Delikatesy

Čerstvá kurkuma vyzerá ako ďumbier

Všetko bude oranžové

O kurkume sa píšu chválospevy, niektorí si s ňou dokonca umývajú zuby. To som neskúšal, ale zato skončila v rôznych jedlách a väčšinu som odložil na neskôr.

Pečené gaštany s orieškovým krémom

Oriešková nátierka, ale naozaj oriešková

Orieškové maslá si robievam odkedy som sa úspešne zbavil vyslovene škaredého návyku kombinovať nutellu s polievkovou lyžicou a pohodlným gaučom. Napriek tomu som spozornel, keď nitrianska Lyra Chocolate začala robiť svoju vlastnú verziu orieškovej nátierky.

Jesenný úlovok - bedle, suchohríby, gaštany aj žalude

Jeseň v lese a dubová káva

Neviem ako u vás, ale tento rok bol v okolí Nitry mimoriadne biedny na huby. Keď sme túto sobotu po troch dňoch ochladenia a intenzívneho dažďa dostali na prechádzku do lesa, naozaj som nečakal, že niečo nájdeme.

Chlebová degustácia

Tri chleby na vandrovke

Asi pred rokom som v Sýpke u Ludvíka objavil parádnu pec na chlieb. Odvtedy som špekuloval, ako by sa dala otestovať s kváskovým chlebom.

Káva s ďumbierom

Náhoda ako základ delikates

Na náhodu sa dá spoľahnúť. Aspoň v tom, že vás prekvapí a ukáže vám niečo nové. Náhody v kuchyni vyslovene zbožňujem.

Zľava: indická škorica dalchini, pravá cejlonská škorica, čínska škorica cassia

Čínsky fejk menom škorica

Myslím to doslovne, pretože väčšina škorice na našom trhu pochádza z Číny a označuje sa ako nepravá. Pravá je iba cejlonská.

Jahodový cukor

Jahodová spomienka

Cukor používame doma málo. V každom novom koláčovom recepte ho rovno seknem na polovicu a výsledok je stále dobrý. Niekde sa však obísť nedá.