Cez sviatky nás boli navštíviť priatelia a priniesli bonbošku. Prekvapenie večera však bolo, že tieto pralinky pochádzajú hen z vedľajšej dediny, Cabaj-Čápora. To sa občas stáva, že hosť ukáže domácemu niečo, o čom nevedel a mal to pod nosom…
Pekne spracovaná krabica niesla meno Guteva. Je to skratka z mena cukrárky Evy Guttmanovej. Viac info som sa nedozvedel ani z jej stránky.
Niekoľko príjemných večerov sme s milovanou strávili ochutnávaním jednotlivých praliniek. Každý večer dve-tri. Na obale nebol žiaden popis, takže sme koštovali naslepo. Výber bol tradičný. Pralinky boli buď z horkej alebo mliečnej čokolády, plnka zasa s osvedčenými kombináciami. Oriešky, nugát, marcipán, ale prekvapili aj ovocné príchute, pomaranč alebo maracuja. Natrafili sme aj na korenisté – mätu a kardamóm, dokonca aj earl-grey.
Páčilo sa nám, že nám chutili všetky príchute. Naozaj všetky, čo je pri bonboniérach skôr rarita. Dôvod bol jednoduchý – aj tie exotickejšie príchute neboli príliš revavé. Mali patričnú jemnosť, skrátka boli chutné a dobre zladené. Druhé prekvapenie boli pralinky s mliečnou čokoládou. Všade sa dnes pretláča názor, že len horká čokoláda je tá najkvalitnejšia. Nehovorím že nie. Ale všimli sme si, že kým horkú čokoládu dnes vyzdvihujú do neba, v mliečnej sa klame len sa tak práši. Skrátka a dobre – keď sme ochutnali pralinky z mliečnej čokolády, zasvietila kontrolka. Presne takto chutila mliečna čokoláda voľakedy dávno! Áno, aj mliečna čokoláda môže byť poctivá.
Stránka výrobcu ešte nie je dokončená, ale základné info tam už nájdete. Guteva robí mimo praliniek aj zákusky a torty. Počuli sme, že rovnako vydarené, ako bonbóny. Ak niekto z vás už koštoval, dajte info do komentárov pod článkom.
Guteva
Cabaj-Čápor 998
www.guteva.sk
tak o pralinkach som nevedel, ale daleko radsej by som si dal tamojsiu miestnu klobasu
ja som v novembri dostala tieto https://www.spruengli.ch/
na fotky som sa tentokrat vykaslala, chudatka trosku nezvladli letovy prenos :-)
napriek tomu mi boli strasne vzacne, chutili genialne a pretom som si dovolila ochutnat kazdy den len par :-)
co je pravda, ze biela cokolada ma asi trochu sklamala,resp. mi nepovedala nic nove. ale horka bola genialna…
vyzera to vyborne. uz pozeram na mape, kde to je.
mliecna cokolada kedysi davno? mozno ak si vyrastal v 90-tych rokoch. nehovor, ze komosi robili dobru mliecnu…. ale mozno len mame ine chute.
Zuzana – Sprungli je Lindt, ale to asi vies? ked budes v Prahe, v outlet centre v Sterboholich maju podnikovu predajnu, obrovsky vyber za slusne ceny
Mozno som to zle popisal, ale dnesne mliecne cokolady jednoducho skrabu v krku. Volakedy neskrabali. Ak to dava zmysel.
Som rocnik 196… a v tomto ma Viktor pravdu.
Ze ci vedeli komunisti robit mliecnu cokoladu?
A este aku!
Nie len cokoladu, ale celu skalu potravin.
Kazda doba ma to svoje.
stranka vyzera slubne, nie je vsak ,ako sam pises,dokoncena. Ceny praliniek tam pridaju asi az im bude fungovat webshop. Preco nie? Ak to bude fungovat ,rada podporim svk vyrobcu.Napr.ako darcek su pralinky vyborne,chutia zenam i muzom.
Moj miestny zdroj je
http://www.pbchokolade.dk/group.asp?group=101. mam s nimi dobru skusenost,zamestnanci poznaju predavane produkty, ochotne pomozu s vyberom, prip.ponuknu na ochutnanie.
Hm, pralinky vyzeraju vyborne, dobra sprava je, ze su slovenske. Palec hore! Skoda tych jednotlivych papierikov, bonboniera by bola bez nich elegantnejsia.
Veľmi originálne sú francúzske čokolády značky Bovetti, predávajú sa na http://www.chocolates.sk
Za komošov chutili veci poctivo. Náhražky boli vtedy drahšie než tie „pravé“ suroviny, arómy, esencie a podobné výmysly boli často iba za devízy, RVHP sa predsa hovadinami nezaoberalo :-) To je ako s cesnakom. Kedysi bolo predsa lacnejšie nasadiť a zberať ho tu než doviezť z Číny cez pol zemegule. Takže Viktor má iste toto na mysli. Katka, asi to tie papieriky lepšie držia.
Dik za tip!
Mozem iba potvrdit. Pralinky som ochutnala, dokonca niekolkokrat. Su vynimocne a jedinecne.
Dokonca som mala od tejto fantastickej cukrarky aj tortu. Za svoju pracu si zasluzi obrovsky obdiv a uznanie.
Hmmmmm.Ja som z cabaja a ani o tom neviem.Asi by to stalo zato preskumat.vdaka za typ.
na stránke mi chýba cenník. Škoda.
Šťuchol som do nich, tak to hadam čoskoro pridajú ;-)
Ja som na tieto pralinky a torty narazila v Bratislave. Predávajú ich v pasáži medzi Dunajskou a Grösslingovou ulicou. Vtedy som išla veľmi narýchlo, s tým, že sa tam určite musím vrátiť.
Inak máte fakt pravdu, na stránke chýba viac vecí a hlavne fotky nádherných výrobkov tejto šikovnej pani.
A kde presne je tá pasáž? Veľmi to tam nepoznám. Bližšie k Štúrovej alebo 29.augusta?
Maťo, je to bližšie k Štúrovej ulici. Ak ideš z Dunajskej ulice, tak pasáž sa nachádza hneď pri hudobninách :-)
Super, vďaka tebe i p. Guttmanovej, zajtra tam vyrážam .-)
Niet za čo :-) Btw. môžeš tam aj bonbóny ochutnávať, tak to treba využiť a kúpiť si potom tie, čo ti chutili :-)
Čokoládky sú uplne úžasné.Som milovník čokolády a vyskúšala som už kade-čo.Ale tieto su asi najlepšie. Lepšie nie su ani v Muzeu čokolady v Prahe. Každému vrelo doporučujem. Mňam!!
Medzicasom sme u pani Guttmanovej boli osobne, aj nakukli do vyrobne, clanok sa uz chysta.
Potvrdzujem a odporucam pralinky zn.Guteva. Sú famózne a jedinečné. Dakujem pani Gutmanovej za to, ako obohatila nielen náš trh poctivou kvalitou, ale aj za informácie o čokoláde ako takej. Človek sa neustále niečo učí a mňa vďaka týmto poznatkom už ani nenapadne v obchode siahnuť na klasickú komerčnú „tzv.“čokoládu.
Ste zaťažení na naozaj dobrú čokoládu? Stojí za pokus: kúpiť po pár praliniek v Luxorke, v Auparku od ILLUI Chocolaterie, v Avione od Leonidasa alebo iné značkové belgické v Delikatese a potom si doma s kamoš/ka/mi urobiť skvelú domácu degustáciu . Rozdiely vo „vedľa seba“ pralinkách naozaj veľké. Vyskúšajte.
Pre mňa sú jednoznačný top ILLUI.
Ale no tak! Viem, ze kazdy chvali seba, len potom sa k tomu aj treba priznat ze ste z illui ;-)
Keby som sa chcela tváriť nezaujate a (pokrytecky) laicky, dala by som si tú prácu nepísať z firemného mailu.
A vyskúšali ste si tú degustáciu? Ja ochutnávam všetky čokolády a výrobky, ktoré sa prezentujú ako kvalitné alebo aspoň lepší priemer, ktoré sa okolo mňa ( a v okolitých končinách) získať a zohnať dajú.
A nie iba čokolády.
Mám rada dobré jedlo, či ho uvarí babička zo Záhoria alebo hogo-fogo technológiou vychytený kuchár. Dokonca si občas nájdem čas prečítať nejaký blog o gastre a keď sa nechám uniesť, prispejem. (Asi sa už radšej nenechám uniesť. Asi sa nepatrí písať sám za seba, keď som „z illui.“ Alebo z višne?) Odteraz už len oficiálne stanoviská.
Evelinka: mrzi ma to, ale aj ked ste si tu namahu dali, ze ste z illui sa ostatni nemali ako dozvediet.
Za seba pisat mozete, ale je minimalne slusne spomenut tento detail. Hadam sa len za svojho zamestnavatela nehanbite? Ak mu tak verite, tak sa za to smelo postavte, budem prvy, ktory Vas bude uznavat za otvorenost.