Priniesol som domov veľkú bielu tekvicu. Po tradičných prívarkoch a plackách sa naša starká rozhodla, že z nej pripraví hovädzí vývar. Bez hovädzieho, prosím. Klasická a prekvapivo účinná finta.
Suroviny
– polovicu bielej tekvice
– koreňovú zeleninu
– cibuľa
– 3 strúčiky cesnaku
– 3 PL slnečnicového oleja
– zeleninový vývar
– soľ a korenie podľa chuti
Ošúpte veľkú tekvicu a pokrájajte ju na väčšie kúsky. Neodstraňujte stred ani jadierka. Naša starká to komentovala, že práve jadierka robia v polievke šou. Ďalej vezmite menší, 4 litrový hrniec, zalejte ho vodou, pridajte celú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a očistenú koreňovú zeleninu. Ak vám zostali napríklad zelené lúsky, môžete zopár prihodiť. Nezabudnite na olej a zeleninový vývar.
Na silnom ohni priveďte do varu, pridajte tekvicu a povarte asi 5 minúť. Potom stíšte plameň a nechajte jemne variť ďalšiu hodinu. Na konci varenia môžete dochutiť soľou a korením. Preceďte vývar cez sitko. Z toho, čo vám zostalo v sitku vyberte koreňovú zeleninu a vráťte ju späť do vývaru. Môžete ho podávať úplne tradične, s niťovkami. V sychravej jeseni krásne zohreje. Ja si zvyknem pred jedením dostrúhať trochu muškátového oriešku.
A áno, výsledná chuť sa naozaj podobá na hovädzinu. Zvyšnú polovicu tekvice zužitkujte podľa ľubovôle. Hoci aj na ten tradičný prívarok alebo placky.
akoze zeleninovy vyvar v kocke, alebo zmrazeny, alebo proste skade ho mam zobrat a dat do tejh vody so zeleninou, z ktorej bude tiez vyvar… asi uz blbnem:-)
farfalla: ak mas zamrazeny, tak ten. Inak ho mozes aj vynechat a ak nahodou budes mat extra tuzbu po silnejsom, tak ti samozrejme nic nebrani pouzit nejaku kocku, pokial mozno bio alebo bez zvyraznovacov chuti.
Úplne najlepšia tekvica na polievku je odroda „Hokkaidó“ – to je tá oranžová.
dik za inšpiraciu!… okamzite som sa pustila do varenia… som zvedava, ci bude mat chut ako vyvar z hovadzinky…. tesim sa na vysledok…:)..
a so zvyskom co? nechce sa mi pustat do privarku, obmedzujem tuky (a bez smotany privarok nie je to prave orechove) a placky som robila minuly tyzden zo zemiakov a dalsi den z cukety… tak ju skusim upiect… ale bude dobra, aj ked to nie je hokaido?? … uvidime…
So zvyskom? Ja bych to dal do kolaca :-)
Ked sa smiem spytat, preco tie tuky? Mozno staci len zmenit ich skladbu a typ.
túto poievku u nás varíme roky, len z vydlabaného stredu so semiačkami, ktorý najprv udusíme na oleji spolu so zeleninou, zalejeme vodou a pridáme vegetu, príp. zeleninový bujón. Dužinu celú spotrebujeme napr. na prívarok :))
Ja používam na takúto polievku , tak ako Filip, len ten vydlabaný prostriedok z tekvice aj so semiačkami, ktorý by sa ináč vyhodil. A pravdaže doplním koreňovou zeleninou. „Vôňu“ mäsovej polievky vylepším pórom a zelerovou vňaťou. Do hotového precedeného vývaru zapustím trochu surového ozajstného masla. Skúšala som to s tradičnou tekvicou, ale ak odrastenou cuketou. Dužinu použijem na inú kuchynskú úpravu.