Asi pred rokom som tu krátko spomenul tekvicové cestoviny. Nie ofarbené tekvicovým olejom, ale priamo z tzv. tekvicovej múky. Teda toho, čo zostane po vylisovaní oleja.
Zdá sa, že sa Olivado medzičasom rozšuplo s novými príchuťami. Včera som opäť v nitrianskej Jednote natrafil na množstvo cestovín toho istého výrobcu, ktoré boli z najrôznejších surovín. Videl som tam aj sezamové, makové a konopné cestoviny, všetky mali v sebe nejaký podiel tej ktorej špeciálnej múky. Na skúšku som zobral sezamové a čakal chuť podobnú chalve alebo tahini. 300-gramové balenie stálo 2,49. Podľa zloženia na obale ide o pšeničné vaječné cestoviny, sezamová múka bola uvedená na poslenom mieste. V tomto prípade to nemusí byť nutne zlé. Priveľké množstvo tých špeciálnych múk je občas nejedlé a môže byť horkasté alebo mať inú pachuť.
Večer som na skúšku uvaril za hrsť týchto cestovín v malom hrnčeku. Trvalo presne 8 minút, keď boli uvarené tak akurát. Čisté bez ochutenia chutili dobre, aj keď som čakal trochu viac „sezamovosti“. Mali bližšie k tej chalve ako k tahini. Napriek tomu boli chutné a v podstate sa mi ich zmocnila rodina. Malý si ich dal len s oliváčom, milovaná na ne použila pesto z medvedieho cesnaku.
Tieto novinky nemá výrobca ešte ani na stránke, ale predpokladám, že mimo Jednoty ich možno zoženiete v obchodoch so zdravou výživou. Prípadne sa priamo opýtajte u zdroja.
Najbližšie opáčim tie makové a konopné. Ak ste ich už náhodou mali, dajte mi vedieť, na čo sa pripraviť.
Už som mal tiež niečo od nich, kúpené v BB v predajni spol Lunter a tiež v Jednote, avšak narazil som na problém – v polovici trvanlivosti už boli tuky zoxidované a inak krásne cestoviny šli do odpadu, je trocha problém ak výrobca nemyslí na ochranu produktu a nevyskúša si koľko je reálna trvanlivosť v podmienkach obchodnej predajne (tovar nebol na priamom slnku a ani vo vysokých teplotách). Doporučoval by som prírodnú ochranu rozmarínovým extraktom (bez chuti a zápachu), je dostupný u nás aj v kvalite BIO. Následne by boli OK, obdobné problémy sa objavia všade kde špeciálne múky majú vyšší obsah látok náchylných na oxidáciu, obdobne sa dá zabrániť zmenám farby – toto je viditeľné aj v rámci jedného balenia – inak prémiový produkt je takto sčasti znehodnotený a to je škoda.
Dakujem za komentar Marcel, posuniem ho dalej vyrobcovi.