Bundášchleba asi nikomu extra predstavovať nemusím. Skúste si však predstaviť biele pečivo obalené vo vajci a pred servírovaním posypané cukrom. Nie, nejde o výmysel mlsného dieťaťa, ale o takzvané francúzske toasty. Zvyknú sa robiť ako raňajkové jedlo, ja si ho väčšinou pripravujem cez víkend, keď mám chuť na dlhšie, lenivé a hutnejšie raňajky.
Suroviny
sladká vianočka alebo francúzska brioche
2 vajíčka
trochu mlieka alebo sladkej smotany
kúsok masla na osmaženie
práškový cukor na posypanie
ako príloha ovocný kompót alebo džem
Základný recept je absolútne jednoduchý. Do hlbokého taniera rozbite dve celé vajíčka, pridajte štipku soli a mlieko alebo smotanu. Poriadne vidličkou rozhabarkujte a do zmesy zľahka ponamáčajte pečivo. Medzitým si nechajte vyhriať panvicu, hoďte do nej kúsok masla a akonáhle sa rozpustí, osmažte na ňom z oboch strán pečivo. Nepotrebujú sa tam máčať nejako extra dlho, toasty budete mať hotové za chvíľu.
Ak bolo použité pečivo sladké, dosladzovať hotové jedlo nemusíte. Rovnako použitie sladkej smotany vylúči nutnosť pridávať cukor. Ak ste však použili biely sendvičový chlieb alebo iné slané pečivo, potom nezabudnite toasty jemne pocukrovať. Môžete podávať s ovocným kompótom alebo džemom.
Na francúzske toasty najradšej používam sladkú vianočku. Kupujem ju v Hypernove, kde sa mi ju obyčajne podarí kúpiť ešte teplú, keďže ju pečú priamo na mieste. Namiesto kompótov a ďalšieho dosladzovania však používam radšej syr a bylinky. Keď pretočím toasty na druhú stranu, poukladám na ne zopár plátkov syra s plesňou (Brie, Encián a pod.), aby sa trochu rozpustil. Toasty ešte posypem sušeným tymiánom alebo majoránom. Na čo mám práve chuť. Výsledné jedlo je potom viac slané ako sladké, ale chuť vianočky je tam stále cítiť.
Úplne čerstvú vianočku radšej zjedzte s maslom a džemom a na tieto toasty radšej použite takú, ktorá vám zostala a je už trochu staršia. Čerstvá sa vám môže pri namočení do vajíčka začať rozpadávať. Do vajíčiek tiež nezabudnite pridať naozaj len málo smotany alebo mlieka, inak bude masa príliš riedka a príliš vám rozmočí vianočku.
Vyskúšaj ich, taaakto si budeš oblizovať prsty…
Toto vyzera byt vazny šmak, vyskusam cez vikend.
Btw. vianocka z hypernovy je jednoznacne najlepsia, ale minule som v bille kupil celkom fajn akokeby nas „mazanec“ zn. Anker, co je samozrejme kapitola sama o sebe
Hmm – super obmena na chlebík obaľovaný vo vajíčku :o))
no ako ste vikendovali? bol francuzsky toast? ;-)
Paradicka, hned zajtra si to spravim na ranajky. Dik :)
nie :( unava po celom tyzdni ma posunula cez vikend az rovno ku obedu :))
Skuste pridat do vajicok malu lyzicku mletej skorice a vysledny produkt obliat javorovym sirupom – MNAM! najlepsie zimne vikendove ranajky, ale poznam! Samozrejme, syry vynechat :-)
mnooo! to je slovo do bitky! resp. zranice… hehe ;-) Vdaka za tip.
Chleba vo vajci je podla mna dost odporna zalezitost, ale tato sladka verzia vyzera pomerne zaujimavo. A kombinacia sladkej vianocky, vajicka, smotany (samozrejme 33%, ziadny 10% podvod!) a syra by mohla byt zaujimava!
nech sa paci, podobna variacia od Viki http://vikipapa.blogspot.com/2009/08/pain-perdu.html
mno… ja tieto toasty robievam tak, ze namiesto dzemu si rozmixujem par jahod s praskovym cukrom a citronovou stavou (skusala som limetku, ale niekedy to clovek zaciti ak vieto co myslim)
aj ked je dobry dzem fajn, niet nad cerstvu vec, tie jahody su urcite super!
Ja osobne pouzivam radsej limety ako citron. Chut limetovej stavy mi pride taka viac okruhla a vonava ako citron.
ono, tiez je rozdiel medzi tymi nasimi malymi neduzivymi citronmi z obchodov a napriklad velkymi citronmi niekde zo Sicilie… ;-)
Mnam mnam, tiez obcas robim so sladkym chlebikom, do vajicka zamiesam par kvapiek vanilkovej aromy.
Sladke francuzske toasty su typickym ranajkovym jedlom americanov :) stravila som tam po dva roky 4 pracovne prazdninove mesiace a tento rok, ked sa mi podarilo ist do USA konecne uz len dovolenkovat, som sa tych pravych hrubych French toastov nevedela dockat ;) ked som ich vsak skusala robit doma, vianocka sa mi v mlieku a vajicku velmi rychlo „napila“ a len tazko sa dala preniest na panvicu… neskusali ste to niekto so starsou vianockou? resp. je rozdiel medzi starsou a uplne cerstvou vianockou pri tomto recepte? dakujem :)
Bodka: ak si spravne spominam, tak toasty robievam vzdy so zvyskom vianocky, ktory sa nedoje. Cerstvu nikdy nedojeme celu a na druhy den to uz nie je celkom ono, tak pridu na rad tieto toasty. Asi to doplnim do clanku. Vdaka za upozornenie.
Druha moznost je, ze ste do vajicka pridali prilis vela mlieka alebo smotany, takze masa bola strasne riedka a rychlo rozmocila vianocku.
Inak sa toto jedlo vola aj Pain perdu :)
Do mlieka sa môže ešte pridať vanilka a kvapka rumu.
Podávať sa môže s čokoládou, šľahačkou….
Inak vynikajuci tip na ranajky v Budapesti, klasicky Bundas kenyer odporucam v rohovej kaviarni na Szabadcság tér.
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&source=embed&oe=UTF8&msa=0&msid=106503051007345643561.00047de8de6db37c252d9
Cuky: vdaka za tip, budem na to pamatat, ked budem nabuduce v Pesti
ospravedlnujem sa za nespravny odkaz
tu je oficialna stranka
http://www.farger.hu/
tu jedalny listok ranajkovy
http://www.farger.hu/PDF/etlap-turmix.pdf
aj kavu vedia robit :)
[…] robiť schválne chyby. Minimum oleja (viď foto), mať takmer nezohriatu panvicu a dať na ňu francúzske toasty. Komu sa nechce klikať na odkaz, je to sladká brioška namočená vo vajci. Ako pripekavý bonus, […]
Prave sme si ich s priatelkou spravili, su vyborne! :)
velmi chutne k syovym toastom mamiesto byliniek poliat kramberry sauce,alebo jahodovy ci borovkovy,ale najlepsi je s cramberry.
tak sa teším na francúzsky toast podľa tohto receptu cez víkend. Bude alternatíva našich obľúbených lievancov. díky za recept