Nože som mal, aj miesto činu, ale potreboval som motív. Silný motív. Nakoniec som našiel v obchode krásny kus jelenieho stehna z Lesov v Topolčiankach. A začal som odvíjať kompletné menu na Silvestra aj Nový rok.
Zajtra čakáme hostí, ktorí u nás aj prespia, takže celé varenie nie je ani tak o nápadoch, ako o logistike. Namočiť hrozienka, zarobiť na chlieb a napácovať mäso (a just nepoviem moridlo, ježia sa mi pri tom chlpy). Takže tu je plán.
#1 Predjedlo
Urobím dlhé paličky z chlebového cesta a posypem ich černuškou a sézamom. Podobný recept máme tu, ale ako vravím, tieto budú z bieleho chlebového cesta. K paličkám som práve namočil cícer, aby z neho bol hummous.
#2 Hlavné jedlo
Pivná marináda
– 1kg jelenieho stehna
– 0,5l tmavého piva
– 1 PL octu
– 1 PL oleja
– šalvia
– bobkový list
– 1ČL dijónskej horčice
Hlavná hviezda večera je pomaly dusené jelenie stehno marinované v pive a bylinkách. Kúpil som ho mrazené v Jednote, 13€ za kilo. Nemalo prakticky žiadne blany, tak som ho nechal pomaly rozmrznúť na linke. Potom som ho pokrájal na hrubšie plátky proti vláknu.
Mäso som naložil do jenskeho skla, posypal šalviou a bobkáčom, pridal horčicu, cesnak, ocot a olej. Na konci som to celé zalial čiernym pivom a dobre premiešal pinzetou. Takto naložené mäso bude putovať do chladničky na 24 hodín. Zajtra podvečer ho dám do vianočného darčeka, zeleného keramického hrnca (ďakujem Potten&Pannen) a bude sa dusiť na šampiňónoch kým nebude mäkké. Pivo som vybral Krušovické, ako jedno z mála nemá umelé sladidlá.
#3 Maškrty
Neskôr sa opäť môžeme vrátiť k spomínaným chlebovým paličkám, k tomu pridám syrový tanier. Sladkého a malého pečiva je dosť ešte od sviatkov, preto tipujem tento večer skôr naslano. Ako alternatívu šampusu som chcel buchnúť veľkú flašu opátskeho piva St. Stefanus, ale ešte nie je dosť prezreté, takže musí ešte pol roka postáť.
#4 Deň po
Kapustnica je jasná vec, samozrejme z vlastnej domácej kapusty, hríbov a králičej klobásky. Na raňajky bude na výber tvarohová bábovka alebo francúzske toasty z domácej medovej vianočky. Vianočku upečiem ešte dnes večer, hrozienka už mám naložené v rume. Potierať ju budem mixom mlieka a medu (vďaka za tip Arion).
K plánu samozrejme treba pripočítať červené víno, tipujem cabernet sauvignon alebo niečo hutnejšie. A čo vy, aký máte plán?
Ja som sa inspiroval tu: http://www.natanieri.sk/neformalne-rebierka/
K tomu asi pecena zelenina a chlieb na vytieranie pekaca. Hm, ked tak nad tym rozmyslam, tycinkami sa bude lepsie ten pekac vytierat… :-)
No tak tie rebierka vyzeraju super! Keby som uz nemal vymyslene, tak sa inspirujem. Ja mam v plane take dusené hovädzie zadné ala co dum dal, určite mrkva, slaninka, cibuľa, cuketa, trochu šampiónov, možno podliať pivom. na tanieri posypať trochou strúhaného chrenu. Pekne vydusím do hustej šťavy, k tomu chleba a pivo.
Vyzera to velmi dobre.
My volime bravcovu panenku, marinovanu s lesnym medom a cesnakom, k tomu posirovane zemiaky s troskou chrenu a grilovana zelenina. Samapnske, alebo sekt, ale ja si aj tak otvorim 12stku Urpiner. :-) Tip: pri grilovani zeleniny hodte na panvicu kus cesrstvej rozmarinovej vetvicky a list bobkoveho. Ta vona je na nezaplatenie.
nuz, budem varit kapustnicu z domacej kapusty, klobas a hribov.
ako jednohubku mam v plane datle obalene v slanine a opecene na panvici a okrem toho by som chcel este vymyslie/najst nejake moznosti na nejake zaujimave jednohubky. kedze nas bude 6-8 nikomu sa nechce umyvat riad. nejake tipy na jednohubky? nie v style rohlik, klobasa, syr :)
Čo tak údený losos, maslo, na tenko nakrájaná cibuľa.
Namiesto jednohubiek „namáčačky“, čiže dipy. V článku som spomínal hummous, ale može to byť prakticky čokolvek, olivové, lososová, bryndzová, X ďalších. K tomu dobré pečivo a každý si naberie koľko chce.
Prípadne šunkové rolky plnené ušľahanou bryndzov a syrové rolky plnené paštikou (najlepšie domácou). Riadov sa pritom zašpiní minimálne:-)