všetko ale môže ich zloženie. Kým predná strana obalu kričí marketingové heslá, že výrobok je bez É-čiek, lepku, glutamanu aj umelých farbív, zadná strana dvíha obrvu. Celkový podiel mäsovej zložky pekných 63% ale sledujte ďalej: pitná voda, hydinový tuk (13%), extrakt z kombuchy, zemiakový škrob, jedlá soľ, amarantová múka, dextróza, sacharóza, korenie a extrakty korenia, aróma a sušená čerešňová štava, maltodextrín.

Takmer exotické zloženie

Aj keď sa stále bavíme o spracovanej potravine, minimálne poteší, že si výrobca dal námahu. Párky boli voľakedy skutočne prémiový mäsový výrobok. Až časom sa z nich stalo podradné, občas položartom nazývané aj vegetariánske jedlo.

Potešila aj nápaditosť pri hľadaní altenatívnych zložiek, aj keď napríklad kombucha ma až tak neprekvapila. Vedeli ste napríklad, že probiotické kultúry sa pridávajú nielen do jogurtov ale aj do klobás? Ale sušená čerešňová šťava je v tomto prípade vyslovene čerešničkou na pomyselnej torte.

Žiadna bezpohlavná chuť mŕtvolne bledých a múčnych párkov, tu bolo mäso naozaj cítiť.

Dosť bolo obkecávačiek, ako to celé chutí? Po kuracine! Žiadna bezpohlavná chuť mŕtvolne bledých a múčnych párkov, tu bolo mäso naozaj cítiť. Čo vám poviem, večera v zostave párky/horčica/chlieb vyvolala prudký nával nostalgických spomienok. Rovnako dobre chutili párky aj v hustom kelovom prívarku. Som zvedavý, čo mi na ne poviete v komentároch.

Párky zoženiete v obchodoch, ktoré predávajú výrobky od HSH, v balení sú 4 kusy a stoja 1,30 €.

Nostalgická večera, párky s horčicou...

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (39)

  1. vsetko fajn, ale vadi mi tam jedna vec – mechanicky separovane maso :(

    1. Igor: ako vravim, stale je to vyrazne spracovany vyrobok. Tym je povedane vsetko.

    2. jasne, beriem. v kazdom pripade je to lepsie ako soja muka desiatove parky za par centov.

    3. Konecne sa zacina vracat kvalita spred davnych rokov.
      Aj ked za ine ceny :-(

      Igor co ti vadi na mechanicky separovanom mase?
      Keby si ho oberal z kosti rucne, aj tak by si ho musel nasledne spracovat v kutri.
      O cene rucnej prace ani nehovorim.
      Velkovyroba nikdy nebude presne ako domaca vyroba, to nie je jej ciel.
      Ale moze sa jej (chutovo, vzhladovo, kvalitou…) velmi priblizit.
      Nikdy vsak nebude identicka.
      S tym sa bud musis zmierit, alebo si vsetko robit doma.

      Viktor dik za tip, kelovy privarok s parkom, navrch volske oko…..mnam.

      1. zasa musim povedat, ze ked uz, tak do keloveho privarku radsej tie kralicie klobasky ako parky ;-)

    4. Tak ano, klobasocka by bodla, ale co si ju tu nakreslim? ;-)
      Tie co som robil mame ako zakusok (uz ich ani nie je vela) a tie z obchodu….
      Jednoducho iny stat, ine chute klobasok a vlastne skoro vsetkeho.
      Nastastie tu v Lidli maju nemecke parky (take hrubsie, nie vsak kabanosy), tie maju 85% masa, bravcovinka.
      Velmi dobre, lepsie ako zeravym drotom do oka.

  2. Dobry den, ja sa v tom moc nevyznam, ale viete mi povedat, ci maltodextrin je v pohode? Lebo nazov vo mne evokuje vselico. Dakujem

    1. Je to v podstate cukor vyrobeny bud z obilneho alebo kukuricneho skrobu. Dava sa bohuzial hlavne do velmi spracovanych potravin (rozumej junk food) ale napriklad aj do piva. Sam ako taky skodlivy zrejme nie je, ale vsetko je o mnozstvach. Ako povedal Paracelsus: Dosis facit venenum – Množstvo robí jed… Je ine dat si z nostalgie obcas parky a ine je jest ich kazdy den… ;-)

    2. Dakujem pekne,
      vyskusame doma niekedy ;)

  3. Mno, ale ten obrazok moc nevysiel… Akoze evokuje mi to nieco ine… :)

    1. Nenadavaj svini, ze nema krk jak zirafa, holt to tak vyzera, tak to tak vyzera…, zato moj fotak fakt nemoze ;-)

    2. Mozno sa mylim, ale myslim si, ze parok vyzera tak ako vyzera, pretoze bol osupany az po ohriati. Ja supem parok uz pred ohriatim, aj ked to pravdepodobne nie je z gurmanskeho hladiska uplne idealne, ale vnimam to tak, ze jedlo ma chutit, vonat aj vyzerat.
      Tieto parky som ochutnal , zarazilo ma, aku maju v porovnani s ostatnymi konkurentmi pevnu strukturu a masovu chut.

    3. Andrej: len jeden parok vysiel takto, ostatne sa dali osupat pekne a cisto. K cistemu som sa nedostal, lebo ho stihla milovana zbastit…

  4. Skúsim, díky za tip. Škoda toho separátu. Minule som sa nechal zlákať na Spišské párky Berto ale na to, že stáli bratských 7€/kg, to veľký úspech nebol. Po ohriatí z nich vytieklo veľké množstvo tuku. Ostávam pri párkoch od p. Halamčáka, ktoré chutia ako mäso.

    1. inak, kto by chcel vidiet, ako vyzera mechanicky separovane maso, tu je obrazok… ;-) http://blog.fooducate.com//2009/08/03/guess-whats-in-the-picture-foodlike-substance/

  5. Čo je HSH? ;) nič mi to nehovorí..

  6. no neviem, pri 6.5EUR/kg sa fakt neda kupit nieco s vyssim podielom masa ako 63% ? co trebars Kostelecke uzeniny, neponukaju nejaky premiovy produkt? niekto z SK/CZ musi predavat nieco s vacsim obsahom masa za tu cenu

    narychlo som googlil a nasiel som toto:
    Vídeňské minipárečky (Ponnath) – 85%, cena?
    Dulano Delikatesní vídeňské párky – 86%? za 30CZK/200g?
    http://www.bio-life.cz/clanky/zdrave-potraviny/kdyz-parky-tak-s-masem.html

    Mecom ma mat nejake Natur parky 220g balenie s vysokym podielom maa, ale nepisu co si pod tym slovom predstavuju

    v tomto obchode z Trnavy som nasiel Debrecinske a Detske parky so 75%, Trnavske so 68% a Bratislavske so 66%
    http://www.gasparikmasovyroba.sk/sortiment-makke-masove-vyrobky.php

    ale samozrejme nie je to len o podiele ale aj o jeho kvalite

    1. Zrovna Kostelecke som vcera pozeral, podiel masa ok, ale videl som v nich dost vela E-ciek. Nehovoriac o tom, ze ich web nie je velavravny a nejake podrobne udaje sa neunuvaju zverejnit. Mecom ma podiel masa 53%, ale na druhej strane bez chemie a pridavkov (ani on neudava podrobne zlozenie na webe). Plus, na delikatesy mame tendenciu preferovat lokalnych vyrobcov. Je jasne ze mimo nasich hranic sa da zohnat vselico. Ja osobne ale pozadujem kvalitu tu od nas a trvam na nej.
      Takze nie, nemas si moc z coho vybrat. Moze sa akurat tak vybrat do Rakuska, som si isty, ze tam zozenies paradne viedenske parky.

      1. No, ten Ponath, ktorý spomína Markoff, je chuťovo aj konzistenciou skutočne dobrý, dá sa jesť aj čisto len tak bez ničoho, dokonca aj bez chleba (s lacnejšími párkami skutočne neodporúčam skúšať), len má taký trošku korenený podtón. Treba vyskúšať, majú ich v Kauflande aj Tescu. Ináč Ponath robí aj Bio Frankfurtské Párky a tie nemajú chybu.
        Teda, jednu majú, sú prišerne drahé, 2,39€ za 200 g, čo je moc aj na mňa, a to si na párky potrpím.
        Dlho bola situácia zúfala, ale trochu sa to začína zlepšovať.

    2. Pri parkoch je dolezite pridavat do masovej zmesi dostatocne mnozstvo vody. Ta robi parky parkami. Preto nikde 100 percentne parky nebudu.

      1. No, neviem či 100%, ale Prvé Luxusné Bratislavské Údenárstvo blahej pamäti predávalo párky vlastnej výroby, ktoré voňali ako mäso a chutili ako mäso a z dvoch párkov (kusov, nie párov!) sa človek najedol. Doteraz na to údenárstvo so slzou v oku spomínam, boli mimoriadne kvalitní, všetko si vyrábali sami zo špičkových surovín a tomu mali prispôsobené aj ceny. Vydržali rok. A to bolo ešte pred hypermarketovou érou.

    3. Kostelecke parky som chutnal viedenske a debrecinske a verte mi, nechcete ich jest, tak ako ich nechcel nikto dojest po prvom hryze. Boli konzervovane. S nasimi, aj obycajnymi parkami sa nemozu porovnavat a to bola cena okolo 4 e za tu jednu konzervu, gramaz si uz presne nepamatam.

  7. Pri vsetkych masovych vyrobkoch treba mat na pamati aj dalsiu „drobnost“
    Krajinu povodu vyrobku.
    V niektorych krajinach sa totiz za maso povazuje aj koza, slachy a medzisvalove spojivo.
    V mnohych pripadoch sa teda nejedna o podiel cistej svaloviny, ale o celkovy podiel svaloviny a toho, co je vyhlasene za „maso“.

    Tak isto, ako netreba zabudat pri cistom mase na vodnu injektaz za ucelom zvysenia hmotnosti masa.
    Niekedy je to extremne viditelne hlavne na morcacich a kuracich prsiach.
    (viditelne vpichy po ihlach)
    Kristus urobil z vody vino.
    Sucasny chovatelia dokazu urobit z vody maso.
    Raz darmo, su ini frajeri…. :-(

    Som ale poteseny aspon tym, ze sa zacinaju pouzivat zvyraznovace chuti na prirodnej baze.
    Myslim tym to pouzitie kombuchy a ceresnovej stavy.
    Zredukovanie E-ciek je tiez pekny bonus.

    1. S tymto mas pravdu, myslim ze aj nas Potravinovy kodex je uz do tejto miery sprzneny, ze za maso sa povazuje aj koza a iny bordel.
      Co sa tyka vody – tam netreba ani nic vpichovat, zbytocna namaha. Napriklad bravcove maso je naslopane vodou uz na zvierati, kvoli hormonom (podobny efekt ako napučaní kulturisti)… ;-)

  8. Opět se jen potvrzuje, že když je na obálce přiliš upoutávek na kvalitu výrobku, bude v tom nějaký háček – a tady je to rozhodně mechanicky separované maso. Vím, že ceny potravin na Slovensku jsou vyšší než v Čechách, ale 6,5 eura / kg se mi zdá přespříliš při uvedeném složení výrobku.
    Skutečného masa je tam pouze 25%, nevím tedy, po čem může tento páreček chutnat. Pokud dobře počítám, tak v jednom párku ( 50 g) je celkem 12,5 g masa. Tady bych domácího výrobce nákupem rozhodně nepodporovala.
    olga

    1. na tohle by jsem ti jenom řekla : vím, jak se zpracovávají uzeniny, vím, co je mechanická separace masa…a vím, jak to dělají v HSH, protože jsem 26 let bydlela kousek od závodu, jednu dobu jsem tam chodila na brigády… takže tak

  9. V novembri som v Bille kupila nejake svk parky s obsahom masa okolo 80%, vyrobcu si nepamatam, pocet zloziek v obsahu vyrobku bol celkom kratky,cena bola dost vysoka ,chutili OK.

  10. Koza je „bordel“ ?

    1. Koža rozhodne nie je mäso a už vôbec nie svalovina

    2. neuvedomila som si, že píšeš bez diakritiky :D ! ale naozaj som sa čudovala, čo by v hydinových párkoch robilo kozie mäso… :-)

    3. Kozie maso.
      Skoro som vyprskol kavu na monitor ;-)
      Z tohto sa budem vyskierat cely den.
      Diakritika je potvora…

      Viktor, kedze zacina jar, nemas v plane dake pokusy so zihlavou?
      Predsa len kazdorocna jarna ocistna kura.(s dlhym „u“ ;-)
      Dake salaty, zelene cestoviny, „spenat“, syrup, ….
      Pripadne aj dake mliecne variacie, vyroba syra, jogurtu, recepty s kyslym mliekom, atd.

      1. V pohode, stava sa, aspon je zabava.
        Zihlava – hm, ani nie, mozno skusim polievku, inak to asi budem len kosit hydine. Na mliecne veci sa nechystam, podobne chutky mi zatial denne uspokojuje domaci kefir, ale zrovna dnes sme s milovanou planovali zahradu a vysev na tento rok. Pojdem hlavne do salatov, mandgoldu a tiez ovocnych stromkov a ak boh da, tak sa konecne osmelim na vinic. Uvidime ;-)

    4. Tiez sa privravam za zihlavu a dalsie volne rastuce zeleniny a ine rastliny, mozno to dopadne podobne tvojim prekvapenim ako pri karfiole:)

  11. Podľa mojich skúseností v Bille majú pravé spišské párky. Veľmi dobré. Pultový predaj. Tie spomínané viedenské z Lídlu sme minule kúpili, nemali bohvieakú chuť a dali sme ich aj psovi a odmietla to zjesť. Tak neviem.

    1. no u spisskych parkov musi byt garantovana kvalita, pozor si treba davat akurat ci su vyrobene na slovensku, ak su zo slovenska tak by mali byt OK vsetky, kedze aby niesli toto pomenovanie musia mat pomerne vysoky obsah masa, mame to registrovane u EU
      http://bit.ly/GENb6R

      presny popis vyroby ako aj podavania tu na 9.stranke, tak ako u vsetkych parkov v crievku by voda nemala zovriet
      http://bit.ly/GMtFD8

  12. My domov nakupujeme v Lídli VB Delikatesnú šunku DULANO z morčacích pŕs alebo kuracích. Trieda kvality -šunka špeciál (96%hm,podiel mäsa) 100g stojí 1,29E, je veľmi chutná a taktiež tam kupujeme Bravčové páročky 750g,ktoré obsahujú 83% brav.mäsa,samozrejme sú tam pridané aj iné zložky,ale to je v dnešnej dobe už všade,tomu sa neubránime,ale aspoň nekonzumujeme veľké percento separovaného mäsa a koží.

  13. Ja som teraz jedla skvele spišské parky od Althan-u, čo je nový mäso-podnik Jana Molnára býv. majiteľa humenského Mecom-u. Podiel mäsa 69% … Jano je veľký fajnšmeker, potrpí si na kvalitu, takže produkty z Althanu stoja určite za to, aj keď zatiaľ nie su veľmi rozšírené na SVK a asi ani nebudú nejako masovo…bohužiaľ.

Napísať odpoveď pre Viktor Klimo Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.