Sezóna zavárania sa už začala a pustilo sa do nej dokonca aj Fou Zoo. Asi nie s tým klasickým zaváracím hrncom, ale s najrôznejším korením. Dostal som od nich na ochutnanie džemy, čatní aj marinády zo série Hand made.
Ochutnávanie som začal pri džemoch a pyré. Pomarančové mi chutilo najviac. Hruškové malo v sebe napríklad vanilku a sečuánske korenie, ale vo výsledku ho takmer nebolo cítiť. Kiwi a ananásové by som asi nenatieral na raňajkový chlieb, ale skôr ich dal do jogurtu, prípadne nimi dochutil acidko alebo smoothie.
Ďalšie využitie je v nealko letných nápojoch. Spomínam si, že dávnejšie mi barman Ľuboš Rácz ukazoval drink, do ktorého dával malú lyžičku marmelády do zeleného čaju. V tomto prípade by som skúsil džem namiesto sirupu, sódu, ľad a vetvičku medovky mäty . Ak máte barmanské chúťky, pohrajte sa doma a vystriedajte napríklad sódu za zázvorový tonik alebo niečo iné.
Korenisté fajnovosti
Čatní už bolo o niečom inom. Zoznam surovín bol dlhší aj pestrejší. Prvé som otvoril čatní z bielej cibule. Obsahovalo tiež ďumbier, ananás, kumkvat, červené feferónky, korenie tandoori, víno mirin a cukor. Tak akurát pikantné a chuťovo veľmi zaujímavé. Napadlo mi, že by sa hodilo ku grilovaným krevetám. Ako som si zmyslel, tak som urobil.
Do misky som poukladal špenátové listy, na tenúčko nakrájané kolieska žltej reďkovky (ďakujem Želka so Števom), plátky čili a lyžicu cibuľového čatní. Navrch už len pár grilovaných kreviet a v tanieri zrazu vyšlo slnko. Zmizlo omnoho rýchlejšie, ako vznikalo.
Inak, grilovanie sa vám bude hodiť pri čatní asi najviac. Teda naopak, čatní môžete prihodiť ku grilovaným mäsám.
Neviem, čo si mám celkom myslieť o jablkovom karí džeme. Pre použitie v slaných jedlách mi prišlo až príliš sladké a naopak na raňajkovom pečive zasa príliš exotické. Obsahuje totiž ďumbier, cesnak, karí, ryžový ocot, cukor a soľ. Hľadám iné chute, ku ktorým by sa to hodilo.
Marinády a blesková súťaž
Posledné mi na stole skončili marinády, teriyaki a miso pasta. Prvú som skúšal už dávnejšie na marinovanie hovädzeho. Mal som ho naložené dva dni, po grilovaní dopadlo výborne. V miso paste som zasa marinoval čiernu tresku, tá ryba zrazu dostala šmrnc. Nebojte sa v nej nechať rybu aj pár dní, omáčka rybu konzervuje. Postup ako nato, nájdete napríklad na tomto parádnom foodblogu.
Preto som ich neotvoril, ale poputujú do bleskovej súťaže. Bleskovej pre dátum, ktorý je uvedený na obaloch. Treba ich spotrebovať do konca tohoto týždňa.
Tak si na tento týždeň naplánujte ázijské varenie. Marinády vyhrá jeden z vás, ak odpovie na nasledovnú otázku, aký je rozdiel medzi marmeládou a džemom.
Kvôli tesnému dátumu sa do súťaže môžu zapojiť len Bratislavčania, pretože cenu doručíme osobne zajtra doobeda v rámci mesta. Správnu odpoveď treba poslať emailom na delikatesy zatočenýznak klimo bodka net najneskôr do dnešnej polnoci. Jediného víťaza vyhlásime ešte dnes v noci.
Všetky veci od Fou Zoo sa dajú kúpiť kde inde, ako priamo v podniku. A keď tam už budete, určite vám tiež budú vedieť poradiť finty, čo s nimi.
Vyhodnotenie
Keby som mal poslúchať Brusel, potom by správnych odpovedí bolo len málo. Marmeláda je oficiálne len z citrusových plodov, kým džem z akéhokoľvek ovocia. V našich končinách ale prevláda názor, že marmeláda sa robí z ovocnej šťavy a má hladkú konzistenciu. Džem sa robí z celých kúskov ovocia a tieto vo výsledku aj cítiť.
Dostali sme 17 odpovedí a všetky boli správne. Spomedzi nich sme vybrali jediného víťaza, je ním Boris Babač. Gratulujeme a cenu dnes dovezieme osobne.