Máš už napečené medovníky?

Dôvod, prečo sa pýtam je jednoduchý. Aby do Vianoc stihli zmäknúť. Teda pokiaľ nepatríš do toho tábora, ktorý medovníky len zdobí, ale neje. Ja som na tie naše zarobil cesto cez víkend, pár dní stálo v chladničke a včera sa z neho konečne zrodili medovníky. Bez nich by to neboli sviatky, takže sa nakoniec pieklo o polnoci.

Tu je náš rodinný recept, posvätná božská manna:

Suroviny

– 150g cukru
– 50g masla
– 2 celé vajíčka
– 2 PL medu (kopcovité)
– ½ ČL sódy bikarbóny
– ½ ČL mletej škorice, klinčekov
a citrónovej kôry
– 300g hladkej múky

Rozmiešaj mäkké maslo s cukrom, pridaj celé vajíčka a znova poriadne premiešaj. Vo vodnom kúpeli rozpusti za stáleho miešania med so sódou bikarbónou až kým ti nenapení, potom ho vlej do cesta. V mažiari alebo mixéri rozdrv klinčeky, škoricu a citrónovú kôru – ich arómy sa tak uvoľnia lepšie, ako keby si použil hotové mleté korenia. Zamiešaj do cesta a na záver pridaj múku. Vypracuj na hladké a pevné cesto, to odlož na noc do chladničky.

Ostatné je tá príjemnejšia časť, vaľkanie na doske, vykrajovanie tvarov, formičky… Čo sa potierania týka, nechávam výber na tebe, môžeš použiť rozhabarkované vajíčko, ale kľudne postačí aj obyčajná voda. Na zdobenie nesmú chýbať orechy, lieskovce, prípadne hrozienka. Osvedčila sa mi tiež vidlička, ktoru pritláčam na vykrojené tvary, napríklad mackovia tak dostanú svoje pazúry. Medovníky idú rýchlo, keď použiješ dva plechy s papierom na pečenie a tie striedaš v rúre. Nezabudni nechávať medzi nimi rozostupy, pečením sa trochu zväčšia. A treba ich bedlivo kontrolovať, stav medzi ešte-pekne-hnedé a kompletne-zhorené trvá kratšie než si myslíš. Ak použiješ dvojitú dávku cesta, vydá ti na cca 6-7 plechov. Dvojitá dávka je u mňa osobne minimum z akého pečiem. Ak ti náhodou zvýši cesto, môžeš ho pokojne zamraziť a použiť neskôr.

Medovníky budú opäť mäkučké, ak ich dáš do uzatvárateľnej nádoby spolu s kúskami prekrojeného jabĺčka.

Fajn, máš napečené medovníky, pojedol si ich za dve plné hrste ešte mäkké a horúce z rúry až ťa z nich sčemerilo a po pár hodinách sú už beznádejne tvrdé. Neboj, budú opäť mäkkučké, ak ich dáš do uzatvárateľnej nádoby spolu s kúskami prekrojeného jabĺčka. Priebežne sleduj túto „výmenu tekutín“ – ako medovníky mäknú a jablko sa bez vlhkosti scvrkáva.

Aký je tvoj recept na medovníky? Napíš do komentárov pod článok!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (17)

  1. Ja som medovniky tento rok s prepacenim ‚zvorala‘. Chcela som byt invencna, tak som pouzila zmes celozrnnej a obycajnej muky, kym som ho miesala, zdalo sa mi prilis tekute, tak som muku pridavala a pridavala. Podla mojho receptu ma stat cez noc v chladnicke, ked som ho na druhy vecer vytiahla, bolo take tvrde, ze sa nedalo rozvalkat. Aby som ho zachranila, pridala som horucu vodu, cim sa z toho stala lepkava 100% nerozvalkatelna masa. Aby som zachranila aspon tuto, pouzila som vsetky papierove kosicky, ake som doma nasla, a napackala cesto do kosickov. Upiekla. Pretoze po upeceni boli dost suche, isla som do lekarne, kupila injekcnu striekacku a stravila cely vecer vpichovanim slivovice, Bailey’s a Grand marnier (neradim opakovat – ihla sa lahko upchava a ked som trochu potlacila, moja biela kuchyna hned dostala smrncovnu hnedo bodkovanu vyzdobu). Su pekne, lebo kosicky su farebne, ale na jedenie uprednostnujem orechove suchare, mandlove kolieska a cookies. Ved ich rozdam na Vianoce… mamine som povedala, aby napiekla aj ona, aby sme mali co zdobit.
    Poznamka k tovojmu receptu – zda sa mi tam malo medu, v mojom ho je urcite viac (a menej cukru). To je inak podla mna chyba mnohych slovenskych receptov, kde setrne gazdinky nahradili med cukrom, cokoladu kakaom a maslo margarinom. Vela medu dava medovnikom vlacnost, ale je to len moja hypoteza, nicim neoverena.
    Z korenin pridavam nove korenie, skoricu, klincek, dumbier, aniz, badyan, vaniklu a kardamom.

  2. Katka, len dufam, ze tie korenia nie vsetky dokopy ;)

  3. prezradim ti tajomstvo: toto je presne ten typ receptu, s ktorym sa nesmie vymyslat, lebo to nedopadne dobre. Ja uz som tiez do vselicoho mozneho pokusal narvat trebars spaldovu muku, ale na niektore veci sa skratka nesaha ;-)

    Mne sa inak tiez to moje cesto tento rok nepozdavalo a pridaval som muku, nastastie nie tolko, aby sa z toho stala tvrda guca. Co sa toho medu tyka, musim to doplnit aj do clanku, bavime sa o dvoch kopcovitych polievkovych lyziciach medu, takze je ho tam pozehnane, ziadne strachy. Navyse ak pouzijes tmavy lesny, tak ti pekne zafarbi cesto.

    S tym korenim, minuly rok som daval tu hotovu zmesku korenia do pernikov a co ja viem, opat radsej navrat tu klasike, uplne staci ta citronova kora, klincek a skorica, este mozno aniz, ale inak by som to asi neprehanal. Ved vravim, pre kazdeho je ten jeho recept posvatna mana ;-)

  4. ahoj,
    medovnik som nikdy nepiekol, ale Tvoj clanok ma zaujal.
    mne sa zda byt systemova chyba, ked je nieco chvilku po upeceni nejedle a treba tyzden cakat.
    nenasiel by sa recept, ktory sa da jest rovno a bol rovnako dobry?
    dalsia vec – co spusta tu sodu bikarbonu? ked sa namiesto kypriaceho prasku (v tomto pripade som cakal kypriaci prasok do pernikov, ktory je silnejsi) da soda, vacsinou tam ide nieco kysle – kefir, lyzicka citronovej stavy, octu… nie je to tvrde aj preto, ze sa to dost nezdvihne?
    no a potom ma napadlo finalne riesenie. ja by som to pri jedeni namacal do kavy alebo mlieka.

  5. ja pečiem tieto a neexistuje, že by nezmäkli:
    400 g hl. múky, 140 g práškového cukru, 2 vajcia, 60 g masla, 1 lyžička sódy bikarbóny, 2 kopcovité lyžice medu, korenie do perníkov asi 2 lyžičky. Zamiesiť a nechať asi hodinu postáť a potom vykrajovať.
    Tento rok asi nebudem robiť! Jediná príde zasa domov len ako darček pod stromček a ja fakt neviem pekne vyzdobiť. Jedine ak by som sa vykašľala na tie cifrovačky a kládla na ne hrozienka, oriešky a tak… no , mal sehen :)

  6. Mato: vsetky spolu.. medovniky maju obsahovat (podla mna), takuto pestru zmes. Do inych som opatrna a velmi nemiesam.
    Germa: za ako dlho zmaknu po upeceni? skladujes ich na nejakom specialnom mieste (chlad a vlhko)?

  7. skladujem ich v pivnici, normálne v igelitovom sáčku a sú jedlé už na druhý deň. Ak nemáš pivnicu, daj na balkón, veď vonku ešte nemrzne :)

  8. Shira313

    Piekla som včera :o) podľa Šárkinho receptu. Sú voňavé a krásne lesklé a viem, že určite zmäknú, lebo sestra ich spravila skôr a minulý víkend sme hodne ochutnávali ;-)

  9. Sim:
    systemova chyba to nie je, s tym jablckom su makke aj na druhy den. Soda – podla mna ju spusti citronova kora, medovniky sa naozaj nafuknu, a ked ich jes este cerstve, tak vidis, ze su v reze pekne nadychane a nafuknute.
    germa:
    u nas len po starosvetsky, hrozienka a oriesky, zadne zdobitka. Z detstva si pamatam, ze rovnake medovniky zdobili aj stromcek, akurat ze postupne sa zacali „stracat“ ;-)
    katka:
    moja mama tomu hovori, ze tie tvoje medovniky s take pre „dospelych“, mozno az pikantne a koreniste. Tie nase su skor take „detske“ ;-)

  10. To Shira313: To jsem ráda, že jsem nepekla tak pozdě sama! Také podle Šárčina receptu. Jsou moc dobré a dnes snad konečně dojde na zdobení.

    K nahlédnutí zde:

    http://mlsnakocka.blog.cz/0812/adventni-regensburg-a-moje-prvni-pernicky

    Napoprvé to dopadlo zatím pro mne velmi dobře :-)))
    P.

  11. Náš rodinny recept je dosť podobný ako Viktorov. + – nejaké dkg, ale na čo u nás dávame dôraz, je použitie hladkej múky typu T 650. Ja mám rada pikantnejsie, takze dávam viac korenia.

  12. ja som tentoraz pouzil madarsku extra hladku muku, uz predtym mi viacero pekarov a cukrarov spominalo, ze madarska muka je kvalitnejsia ako nasa, nemam ale az tolko skusenosti, aby som to vedel rozlisit. V kazdom pripade sa s tou madarskou pracovalo dobre a hotove kolace su naozaj jemne.

  13. Mne sa tento rok prvý raz medovníky podarili. Recept som mala z časopisu, myslím, že Apetít. Ale niekde som čítala, že keď je v recepte viac cukru ako medu, tak sú to perníky, nie medovníky. Tak neviem. Inde som zasa čítala, že ak je medu viac ako cukru, budú stále mäkké. Má s tým niekto skúsenosti ?

  14. Vdaka za recept, len taka mala poznamka, tu sa predpoklada ze clovek pecie kazdy tyzden asi, lebo ja som tak povediac zaciatocnik a nepise sa v recepte ako dlho priblizne sa kolac pecie? 20min.? 30min.? 40min.? 50min.? To je dost podstatna vec, aj ked ho treba skontrolovat ale aspon priblizny cas by tam mohol byt. Ak by ste ho tam mohli pridat bola by som velmi potesena. Vdaka

  15. dobry postreh – ale casovo sa to zhodnotit neda, uz ja preto, ze kazdy pouziva inu ruru a ma ju inak vyhriatu. Najlepsie voditko je skutocne farba a vona.
    Medovniky uz mam upecene, takze teraz mozem uz len hadat, ale myslim, ze to v dobre vyhriatej rure nie je viac ako 10 minut.

    pekne sviatky

  16. Decka, ja teda medovniky este piect neviem, ale moja mama robi take, ktore su makke hned a vobec netvrdnu. Takze nam ich piekava na dlhu cestu, aby nam nebolo smutno za domovinou a tak (kedze sa daju konzumovat ihned, i neskor)…ak by ste mali zaujem, vypytam recept :-)

    1. jaj a este dodam: preto sa u nas zacina vianocne piect az asi tyzden pred vianocami, inak by nam tie medovnicky uz ani neboli vzacne a neviem, ci by vobec nejake ostali :-)

Napísať odpoveď pre Viktor Klimo Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.