Moja prvá torta, poschodová a čokoládová

Verte alebo nie, tento víkend som piekol svoju prvú klasickú tortu. Rovno dvojposchodovú. Korpus, krém a všetky tie veci okolo.

Babka oslavovala osemdesiatku. Najprv sme špekulovali osloviť niektorú z dobrých cukrární, ktoré poznám. Ale potom ma chytili dobrodružné chúťky vyskúšať to sám. Ani neviem ako, ale v neskutočnom prvotnom nadšení som sa radšej sám zhatal  a začal najprv plánovať. Plánovanie je pri torte asi najkľúčovejšia vec, ešte dôležitejšia, ako pevná ruka pri zdobení.

Objednávka bola jasná. Torta mala byť krémová, čokoládová, s višňami, dvoma poschodiami a pre 13 hostí. Zároveň som vedel, že nechcem použiť prášok do pečiva, ani stužovač a už vôbec nie margarín. Krém mi napadol hneď, urobím zjednodušený mousse au chocolat. Dá sa spraviť tuhší a bez masla a žĺtkov nebude taký hutný. Na druhej strane, bude v ňom len dobrá čokoláda a nadýchaná šlahačka.

S piškótou som váhal, lebo som nemal žiaden skutočne overený recept. Ak by sme už konečne mali sliepky, asi by som sa pustil do „klasického koľko vajec, tolko lyžíc cukru a múky“. Namiesto toho som použil svoju internetovú fintu. Do gúglu som hodil slová sponge cake a dal si vyhľadať obrázky. A podľa nich som našiel recept, ktorý sa mi pozdával najviac.

Nevybral som si samozrejme len podľa obrázku. Už som čo-to popiekol, tak som zhruba vedel, aké suroviny v recepte chcem alebo nechcem mať. Nakoniec mi sadol recept od Alexa Goha. Keď bolo jasné, z čoho bude torta pozostávať, spísal som zoznam surovín. Rovnako som si naplánoval, v akých krokoch budem postupovať, aby mi krém stihol stuhnúť a korpus odstáť. Plus, aby som nemusel umývať remosku medzi jednotlivými pečeniami.

Mousse au chocolat ako krém do torty

Mousse au chocolat

Začnite teda deň vopred čokoládovým krémom. Mousse au chocolat sa dá spraviť na mnoho spôsobov. Použil som zjednodušený, bez žĺtkov a hustejší. K celkovému množstu treba pripočítať aj fakt, že s rovnakým krémom budete plniť aj zdobiť. Uvedené množstvá sú pre základný recept na mousse, pre moju tortu som musel použiť štvornásobnú dávku. Obrovské množstvo, takže som sa pustil do práce s 2l hrncom. Jáj, a treba začať hneď ráno.

Suroviny
na mousse

– 100ml šlahačky na prevarenie
– 150ml šlahačky na vyšlahanie
– 120g tmavej čokolády
– 1 PL kakaa
– 1 PL práškového cukru
– 1 ČL brandy alebo whiskey

Ako prvé dajte prevariť časť šlahačky. Keď vychladne, pridajte do nej rozlámanú čokoládu a celý hrniec postavte nad paru. Neprestávajte miešať a postupne pridajte cukor, kakao aj brandy. Brandy som nemal, ale veľmi dobrú službu mi urobil kentucky bourbon z Woodford Reserve (vďaka za tip z www.natanieri.sk).

Keď sa čokoláda roztopí, odstavte ju a nechajte trochu vychladnúť. Za ten čas vyšlahajte zvyšok šlahačky a dajte na chvíľu zachladiť. Potom opatrne obe masy spojte do jednej a odložte v uzavretej nádobe na pár hodín do chladničky.

A teraz piškótový korpus

Dvojposchodová torta si pýta pečenie v dvoch veľkostiach. Ako prvý som piekol horný menší korpus. Ten som pripravil do bežnej tortovej formy, ktorá sa pohodlne zmestí do remosky. Potom som urobil spodný väčší korpus z dvojitej dávky cesta a priamo v remoskovej mise. Keby som to robil opačne, musel by som remosku medzi pečeniami umývať. Oba korpusy som piekol okolo obeda.

Dvojitá dávka

Suroviny
na korpus

– 4 vajícka
– 120g cukru
– 110g hladkej múky
– 70g masla alebo oleja

Začnite žĺtkami. Pridajte do nich 20g cukru a miešajte, kým nie sú nadýchané a nechytia svetlú farbu. Miešal som dobrých 10 minút. Ďalej vyšlahajte bielka na tuhý sneh, k nemu na konci pridajte zvyšných 100g cukru. Teraz zamiešajte bielky k žĺtkam a pomaly zapracujte gumenou špachtlou. Potom cez sitko preosejte múku a postupne zamiešajte do cesta. Na záver pridajte mäkké maslo alebo olej. Dal som olej, nalial som ho zboku a opäť opatrne zapracoval do cesta. Povolili mi však nervy a do múky som nakoniec pridal predsalen štipku sódy bikarbóny… Fakt len štipku. Cesto nalejte do vymastenej a pomúčenej formy a môžete piecť.

Spojiť sneh so žĺtkami

Výsledné svetlé piškótové cesto

Trvá asi 20 minút, kým piškóta naberie zlatistú farbu a môžete ju vybrať. Potom to isté zopakujte s veľkým korpusom, len urobte cesto z dvojitej dávky. Pečenie bude trvať samozrejme o trochu dlhšie ako pri malom. Milovaná nástojila, aby bol spodok torty tmavý, takže som do cesta pridal aj 3 ČL kakaa. Korpusy treba nechať chvíľu vychladnúť, potom vyklopiť hore hlavou a nechať postáť. Pri pečení sa piškóta trochu vyduje, takže keď ju postavíte naopak, zostane vám vrch pekne zarovnaný a nič netreba zrezávať.

Dva korpusy, väčší čokoládový a menší svetlý

Skladačka

Korpus prerezať cukrárskou strunouNavečer začína ozajstná sranda, skladanie jednotlivých vrstiev. Korpusy bolo treba prerezať napol. Spomenul som si, že mám niekde odložene staré gitarové struny, tak som si nemohol odpustiť vyrobiť si vlastnú cukrárske náradie. Kus hrubého drôtu poslúžil ako rám, na ktorom som vyšponoval najtenšiu gitarovú strunu a skúsil ňou zarezať do piškóty. Márne. Bola pružná a výsledok bol taký, ako keď sa snažíte tupým nožom zarezať do mäkkej rajčiny. Zlosť. Na rad prišiel dlhý ostrý nôž a s presnou muškou sa mi nakoniec podarilo oba korpusy prepoliť.

Torta mala obsahovať višne. Našťastie mama robila tento rok višne v rôsole, takže padli akurát vhod. Višne urobia okrem dochutenia ešte jednu službu. Korpus z nich pekne navlhne. Na linke som si teda prestrel papier na pečenie a začal budovať. Prvé spodný korpus, potom rozotrieť tenkú vrstvu višní a rôsolu. Nato som natiahol slušnú masu čokoládového krému, až ku krajom. Potom pritlačiť druhý diel väčšieho korpusu a znova to isté.

Korpus natrieť višňami

Pozor s tým krémom. Musíte počítať s tým, že z neho musí zostať na konečné potretie celej torty aj na zdobenie.

Natrieť mousse ako krém

Spojiť jednotlivé poschodia

Takýmto spôsobom som pokračoval až kým som navrch neuložil posledný diel malého korpusu. Pozor s tým krémom. Musíte počítať s tým, že z neho musí zostať na konečné potretie celej torty aj na zdobenie. Načo potierať tortu krémom? Aby ste vyrovnali všetky nepravidelnosti a aby sa čokoládová poleva rovnomerne rozliala po celom obvode. Na tento účel sa zvykne používať namiesto krému aj džem.

Oblejte to celé čokoládou, ale švihom!

Poliať čokoládovou polevou

Suroviny
na polevu

– 200g tmavej čokolády
– 50ml šlahačky
– 2 PL cukru
– oriešok masla

Dobre, tortu máte postavenú a vyhladenú krémom. Teraz si zarobte čokoládovú polevu. Opäť nechajte zovrieť trochu šlahačky. Keď vychladne, nad parou do nej roztopte čokoládu. Pridajte cukor a oriešok masla. Teraz sa ukáže, či ste tortu upiekli a poskladali rovno. Vezmite si najdlhší a najrovnejší nôž aký máte a začnite polevu rozťahovať po torte. Cez kraje bude postupne pretekať na nižšie poschodie.

Toto je test trpezlivosti a zároveň špurt o sekundy. Čokoláda rýchlo tuhne a čo ste nestihli zarovnať, už neopravíte. Kto to pokašlal, bude sa musieť vynájsť. Nastrúha si čokoládu na stružliny a nimi oblepí celú tortu. Alebo urobí to isté s mletými orechmi či lupienkami mandlí. Mne sa nejako čapato podarilo zarovnať polevu na všetkých miestach a hranách. Ostatné som vsadil na zamaskovanie zdobením.

Dozdobiť šlahačkou, koktejlovými čerešňami a lístkami mäty

Poliatu tortu som prikryl veľkou misou a odložil na pár hodín do chladničky. Do plánovania som akosi zabudol zahrnúť zdobenie, tak som musel zobrať zavďak tomu, čo som našiel na záhrade a v špajzi. Mätové lístky, ružu a kandizované čerešne. Ruža aj čerešne sú fajn, ale mäta tam naozaj nesedela, čo je chyba. Mal som radšej zvoliť listy ruže alebo ich spraviť z čokolády. Ďalšou chybou bolo, že som nemal poriadne zdobítko, len také malé a staré, niečo ako konskú kovovú injekčnú striekačku.

Zvyšný čokoládový krém som napchal do zdobítka a snažil sa vyčarovať akú-takú vzorku. No, veď to ešte zamaskujem čerešňami a lískami… V tejto fáze už išlo naozaj o nervy a strach bol priamo úmerný tomu, koľko energie a surovín to zatiaľ stálo. Na druhý deň ráno sme tortu spoločne s milovanou dozdobili čerešňami, lístkami, ružou a poďho na oslavu.

Ako to dopadlo?

Hotové zdobenie

Dvojposchodová!

Dve poschodia v rôznych farbáchAj keď môžete počas celej práce niektoré časti ochutnať a skontrolovať, výsledok sa dozviete až keď oslávenec prvý krát prekrojí tortu. Napríklad som zistil, že spodný korpus nemusel byť tmavý. Čokolády je tam vrchovate, takže mohol ostať svetlý a vytvoril by pekný kontrast s krémom. Ale myslím, že poleva sa podarila, piškóta bola ľahučká a višne ešte viac zľahčili relatívne hutnú tortu. Polovica osadenstva neverila, že toto sa dá upiecť v remoske.

Čokoládová torta v reze

Hotová dozdobená torta mala skoro 3,5 kila a všetky suroviny vrátane energii ma stáli do 10€. Nepoužil som stužovače, ani prášok do pečiva, len za štipku sódy bikarbóny (aj to podľa mňa zbytočne). Množstvá si upravte podľa chute. Môžete napríklad urobiť tortu z dvoch malých korpusov a trojnásobnej dávky krému.

Mimochodom, všetka česť poctivým cukrárom, táto robota nie je sranda.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (24)

  1. Je naozaj uzasna. Pokojne by som si ju u teba objednal. :)

    1. Dakujem! Inak OK, doladím to zdobenie a prijímam objednávky ;-)

  2. Normalne ma to nalakalo trufnut si na takyto ambiciozny projekt!

    1. Sranda to naozaj nie je a stojí to aj fúru času. Ale s patričnou skúsenosťou, plánovaním a rozvahou to myslím zato stojí. Všetka česť poctivým cukrárom.

  3. Velmi peknu tortu si urobil.

  4. wow.gratulujem k vysledku. Predpokladam,ze babi bola velmi prijemne prekvapena darcekom. Cokoladova mousse vyzera vyborne!
    ja som svoju tortovu premieru absolvovala minuly rok v novembri. Nasa mala oslavovala prvy raz narodeniny u dedkovcov na Slovensku a ja som som rozhodla jej upiect tortu. Inspirovala som sa receptom znamej danskej cukrarky Mette Blomsterberg, ktora v svojom TV programe ukazuje jednotlive cukrarske techniky a radi ako dosiahnut (skoro)profesionalny vysledok doma.
    je pravda,ze planovanie je prvorade, vedela som,ze v meste, kde nasi byvaju, nekupim smotanu na slahanie v zodpovedajucej kvalite, nehovoriac o cerstvych malinach, marcipane alebo glukozovom sirupe. Cast surovin som si preto priniesla z DK a zvysok kupila po ceste z viedenskeho letiska. Vysledok stal za namahu, ale lacne to nebolo.

  5. Klobuk dole! Torta sa naozaj vydarila, skoda toho spodneho tmaveho korpusu, ale najlepsie sa clovek uci na vlastnych chybach ;)
    Ja som este taku ‚ozajstnu‘ a vydarenu tortu nerobila, a zo skusenosti viem, ze ked sa najviac snazim, tak to najhorsie dopadne. Jedna mala poznamocka k cokoladovej mousse: prava mousse sa robi s bielkami, nie so slahackou, hoci k tej torte asi isiel lepsie slahackovy krem.

    1. Ano, bielka, naturellement. Do tejto torty pre mna nemozne aj kvoli tomu, dvaja konzumenti su kojace mamicky, takze som sa chcel vyhnut surovym vajickam.

  6. Trochu staromodne ozdobena, ale inak na chlapa-amatera super vykon.
    Pre mna osobne by mohli byt obidva korpusy cokoladove. Cokolady nikdy nie je dost..

    1. Heh, vdaka. Asi to malo byt staromodne, tato babka moc nema rada tie nase moderne vymyslance. Ale mas recht, zobenie sa mi fakt nepacilo, musim na nom popracovat!
      K tomu korpusu – podla mna s tym kakaom su tie korpusy trochu suche. Nie moc, ale oproti svetlemu to bolo citit. Ine by bolo, ak by do nich isla roztopená čokoláda. To by ale potom bol brownie a nie staromodna torta ;-)

  7. ahoj, klasika vyzerá naozaj veľmi dobre.

    Inak to čo ty tu voláš „mousse“ nie je nič iná ako starý dobrá parížsky krém, alebo parížska šlahačka. je to fakt klasika. U nás sa robí „odjakživa“.

  8. Všetko fajn, páči sa mi aj nápad s remoskou, bola som nadchnutá čerešňami v rôsole, len keď už to mala byť domáca torta – aj tie kandované čerešne boli domáce?

    1. Holt neboli… Ako som napísal, fázu zdobenia som si dostatočne nenaplánoval a podľa toho aj dopadla ;-)

  9. Toto neni torta, toto je obrazok na slintanie : )

    No Viktor, skoro som pod stolovy pocitac spadla, ked si napisal, ze si este tortu nerobil. Ak je toto prvy pokus, tak je to preparádny kusok a gratulujem!

    Tiez som uz davnejsie zacala tradiciu kazdorocneho pecenia torty, kedze vsetci maju narodky v novembri, tak sa to strieda podla poziadaviek, raz cokoladova smrt, inokedy kavova prichut alebo prekvapko pre brata, nabuduce mu asi skusim daku v tvare futbalovej lopty urobit.

  10. Ahoj Viktor :)

    Nechala som sa inspirovat a urobila som tuto tortu pre sestru (stazovala sa ze vzdy mala namiesto skutocnej torty iba velku zmrzlinovu tortu .. no na druhu stranu, v auguste sa zmzrka hodi nie?) … kazdopadne som sa rozhodla ze jej k 26tym narodeninam tortu upeciem! Dalo to sice trosku zabrat, ale vysledok stal za to. Ozdobila som cerstvymi jahodami a cucoriedkami a bola to mnamka!

    Este som spravila jednu inu verziu ‚torty‘: Korpusove cesto som naliala do formy na muffiny, po upeceni som vydlabala stred a naplnila som ho coko penou. Na zdobenie uz nezostalo tak som spravila obycajnu slahacku, navrch jahody a cucoriedky, a vznikly mi male torticky, vid foto.

    No velky dik za inspiraciu, cela rodina sa zalizovala az za usami :)

    1. Ahoj Zdenka,
      to si kedy stihla s malou??? Vsetka cest, aj za tie mini torticky!

    2. Hehe, no s malou bola zlozitost planovania celej operacie priam exponencialna, ale po veceroch dobre spava, takze som spravila mousse jeden vecer a korpus druhy vecer :) Dalsi den som akurat zdobila, ale Viki pochopila vaznost situacie a iba na mna kukala :)

  11. Ahoj, vyzerá to úplne famózne. Preto som sa rozhodla túto tortu piecť tento víkend na rodinnú oslavu narodenín :-) ďakujem za inšpiráciu.
    Avšak asi som to nepochopila z tohto popisu na krém mousse potrebujem: 400ml šlahačky na prevarenie, 600 ml šlahačky na vyšlahanie atď. ??

    ďakujem vopred za radu :-)

  12. Veronika

    skúšala som spraviť túto tortu pre otca, ani nie v plnej velkosti a akosi sa mi mousse nevydarila, naplnila som tortu, položila vrchný plát a keď som začala potierať celú tortu a mousse vytekala odvšadial… a pritom som ju robila presne podľa návodu a bola v chladničke 24 hodín :-( zachránila som ju len tým že som ju narýchlo dala stuhnúť do mrazničky, inak by z toho nebolo nič…

    1. To ma mrzí. Krem by vobec nemal byt tak dlho v chladnicke, uplne mu stacia 2 hodiny. Tym, ze je v nom vela cokolady a malicko vyslahanej smotany, tak je dost husty a velmi dobre tuhne. Vela zalezi aj na samotnej slahacke, ci je to skor voda alebo naozaj tuk. Dobru slahacku spoznate tak, ze sa uslaha velmi rychlo. Cim dlhsie sa bude slahat, tym horsie. Dufam, ze nabuduce sa podari, skuste dat do mousse trochu viac cokolady.

      1. Veronika

        no ja som nechala ten krém toľko v chladničke lebo jeden večer som spravila mousse a až na druhý večer som sa dostala ku korpusom.. ale zistila som že táto verzia mousse veľmi dobre chutí po dvoch hodinkách v mrazničke ako zmrzlina :-) nabudúce si musím dať väčší pozor na suroviny, lebo som použila len 30percentnú šľahačku… ale aj napriek všetkému torta chutila :)

  13. Super, vyzera vyborne, idem ju dnes upiect synovy. Zajtra ma 5te narodeniny ?

    1. Nedávno som podobnú robil nášmu krpcovi, v tvare Lego kocky. Pôvodne som ju chcel zabaliť do poťahovej hmoty, ale nevydalo, tak som z nej vyrezal len číslo a na druhej strane meno. Na torte je 5 sviečok a 5 legových panáčikov (dajú sa kúpiť aj jednotlivo) Lego torta

  14. Jeej, ake mile citanie… A dokonca ani ta torta nebola na zahodenie :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.