Chceš urobiť makovník, ale nemáš mak. Čo sa stane? Vznikne nový recept. Napríklad mandľové koláčiky s citrónovou kôrou. Aj toto je dôvod, prečo na otázku „Čo varíš?“ často odpovedám jednoduchým „Ešte uvidíme“. Pre istotu…
Suroviny
2 celé vajíčka
1 HR cukru
1 HR oleja
1 HR mlieka
2 HR hladkej múky
prášok do pečiva, trochu viac ako polovicu sáčku
1 HR maku, v tomto prípade mandlí
sušenú citrónovú kôru
štipka soli
Pôvodne sa to začalo tým, že som chcel silou mocou upiecť koláč. Krátky pohľad do chladničky ukázal, že mám k dispozicii len dve vajíčka, čo automaticky diskvalifikovalo bábovku, bublaninu, piškótu a im podobné. Dobre, z dvoch vajec sa ale dá spraviť aj banánový chlieb. Nemám banány. Dá sa spraviť aj pomarančovo-kukuričný koláč. Nemám pomaranče. Keď už začala byť vylučovacia metóda príliš naročná na čas aj nervy, siahol som po domácej kuchárke. Teda tom zošite, ktorý má viac vložených zdrapov papiera s receptami, ako vlastných listov. Aj sa snažím niekedy tie recepty prepisovať, ale zdrapov neubúda, práve naopak. Našiel som nadpis Rýchly makovník.
Pôvodný recept, úplne nečakane, predpokladal, že budem mať doma mak. Heh. Pri hrabaní sa v špajzi som ale našiel sušenú citrónovú kôru a zvyšok mandlí. Mysľou niekde v Taliansku som si spomenul na mandľové sušienky, také, čo sa pečú na dvakrát. A namáčajú sa do kávičky. Tam asi smerovalo moje snaženie, nakoniec to dopadlo ešte lepšie, ako som čakal.
Najprv daj v malom hnčeku variť vodu a ponor do nej mandle. Odstav, keď sa šupka bude dať ľahko zvliecť a všetky očisti. Potom ich nakrájaj na lupienky, prípadne na tenké plátky.
Vajíčka zmiešaj s cukrom dopenista. Dal som ho trochu menej ako je v recepte, nemusí to byť presladené. Potom pridaj olej a mlieko, poriadne zamiešaj. Začni pridávať múku, do ktorej si dal prášok do pečiva – trochu viac ako polovicu vrecka. Štipku soli a do cesta zamiešaj sekané mandle a citrónovú kôru. Cesto vylej na plech alebo do foriem a nechaj asi 15 minút piecť v predohriatej rúre, cca pri 180ºC.
Ak poznáš recept na citrónový krém, môžeš koláčiky posunúť ešte ďalej. Prekroj ich a naplň krémom. Osviežujúce a lahodné, ideálne chladené.
Máš niekoľko možností, ako dielo dokončiť. Ak si cesto vylial na rovný plech, potom ti z toho vyšiel koláč. Ten môžeš pokrájať na tenšie prúžky a nechať ich v rúre pri slabšej teplote doslova usušiť. Vzniknú ti tak pomerne tvrdé mandľové sušienky ku káve (foto nižšie). Ja som cesto nalial do silikónových formičiek rôznych tvarov a vyšli mi z toho malé buchtičky. Sú chutné aj samotné, citrónová kôra v nich má patričný efekt, mandle zasa tvoria chutný základ. Ak poznáš recept na citrónový krém, môžeš koláčiky posunúť ešte ďalej. Prekroj ich a naplň týmto krémom. Osviežujúce a lahodné, ideálne chladené.
Podľa tvaru koláčikov možno bude pekné, ak dáš navrch koláčikov za malú lyžicu kyslej smotany, prípadne ju ešte posypeš trochou citrónovej kôry. Ak máš citróny, ktoré neboli chemicky ošetrované, môžeš si nastrúhať ich kôru a dozdobiť vrch smotany.
P.S. Kto ten mak na rozdiel odo mňa predsalen má, ten ho tam jednoducho capne a má už dávno napečené. Ale zase, nebude mať tri druhy rôznych koláčov z jedného cesta a návšteva sa ho nebude pýtať, kedy to stihol všetko napiecť… ;-)
oj, skvelé!!! U nás určite bez maku, pretože deti mak nechcú :(
och, krásne simple. týmto tuším pokrstím prvú nedeľu v novej kuchyni s ešte prázdnou špajzou ,)
mandľový krém (v mojom prípade bez rafinovaného cukru a živočíšnych produktov)
všetko dávam na dl lebo nemám váhu a tak mam hrnčekový metrický systém
2 dl sparených lúpaných mandlí (keď sú veľmi vysušené chvíľu ich povarím)
2dl vody alebo ryžového mlieka (ryžové mlieko dá krémovejšiu štruktúru)
2-3 lyžice javorového sirupu (dá sa nahradiť akýmkoľvek iným, do pozorosti dávam ďatlový ale vtedy len 2 lyžice lebo je dosť sladký)
postup: jednoducho všetko hoďte do mixéra a hexlijte kým nevznikne hladký krém. dodatočne pridajte sirup ak treba a prípadne aj citrónovú kôru. POZOR – chce to silný mixér!
OSOBN√ù TIP: firma RAPUNZEL (dostať v biopredajniach alebo v super online obchode biologika.sk) vyrába už hotovú mandľovú pastu ktorú už len dochutíte sirupom a sójovou smotanou alebo v prípade že netríte alergiami tak klasicky cukrom a trochou smotany. môžete experimentovať – ja mám napríklad osobne radšej ako smotanu do dezertov ricotu lebo je ľahšia a jemnejšia ale samozrejme to už závisí od chuti