Čas od času zvyknem zdokumentovať aj recepty a varenie mojej milovanej. Toto krupoto so šošovicou je presne ten prípad.
Vlastne to začalo jedným nevinným telefonátom so starkou. Manželka si s ňou popri iných veciach vymenila aj info o tom, čo bude ktorá variť. Bežná téma, ale už dávnejšie sme si všimli, že starká ju občas berie veľmi súťaživo. A možno len nechce, aby ju vo varení porazilo nejaké mladé ucho, rozumej ja.
Takže na otázku čo dnes varíš starká odpovedala, že zeleninové krupoto so šošovicou. Peťa tieto naše kuchárske naťahovačky nerieši, bola len zvedavá a vypýtala si recept. Až neskôr zistila, že nemá polovicu surovín a nakoniec ešte aj krúpy použila inej veľkosti, než pôvodne chcela. Práve vďaka tomu vzniklo jedlo, ktorého som si naložil za dva statočné taniere a kuchárka dostala pusu.
Suroviny
jačmenné krúpy (stredné)
červená paprika
petržlen
zeler
šošovica
malá cibuľa
olej
soľ a čierne korenie
zelená vňať
Jedlo varila podobne ako robieva rizoto, teda rýchlou metódou – prudký plameň a besné miešanie. Plus si deň vopred namočila šošovicu a pred celou prípravou ju nechala uvariť v osolenej vode do mäkka spolu s jedným strúčikom cesnaku a bobkovým listom.
Na oleji asi 15 minút restovala nadrobno pokrájanú cibuľku s malými kockami petržlenu, zeleru a červenej papriky. Hneď nato pridala opláchnuté jačmenné krúpy a podliala horúcou vodou. Potom prišla spomínaná rýchla fáza, prudký plameň a besné miešanie. Teda presnejšie miešanie a podlievanie. Podlievala dovtedy, kým to bolo potrebné a krúpy boli akurát. Niekto ich má radšej keď trochu pukajú, iný zasa mäkké. Podarili sa jej niekde medzi.
Krupoto a uvarenú šošovicu sme zmiešali až v tanieroch. Prišlo aj na dozdobenie, milovaná odkiaľsi vytiahla ešte schopnú petržlenovú vňať, posekanú sme ju dali navrch. Tak ako tak, zelená vňaťka je podľa mňa povinná súčasť tohoto jedla. Keď už nie kvôli chuti, tak kvôli farbe určite. Keď som si nakladal druhý tanier, počul som ešte poznámku, že strúhaný parmezán by to dokončil do dokonalosti, ale mne to chutilo aj bez neho.
Ako bonus, toto jedlo má silu zapnúť vnútorné vykurovanie a prekvapujúco dlho vás udrží v teple.