Znudený z obyčajnej rybacej nátierky som minule pospájal zopár jednoduchých surovín a klasických kombinácii. Vznikol z toho mimoriadne chutný dip, ktorým som odstavil hlad v práci.
Suroviny
– malá konzerva tuniaka (nie drveného)
– menšie avokádo
– mrazený kôpor
– čerstvo mleté čierne korenie
– citrón na pokvapkanie
Postup je náročný asi ako príprava sáčkového čaju. Otvoriť konzervu a obsah dať do misky. Pridať avokádo s kôprom a celé poriadne premiešať vidličkou. Na dochutenie čokolvek, od čerstvo pomletého čierneho korenia, cez pažítku až po najemno nasekanú mladú cibuľku. Ale úprimne, najlepšie funguje asi základná kombinácia.
Na záver, podobne ako s tým čajom, pokvapkať citrónom. Ostatok je už len dobré čerstvé pečivo alebo chlieb. Namáčajte, natierajte.
P.S. Ak si budete lámať hlavu, kde zohnať kôpor, poobzerajte sa v mraziacich boxoch, balí ho napríklad Findus v malých čiernych krabičkách. Keď ho nezoženiete, budete sa zrejme uspokojiť vo sušeným, ale nebude to celkom ono.
robievam podobnu natierku v malej obmene: konzervu tuniaka rozmiesam s par lyzicami creme fraiche,pridam nasekanu pazitku, nasekanu cerstvu chilli papricku, cierne korenie a sol podla potreby
Ad.Avokado
to zvyknem rozpucit na hladku kasu, potom pridam jedno na jemno postruhane jablko bez supy, pol PL citronovej stavy, lyzicu creme fraiche, sol a cierne korenie. Povodne je to recept z knizky o prvych prikrmoch:)
prve prikrmy, to sa mi bude hodit coskoro… ;-)
Aj klasicka guacamole je vyborna ;) Len bacha na nezrele avokada. Tie co predava Billa, su uplne drevnate. Ani ked som ich nechal par dni postat, nezmakli.
ak chcete aby avokádo kt. u nás predávajú zmeklo, dajte ho do uzavretej nádoby spolu s jedným kusom banánu. Verte, je to osvečný spôsob. Najlepšie a najkvalitnejšie avokáda predávajú v rakúskom Hofer a je špecifický že ma tmavo-bordovo-hnedú vrúbkovanú šupu. zaručene sa pod ňou skrýva chutné, mäkké avokádo.
Andrej: toto je slovo do bitky, vyskusame
Jen tak – u nás v trhu už je čerstvý kopr!
Ad. kôpor – presne na trhu uz predavaju cerstvy ostosest. A odporucam ak chcete mat „relativne“ cerstvy po cely rok – nadrobno nasekat a nalozit so solou, zarucene vydrzi velmi dlho a chut ci vona su stale rovnake.