Dobošky som sa nakoniec kvôli štrajku v Budapešti nedočkal, ale naopak, po dlhom hľadaní som sa dostal k jej pôvodnému receptu, tak ako ho v roku 1884 vymyslel József C. Dobos, známy budapeštiansky cukrár. O rok neskôr svoje dielo predstavil na národnej výstave a medzi prvými, kto ho ochutnal, bol napríklad Franz Joseph I. so svojou manželkou Elisabeth.
Dôvod, prečo Dobos tento zákusok vymyslel, bol veľmi prozaický. V časoch chýbajúcej chladiarenskej techniky chcel pripraviť koláč, ktorý by vydržal čerstvý dlhšiu dobu. V tej dobe boli v móde poschodové torty plnené vareným krémom, a preto maslovo-čokoládový krém toho cukrára bol niečím prevratným.
V tej dobe boli v móde poschodové torty plnené vareným krémom, a preto maslovo-čokoládový krém toho cukrára bol niečím prevratným.
József Dobos držal svoj recept v tajnosti a až keď odchádzal do dôchodku, odovzdal ho Cechu budapeštianskych cukrárov a pernikárov, aby ho mohol používať každý jeho člen. Odvtedy sa doboška pripravuje na svete na mnoho rôznych spôsobov. Tu je pôvodný recept, tak ako som ho našiel v maďarskom zväze cukrárov. Práve k nám prišla na návštevu babka, tak sa hotujem, že ho cez víkend spoločne vyskúšame.
Postup
Suroviny
Cesto
– 6 vajec
– 100 g práškového cukru
– 100 g polohrubej múky
– 35 gramov roztopeného masla
Plnka
– 4 vajíčka
– 200 g práškového cukru
– 235 g masla
– 35 g kakaovej masy
– 17g vanilkového cukru
– 35 g kakaového masla
– 1 tabličku čokolády (100 g)
Cesto
Poriadne vymiešajte 6 žĺtkov s 50 g cukru. Bielka vyšlahajte na tvrdý sneh a do neho zamiešajte tiež 50 g cukru. Obe masy spojte, potom pridajte múku a roztopené maslo, nechajte upiecť jednotlivo 6 rovnakých plátov v tortovej forme priemeru 22 cm.
Plnka
Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania spojte celé vajíčka a cukor, pokiaľ sa poriadne nespoja. Potom odstavte z plameňa, ale naďalej miešajte, pokým masa nevychladne. V inej nádobe vymiešajte maslo s vanilkovým cukrom. Pridajte kakaovú masu a kakaové maslo, taktiež roztopenú tabličku čokolády. Potom do masy pridajte vajíčkovú zmes a poriadne premiešajte.
Torta
Postupne prekladajte piškótové pláty a krém, pričom posledný plát prelejte karamelovým krémom a nakrájajte na 20 dielov.
Doplnenie
Je jasné, že v bežných podmienkach sa nedostanete ani ku kakaovej mase, ani ku kakaovému maslu. Teda pokiaľ nemáte vlastnú cukráreň… Namiesto toho teda skúste použiť kvalitnú horkú čokoládu (min. 50% podiel kakaa) a doplniť ju kakaovým práškom. Čo sa týka masla, vo vtedajších časoch sa používalo 100%, teda bez akejkoľvek vody. Ak teda budete chcieť napodobniť tento recept, nezabudnite si predtým maslo vyčíriť a samozrejme nechať trochu vychladnúť, aby ste ho do krému alebo cesta nedávali horúce. Babka mi tiež povedala, že tie karamelové pláty navrchu sa zvykli ešte zamäkka narezať, inak by ste hotovú tortu rovnomerne nepokrájali. Čo myslíte, dali by ste namiesto karamelovej polevy niečo iné?
no na liptove doboskou volaju horalky :-)
uličník, oni tak hovoria všetkým podobným keksíkom, nie len horalkám.
Viktor, tak ja príliš rada nepečiem, a keď, tak jednoduché veci. S týmto by sa mi absolútne nechcelo hrať. Jedine hotový jeden kúsok si dať:)
ale o tom to je, ze to robis mozno raz za rok, je to o to specialnejsie a fajnovejsie.
Tiez mam rad jednoduche veci, ale za takuto dobrotu dokazem prekonat aj svoju vrodenu byciu lenivost ;-)
Schvalne, co by si ty dala na dobosku, keby si ju uz robila? Nejaku posypku? A vy ostatny?
Ja by som skúsil dat marcipán na vrch .
ja som takuto dobošku robievala velmi často z 30 ks plátov a presne s karamelom na vrchu pre rôzne i najmenšie sviatky pre celú rodinu a dnes už robím aj na objednávku.Najlepšia je klasika čiže karamel na vrch,ale je výborná i s čokoládovou polevou,alebo aj s poťahovacou hmotou.Je naozaj super a sa nám ešte neprejedla.
Viktor, ty si býk? No ja by som určite dala len posýpku pri mojej lenivosti a nešikovnosti. Mne sa ešte v živote nevydarila pekná a nelámavá čokoládová poleva:(
P.S. A kde je recept na ten karamelový krém? Ja by som si kus plnky nechala na potretie vrchu a posypala krokantom? chech.
recept na vrchnu karamelovu polevu tam nebol… ale skusim sa opytat babky, mozno si ho bude pamatat este od svojej mamy. Cez vikend zreferujem, pripadne aj nafotim nas pokus.
no posypku rozhodne nie, cokolada by bohate stacila ale karamelovy krem by enbol na zahodenie :-)
a co takto orechy? napriklad…
Doboska s orechami to nieee, to mi pripada ako divna kombinacia, dobosku si predstavujem len ako jemne makke a vlhke cesto s jemnulinkym kremom, orechy by mi to narusili
mozes ich predsa najemno posekat ;-) povedzme prazene lieskovce
Tak ja to tlacim zakladam a ty polevu karamelovyu ked budes mat tak urcite pridaj, ked nie tak bude stacit aj cokoladova z dobrej horkej cokolady. Mnaaaaam
ja dávam na vrch nie krém karamelový,ale karamel/rozpustený cukor/:Posledný plát rozkrojím napolovicu a roztopím 5 lyžic kryšt.cukru/nie spáliť do tmava-pozor!/Pomastím okolie toho plátu aj nôž a treba vystihnúť ten pravý okamih,keď sa môže skôr len zakrajovať a potom už nakrájať po nanesení horúcej masy na polplá.Mám z toho 8 ks a druhú polku takisto spravím,čiže je tam 16 ks. Takisto poukladám na tortu ako je na tom obrázku.Čiže vyzerá to ako sklo.Ja som sa tiež natrápila zo začiatku,ale teraz to nie je problém.Stálo to zato,teraz robím aj na objednávky.
Jószef ?
take krstne meno nepoznam :) Skor József.
vdaka za upozornenie, samozrejme Jozsef, igen… ;-)
na liptove aj zemiaky volaju svabka takze to ze horalku nazvu doboskou je len potvrdenie tejto jazykovej uchylky.
…neviem, ci sem este pride niekto, kto by rad vedel daco o karamelovom kreme(ktory moc ani krem nie je), ale kym moja babicka odisla, tak ma to naucila piect. recept celkom podobny, az na to, ze sa to nepecie v celku a potom nakraja, ale sa pecu samostatne platy iba na tej spodnej casti z formy. je to celkom fuska, ale co clovek neurobi pre kamaratov, ked maju narodky. no a k tomu karamelu… do hrnca trosku vody, do toho cukor a cele sa to vari, az kym to nezacne karamelizovat. v spravnom momente to treba na tu hornu nenatretu platnu vykydnut a rozotret s rychlostou blesku, pretoze to schne hned. no a potom sa to nakraja rozpalenym nozom. trosku nudna cast pecenia, ale nakoniec to je fakt dobre. uz len tolko, ze je haluz, ze sa to vola dobos(ova) torta, pretoze dobos je bud bubon, alebo bubenik po madarsky… a ja som vystudoval bicie. hehehe
Viktor, ahoj, nemozem sa nezapojit, lebo dobošovu tortu milujem ale len „pravú podľa mňa“…už som totiž jedla kadejaké ale takú ako robí moja svokra som ešte nikde nejedla. Nepečie sa to tiež v celku, platy sa pecu samostatne a svokor jej na to presne vyrobil plechy. ako popisuje bicista, je to fuska. Recept mozem zistit…. Fuha, dostala som chuť, ale to si musim pockat na svoje narodeniny:-)
takze ako vravis, vdaka 90cm sirokej rure, ktoru planujem kupit by nemal byt pre mna problem, upiect aj 8 vrstiev cesta kazde solo? uz sa tiez neviem dockat, ked novy sporak takto pokrstim.
Este raz som si precitala tento skvely recept (odlozim na zimu, ked bude treba vykurit byt) a tak mi napada, ze kakaova masa a maslo sa daju kupit tuna (http://chocolateandzucchini.com/archives/2003/10/the_magic_bakers_store.php) v jednom obchode specializovanom na cukrarske a ine kucharske prisady. Takze skuste pohladat tam, kde predavaju specializovane veci na pecenie. Ale ta cokolada by mala byt ok.
Karamerová poleva, tak ako bolo hore popisane, teda nechat skaramelizovat cukor ale po karamelizacii ho rozmiesat s maslom, Typicka doboska sa robi s takto upravenou polevou a samozrejme sa po naliati upravuke nahriatym nozom. Pokial by to bolo poliate iba karamerom tak by bol povrch az prilis tvrdy a teda tazko roztieratelny…. Inak pre tych ktory nemaju trpezlivot, tak zjednoduseny recept na polevu, karamelovy krem.
Cukor sa necha skaramelizovat a vyleje sa na studeny plech potrety, maslom alebo stuzenym rastinnym tukom, hera visa a pod. Po vychladnuti sa karamel zomelie na mlynku na orechy a rozmiesa sa z maslom v ktorom je zaslahany cukor, teda to vsetko iba podla chuti…. a nozstvá priemerny kuchtik dokaze odhadnut a ti ostatni, nuz skoda Vam dobosku aj zacinat …. skocte si do cukrarne ….
P.S prava doboska sa skutocne pecie iba po jednotlivych platoch, takto upecene platy , teda nekrajane maju jemnu vrchnu a spodnu korku a tato vlastne odsaje prebytocnu vodu, z kremu, nakolko v kazdom kreme je urcity podiel vody, ci uz z masla alebo z vajicok. A este jedna rada, pokial krajate tortove platy, tak upravte povrch z jednej strany velmi jemne natretym ribezlovym dzemom (samozrejme iba doma vyrobenym a bez zrniecok) .
chelaton: ten ribezlovy dzem vyzera byt vynikajuci kontrast k sladkej chuti dobosky :) fajn tip
…ten karamel bez masla je sice trosku tvrdy, ale zatial si na nom sanku nikto nevylomil a praveze ho zrali vsetci jak sialeni. ale aj ten krem moze byt fajn. inac ja davam do tej plnky aj sol… ale fakt len stipku. keby to babka videla, tak by ma asi zabila, ale podla mna to trosku nastartuje chute.
Tak na toto mi napada len obmena (to najlepsie od oboch) : karamel so slanym maslom – trvalo mi asi styri roky kym som nabrala odvahu ochutnat to a je to VYBORNE (v zmrzline a na palacinkach, alebo aj ako karamelky). Vybrony navod, ako pripravovat karamel, je tu: http://www.davidlebovitz.com/archives/2008/01/ten_tips_for_ma_1.html.
ahojte
pripajam sa k tej doboske, lebo prave som ju minuly tyzden robila uz druhykrat za sebou po dvoch tyzdnoch, lebo bola vyborna! Nie je to take zlozite ako sa zda, mohla by som ju robit kazdy den. Cesto robim iba zo 4 vajec, vymiesam zltky s cukrom, potom pridam 1 lyz citr. stavy, 1lyz. oleja a nakoniec sneh z bielkov a muku. Cesto som vyliala na vacsi plech na pol cm vrstvu a po upeceni nakrajam na 5 platkov, to bohate staci a po naplneni je vysoka 10 cm.Krem som robila nie vareny ale dopenista som vymiesala maslo s cukrom a kakao a druhykrat som tam dala i gastanovu masu/varene gastany zomlete na orechovom mlynceku/ aj orechy a bolo to vyborne! polevu urobil manzel, lebo on zboznuje karamel a ked boli deti male sme si to na chalupe casto robili, je pravda ze treba to rychlo rozotriet a hned si urobit ryhy na jednotlive kusky lebo po stuhnuti sa to uz neda. Urcite je dobra aj s cokoladovou polevou ale s tym karamelom to ma osobitnu chut. A je fakt ze sa to da jest aj tyzden …
takuto gastanovu verziu presne robi aj moja mama! Mozem potvrdit, posuva to tradicnu dobosku do fantastickej dimenzie ;-)
nič iné ako karamelová poleva sa tam dať nesmie, lebo to už potom nie je doboška, síce u nás v cukrárňach predávajú „dobošku“, ale tá má od pravej DOBOŠKY ďaleko ako ja od anglickej kráľovnej.
musi, cesto na dobosku sa nepecie v celku(: tie platy sa musia piect zvlast… pokial chces origos(: je to potom o dacom uplne inom(: skus to(:
pravda, nepresne som to prelozil z madarciny… Opravene aj v texte.
Tak ja zas mam recept na ten karamel :)
150 g kristaloveho cukru
1 kavova lyzicka masla
2 kvapky octu
Na miernom ohni za staleho miesania roztopime cukor pridame 2 kvapky octu a miesame kym sa cukor uplne neroztopi a pekne zhnedne (ale nie moc!). Na konci ked je karamel pekne hneducky pridame maslo. Na piskotovy plat nalejeme karamel a pekne rozotrieme, nechame trosku stuhnut (nie moc) , pomaslovanym nozom si nakreslime rezy a nechame este stuhnut aby karamel stuhol ale este aby sa nelamal a pomaly nakrajame piskotovy plat.
Dufam , ze sa to kazdemu podari…mne to slo na prvy krat ale zial nemam nafotene …. tak nabuduce :)
[…] v Európe. Ďalší jej majiteľ Gerbeaud Emil ju na prelome storočia preslávil po celej európe Dobosovou tortou, Gerbeaud rezom (čítaj žerbó), tortou Eszterházi, ktoré aj dnes nájdete v chladiacich […]
svokor si zazelal dobos tort na sestdesiatku, tak by som sa rada opytala nasledovne: viem, kde sa da zohnat kakove maslo, co radite, mam zakomponovat do receptu? a este, s tym vycirenim masla, este som to nerobila, zavazi to, ked pouzijem klasicke maslo, bez vycirenia? resp. ako na to? a jedna hlupa otazka: ked budem postupne piect kolecka v tortovej forme (asi ako vacsina ludi mam jednu formu), nebude to mat zavazny vplyv na cesto, ked bude cakat na upecenie? vopred vdaka za rady. ale mam pocit, ze tento kusok si treba najprv oskusat na necisto, len kto to bude vsetko jest… :)