Karobové tyčinky s rôznymi príchuťami

Občas si zvyknem namiesto pamlsku kupovať karobové tyčinky. Čo je to karob? U nás sa táto rastlina volá svätojánsky chlieb, má obrovské hnedé struky podobné fazuli a naši rodičia ich bôby cmúľali ako malé decká. Sú výrazne sladké a používajú sa ako náhrada za kakao.

Karobový prášok zvyknem používať do bábovky, prípadne si s ním robievam domáci tvarohový dezert. Teraz som sa rozhodol napodobniť spomínané tyčinky, aby som si ich mohol brávať so sebou na cesty. Jediné vodítko, ktoré som mal, bolo zloženie kupovanej tyčinky, pomery som vyslovene hádal. Karobový prášok, fruktózu, tuk a na prichutenie slnečnicové semienka, strúhaný kokos alebo nasekané sušené marhule.

Začal som tukom. Viem, že stužený tuk by mi asi na konci spravil lepšiu službu, napriek tomu som sa rozhodol použiť maslo. V malej rajnici som ho opatrne roztopil a vyčíril ako sa najviac dalo. Potom som pridal fruktózu a karobový prášok (vrchovaté polievkové lyžice). Zmes stále miešal metličkou. Nemám síce takú cukrársku silikónovú formičku, ale dobre mi poslúžila forma na ľad z Ikea. Jemne som ju prstom omastil a vlial do nej celú masu. Navrch som nasypal príslušné príchute. Kokos, slnečnicu, marhule. Náhodou sa mi podarilo zarobiť presne také množstvo, aké sa zmestilo do formičky. Tú som nakoniec prikryl a odstavil do chladničky. A tešil sa na ráno.

Napriek všetkému, pokus sa chuťovo vyslovene vydaril. Tyčinky balím do desiatového papiera a beriem so sebou ako prísun energie na cestu.

Suroviny

8 PL karobového prášku
2 PL fruktózy
100g čistého masla
slnečnicové semiačka
sušené marhule
stráhaný kokos

Vybral som formu, navrchu sa vyzrážalo žltkasté maslo. Formička má tie tyčky trochu tenké, ale napriek tomu sa mi podarilo opatrne vydolovať všetky tyčinky v relatívne neporušenom stave. Na ochutnanie sú lahodné, ale z tohoto pokusu vyplynulo hneď niekoľko vecí. Masla som použil trochu viac, než by som mal. Nie že by vo výslednej tyčinke nebolo lahodné. Naopak. Ale hotové tyčinky sú predsalen trochu mastnejšie. Ďalšia vec. Stužený tuk. Ako sám názov napovedá, výsledný výrobok by možno nebol taký krehký a lepšie by držal pokope. Navyše, prakticky sa pri príprave nezahrieva, takže by nemusel byť na škodu veci. A posledná vec – príchute. Pre naliatím do formy by bolo lepšie ich zamiešať do masy. Ja som ich nasypal navrch a myslel, že klesnú dole. Neklesli.

Napriek všetkému, pokus sa chuťovo vyslovene vydaril. Tyčinky balím do desiatového papiera a beriem so sebou ako prísun energie na cestu. Ak chceš, môžeš laborovať ďalej s receptom a pomermi. Množstvá, ktoré som použil, sú vyššie v rámčeku. A nehanbi sa použiť aj iné prísady. Tekvicové semienka, sekané vlašské orechy, kúsky horkej čokolády alebo trebárs píniové oriešky. Čokoľvek s receptom urobíte, skúste mi o tom napísať dole do komentárov. Som zvedavý.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (17)

  1. Este som zabudol, ze tieto tycinky su vdaka fruktoze a sladkastej chuti karobu vhodne aj pre diabetikov. Kto chce, moze ubrat o lyzicu tej fruktozy, stale to bude dost sladke.
    A este jedna vec – paradne to farbi zuby. Ked som sa rano na seba v kupelni zasklabil v zrkadle, bol to doslova hororovy pohlad… Teda idealne aj na take to domace strasenie nezbednych deti ;-)

  2. znie to super a tesi ma, ze si sa rozhodol pre maslo. stuzeny tuk suxxx

  3. Pekny pokus… Karobovy prasok kupujes na internete, alebo sa da dostat aj bezne v supermaketoch?

  4. stuzeny tuk – ale aspon ho tepelne neupravujes, takze by sa nemusel az tak zopsut.

    karob – bezne v bioobchodoch ,alebo bio oddeleniach supermarketov

  5. preco pouzivas fruktozu? ako rychly zdroj energie by glukoza bola urcite lepsia, a navyse sa k nej neviazu mozne nepriaznive zdravotne nasledky..

  6. je to vysvetlene v clanku – fruktozu som odcital zo zlozenia tej tycinky, ktoru si kupujem. Nahradit sa samozrejme za glukozu da.

  7. Vie niekto, kde rastie originálny Karob, respektíve Svätojánsky chlebík v okolí Zvolena ? Už som to veľmi dávno nevidel.
    Mám dojem, že v Chorvátsku to volajú Rogač a dávajú to aj do Rakije. je to celkom pitné

  8. Neviem, kde vo Zvolene, ale vcera som tusim niekde v Piestanoch slapal po popadanych strukoch tohoto stromu, ktore boli popadane na celom chodniku…

  9. skusala som, nezdarilo sa. bolo moc horke, a pritom som pridala glukozu navyse…newem co sa stalo…

  10. deda: hm, bud bola zla surovina (kde ste kupovali karob a od akeho vyrobcu bol) – skuste ho stipku ochutnat, alebo ho bolo v tycinkach prilis, skuste nabuduce ubrat, uvidite, ci bude zmena.

  11. ja som doma skúšala ten karobový termix, dala som tam 2 PL karobu, 3 jablká, dva tvarohy a vlašké orechy „od oka“, že pripravím rodičom závan detstva….. k závanu to malo ďaleko, bolo to nejedlé, odporne horké a nepomohol ani „vagón“ cukru, i napriek tomu, že i v tomto článku píšeš, že je karob je dostatočne sladký. ja som termix nezažila tak, aby som si ho pamätala, no ani im tá masa termix nepripomínala. karob som kupovala v biopotravinách, výrobca countrylife. bol tam svetlý karob a tmavý karob, predavačka mi nevedela vysvetliť rozdiel medzi nimi, tak som vzala tmavý, lebo tam bol len jeden sáčok, svetlého boli dva- marketingová reakcia :) no pokus dopadol neslávne a neviem prečo.

    1. Takto od oka vidim, ze ste dali dvojnasobne mnozstvo tvarohu a karobu bolo mozno tiez prilis. Neutusil som, ze nexistuje svetly a tmavy. Teraz ked to viem, mozem povedat, ze som pouzil svetly. Svoje mohli urobit aj jablka. Niektore su trpke, ine sladke, dalsie zasa kysle. Pisal som o zltych deliciuskach.

  12. Rozmyslal si nad alternativou s kokosovym tukom namiesto masla? Podla mna by to mohlo byt hladsie a lahodnejsie.

    1. Priznam sa, nerozmyslal a vyborny postreh!

  13. Niekde som nasla recept s kokosovym olejom, karobom, mletymi mandlami a medom. Velmi chutny receptik, nedavala som to do ziadnej formicky, vytvarovala som si „keksiky“ a dala do chladnicky. Veeelmi nam to chutilo a je to teoreticky najzdravsia varianta :-)

  14. a kde sa kupuje fruktóza alebo glukóza? to je tekutý cukor? A nedal by sa rozpustiť trstinový cukor? alebo použiť med?

    1. Fruktozu mávajú v bioobchodoch, pripadne tam, kde predávajú nakladače a prípravky na zaváranie. Iné meno tej istej veci je hroznový cukor. Trstinový dal, ale treba ochutnat, ci sa bude hodit ku karobu. Ten cukor ma sam svoju specificku chut, karob tiez, nie vzdy to moze sadnut alebo nie vzdy to moze kazdemu chutit. Med – to som si neni celkom isty. Vysledok by mal byt kompaktny, nie lepavá hmota.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.