Špaldový perník s citrónovou krustou
V kuchyni sa pre mňa začína obdobie škorice, klinčekov a citrónovej kôry. Týmto vôňam úplne zodpovedá napríklad perník, koláč, ktorý sa dá upraviť na mnoho spôsobov. A samozrejme kváskový.
V kuchyni sa pre mňa začína obdobie škorice, klinčekov a citrónovej kôry. Týmto vôňam úplne zodpovedá napríklad perník, koláč, ktorý sa dá upraviť na mnoho spôsobov. A samozrejme kváskový.
Nie každé pečenie je u nás z kysnutého cesta. Tak som si cez fašiangy spomenul na tento jednoduchý recept, ktorý sa dá prerobiť aj na bezlepkový.
Sviatočné upratovanie mi prihralo do rúk starý papierik, na ktorom som mal opísaný recept z austrálskeho magazínu o bývaní. Syrové sušienky, ktoré si viete urobiť aj do zásoby a použiť v prípade prepadnutia náhlou návštevou.
Cukrová repa je vďačná surovina na experimentovanie, tak som ju skúsil nasladko aj naslano.
Tento recept som našiel v jednej knižke o zdravej výžive a patrične som si ho prerobil z droždia na kvas. Pôvodne predpokladal aj pohánkovú múku. Tú som nemal, ale pomohol som si ražnou.
Tip na tento koláč som dostal od Braňa Bodu a už na prvý pohľad mi pripadal ako zmrzlina z olivového oleja, ktorú som pred pár rokmi koštoval v nitrianskej Gio Caffé.
Poschodová bábovka naplnená s krémom z mascarpone, pomarančovou kôrou, koňakom a praženými lieskovcami.