Mandľová bábovka z bielej čokolády a matcha čaju

matcha marble

Občas nám niekto z vás pošle inšpiráciu prípadne recept. Vo väčšine prípadov ho zvykneme pripraviť sami a v texte dáme kredit jeho autorovi/odosielateľovi. V tomto prípade sme sa rozhodli, nech autorka odprezentuje svoj recept osobne. Aj s vlastnými, mimochodom výbornými, fotkami a vyčerpávajúco napísaným postupom. Takže, dovoľte mi, aby som privítal novú autorku – Evu Sivú. Niektorí z vás možno poznajú jej fotky na Flickr. Iní zasa poznajú na kyberia.sk jej skupinu, kde ľudia uverejňujú modifikované a upravené recepty. V každom prípade, je to špekulantka s dobrým nosom na delikatesy. Veď kto iný by dal do bábovky čaj? :)

Zohnala som plechovku matcha čaju. Matcha je japonský zelený čaj. Pestuje sa v tieni, čo spomalí jeho rast, stmavnú mu lístky a zvýši produkciu aminokyselín, z ktorých je sladší. Do finálnej podoby ho melú v kamenných mažiaroch na sýtozelený jemný prášok. Nutrične je bohatý na antioxidanty (vitamín C, E, zinok a kalcium), chlorofyl a katechín. Okrem prípravy tradičného nápoja má jeho vôňa a ľahká chuť exkluzívne využite vo varení. Harmonicky dopĺňa sladké jemné chute ako vanilka, biela čokoláda alebo kokos. Nepokazí ani latte, zmrzlinu alebo jednoduchú limonádu. Kľudne si ho skúste zamiešať do vanilkového termixu.

Suroviny

150g masla
75g bielej čokolády
3 vajíčka
1+½ hrnčeka hladkej múky
1+½ hrnčeka mletých mandlí
½ hrnčeka cukru
3 ČL matcha prášku
½ ČL prášku na pečenie
½ ČL sódy bikarbóny
3 lyžice mlieka
štipka soli
čas prípravy: 15 minút

Do sladkej bielej čokolády čerstvá chuť matcha zapadne ako puzzle a mandle zjemnia cesto.

Tento recept je adaptácia klasickej kakaovo-vanilkovej bábovky. Do sladkej bielej čokolády čerstvá chuť matcha zapadne ako puzzle a mandle zjemnia cesto. Matchačik ostane mäkký a chutný aj po pár dňoch a stal sa u nás obľúbenými raňajkami.

Zmiešaj múku, prášok do pečiva, sódu, mleté mandle a soľ. Maslo aj čokoládu osobitne roztop vo vodnom kúpeli. Vajíčka vyšľahaj s cukrom a postupne do nich pridaj suchú zmes a roztopené maslo a jemne zamiešaj. Rozdeľ na polovicu, do jednej zapracuj matcha prášok a do druhej roztopenú bielu čokoládu. Ak je hmota moc hutná pomôže trocha mlieka. Cesto nalej do pomúčenej formy po vrstvách a prehrabni vidličkou. V závislosti od tvaru a hĺbky formy potrebuje koláč od 40 do 60 minút na 180°C. Radšej priebežne kontroluj špáratkom, pretože matcha zafarbí cesto na sýtozeleno a ťažšie sa odhaduje dopečenosť len podľa farby. Koláč nechaj chvíľu vychladnúť, až potom vyklop z formy.

Mutácia receptov s matcha čajom ma neminie. Plánujem vyskúšať zámenu múky za špaldovú. S ryžovou múkou myslím vynikne čajová chuť ešte viac. Som zvedavá na vaše nápady a skúsenosti v diskusii.

Matcha čaj v Bratislave (cez internet kdekoľvek) zoženieš v Čajovom dome. Kúpiť ho možno rôznych kvalitách, tie drahšie sú vhodné na nápoj no sú dostupné aj väčšie lacnejšie balenia určené na varenie.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (25)

  1. bolo by super novu autorku nejako predstavit lebo zoznamit sa s niekym vetou ze zohnala plechovku matcha caju je take nijake :)

  2. Vďaka za zaujímavý recept. Kombinácia bielej čokolády a matcha ma láka. Musím to vyskúšať!
    Chutnala som už bielu tabuľkovú čokoládu+ matcha, a bola super. Nemyslela som, že to môže tak dobre fungovať…čokoláda bola od Artisan du Chocolat, Green Tbar.

    Evi, nebola si ty nahodou na Whisky&Chocolate Evening?

  3. Heh, ako tak pozerám na tie čajové ceny, tá bábovka asi nebude najlacnejšia, takže spraviť ju vo väčšom množstve pre tri-štyri vnúčatá asi nehrozí. ;-)

  4. Eva Sivá

    ahoj, som začínajúca gazdiná a rada špekulujem ;-)

  5. mrzut: Mas recht. Ja hulvat som na to v tom zhone pozabudol. Predstavenie doplnene.

  6. onehda som v nemenovanom azijskom obchode s potravinami na pasienkoch kupil skvele kolaciky s matcha. mali len jednu nevyhodu, po 2-3 kusoch som mal pocit, ze sa o mna pokusa lahky infarkt.

  7. Eva Sivá

    Viktor: vďaka
    Ivica: bola, mňam
    Peter: nie je to najlacnešia surovina, uznávam. ale ako sám vidíš v recepte, do varenia sa používa v lyžičkových množstvách a len málo koláčov znesie takúto koncentráciu ako bábovka. v tomto koláči je množstvo matcha za cca 75 centov :-)

  8. Eva Sivá

    fugu: mno, zelený čaj :) fugu odporúča strážiť si skonzumované množstvo :) nepíšem tam o raňajkách nadarmo

  9. mozem len pochvalit, odporucit a vsetko… :-) mal som tu cest ochutnat hned jeden z prvych, este teplych rezov tejto konkretnej odfotenej babovky a bola vyborna :-) a ked ze ma eva svojim sustavnym pecenim provokuje, asi coskoro zacnem nieco skusat aj ja… :P

  10. provokacia kolacom je asi ta najlepsia provokacia ;-)

  11. to ze tam ide mnoztvo matcha caju za cca 75 cento je hovadina, bo 2g stoja cca 10-15 €
    A sa mi tak zda ze na tej lyzicke su viac nez 2g ;]

  12. Eva Sivá

    achjo. tak som vytiahla bloček :) čo vidíš na fotke je 200g matcha shuisen plechovka a stála 24.95€. by očko šlo do koláča 6g. (24.95 / 200) * 6 = 0.7485

  13. velmi zaujimave,

    mozem sa spytat ktora node na kyberii patri autorke? mnou tipovana patrila id smrtak, co sa mi nezda :)

  14. je to cookbook, doplnil som cely link aj do textu – id 5147947

  15. vyborny napad, tiez o takomto cajovom peceni dlhsie uvazujem:) a ked sa k tomu konecne dokopem, urcite vyskusam pandu:
    http://perfectpandas.com/2008/01/08/panda-bread/

  16. Eva Sivá

    pre data junkies, domaci od cajoveho domu mi upresnili udaje o matcha caji:

    „Radi by sme doplnili informaciu o katechinoch, ktore patria do skupiny polyfenolov. Hlavne styri su menovite EC, ECg, EGC and EGCg, a spolocne sa oznacuju katechiny.

    A tu su vymenovane vsetky hlavne zlozky cajoveho listu ;-)
    Catechin, Caffeine, the Amino Acids Theanine & Butyric Acid, Vitamins A, B1, B2, B3, C, E, F, P, & U, Chlorophyll, Minerals, Pectin, Saccharides, Saponin.

    mimo ine sa v caji nachadzaju aj latky rozpustne v tukoch http://greentealovers.com/images/chart_fresh02.jpg ktore sa z neho daju dostat varenim v mlieku, alebo pecenim s tukmi“

  17. Peter Ondrejka

    paci sa mi ta syta zelena farba… je to zaujimava kombinacia, raz ju mozno skusim :)

  18. ak sa mozem opytat, tak kde si kupila tu plechovicu caju..? Bo naozaj nepoznam v BA obchod kde by ho predavali lacnejsie :(

  19. Eva Sivá

    Vlado, ved práve to bol „hint“ posledného odstavcu článku. žmurk, dá sa aj lacnejšie na varenie zohnať, ;-) http://www.teatrade.sk/caje/matcha/matcha-shuisen-200g-doza.html

  20. Evi !
    tesim sa na to a zajtra to urcite skusim.
    dakujem *

  21. Nezdá sa mi fakt, že sa Evka tuná vychvaľuje, ako vyšpekulovala novú ingredienciu do koláča. Keď sa rozhliadnete po cooking blogoch zo Singapúru, Malayzie, Thajska, Filipín, Japonska a pod., matcha čaj je veľmi populárna ingrediencia do všetkých možných receptov na pečenie, vrátane zmrzlín, želé, pudingov, krémov, nápojov a pod.

  22. Výborná inšpirácia, tento recept. Určite ho vyskúšame. U mňa to zatiaľ vedie jogurtová bábovka

    http://dobre-jedlo.blogspot.com/2010/09/jogurtova-babovka.html

  23. Ema Gregorova

    No matcha je totalk, ja z nej robim mnozstvo receptov, inspirovala som sa na zahranicnych weboch, ale najnovsie aj tu :
    http://matchalatte.sk/recepty-z-matche/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.