Cez víkend sme mali návštevu. Pôvodne sme plánovali pohostiť ju iným jedlom, ale nakoniec priniesli dva krásne a čerstvé filety lososa (odtiaľto). Ako prvé mi napadlo zapiecť ich pod syrovou krustou.
Suroviny
– 2 stredne veľké filety lososa
– 150g parmezánu alebo grana padano
– drvený tymián
– petržlenová vňať
– 4PL strúhanky
– 1PL masla
– strúhaná citrónová kôra
V bežnom varení sa ryby a syr nekombinujú. Toto jedlo je ale svetlá výnimka. Mali sme doma ešte slušnú kocku grana padano, ktorú som nedávno dával do šalátu. Nastrúhal som ju a zmiešal spolu drveným tymiánom, petržlenovou vňaťou, trochou soli, strúhankou a čiernym korením.
Remoskovú misu som vymastil maslom a posypal strúhankou. Očistené a pokrájané filety z lososa som poukladal ako tetris, aby nikde nebolo voľné miesto. Potom už len stačilo vysypať na rybu nastrúhanú zmes syra s bylinkami a nechať piecť. Minútky som nastavil na 30 minút, kvôli tomu, že remoska potrebuje istý čas na rozbeh. Jedlo bolo ale hotové skôr. Vybral som ho asi po 25-tich minútach.
Čakal som, že výsledok bude mastný, slaný a že to celé bude prerážať silná chuť syra. Nič z toho. Ryba bola akurát a syr pečením trochu ustúpil do úzadia. Krusta by inak pohodlne zniesla za lyžičku masla a nabudúce ju šmrncnem aj citrónovou kôrou.
Čo k tomu? Natrhal som listový šalát, do toho znovu nasekal surovú cuketu a čističom zeleniny narobil tenké plátky mrkvy. Decentne som to prelial olivovým olejom a zmiešal. K tomu stolové talianske červené, nikomu nebolo ťažko od žalúdka.
P.S.
Namiesto grana padano môžete použiť aj parmezán.
Dnes na obed som recept vyskúšala. Chutilo nám veľmi. Pridala som spomínanú citrónovú kôru a aj šťavu. Ďakujem.
Ďakujem za dobrý tip, konečne losos na iny spôsob, než na grile, ako som ho robila doteraz.