ez víkend som výnimočne nevaril. Zato som si úplne bohapusto objednal dve veci: u starkej segedín a u milovanej knedľu. Dopadlo to nadmieru marha dobre, tak vám túto klasiku pripomínam dvoma receptami.
Hovädzí segedín
Suroviny
½ kg hovädzieho
3 veľké cibule
½ kg kyslej kapusty
rascu
bobkový list
majorán
mletú červenú papriku
kyslú smotanu
trochu oleja
Áno, aj starká mi vravela, že segedín robieva z bravčového pliecka, ale mali sme doma pekné hovädzie, tak som kvôli tomu nechcel utekať do obchodu. Na veľkej a hlbokej panvici si rozohriala trochu oleja a v jednom kútiku začala restovať 2 nadrobno pokrájané cibule. Na zvyšku zasa opláchnuté a na kocky pokrájané mäso. Na začiatku pustilo trochu šťavy. To starká komentovala slovami, že keby to teraz zaliala vodou, tak by to bolo plané. Preto počkala, kým „si mäso vezme svoju šťavu späť“, až potom ho zmiešala s cibuľou. Pridala mletú rascu, majorán a papriku, podliala vodou a nechala dusiť pod pokrievkou. Mala poruke aj zvysok domáceho kuracieho, tak ním to hovädzie ešte nadstavila. Vraj, niekto by namietal, že tá mletá paprika môže zhorknúť, ale keď ju pridáva takto, tak sa jej to ešte nestalo.
Medzi rečou mi spomenula, že ak by som mal zvyšnú hovädziu kosť, dala by ju do tej kapusty.
V inom hrnci si krátko zapenila zvyšnú nadrobno pokrájanú cibuľu. Kyslú kapustu len veľmi zľahka prepláchla pod vodou. Len toľko, aby výsledné jedlo nebolo príliš kyslé, ale aby sa z kapusty neodplavila chuť. Následne ju pridala k cibuli, krátko podusila, pridala celú rascu, bobkové listy a nové korenie aj štipku ostrej papriky. Podliala vodou a rovnako nechala variť. Medzi rečou mi spomenula, že ak by som mal zvyšnú hovädziu kosť, dala by ju do tej kapusty. Spravila by lepšiu chuť.
Keď boli mäso aj kapusta dovarené, spojila ich. Následne mala ísť do jedla smotana. Vybrali sme si ale možnosť, že si ju pridá do hotového jedla každý sám.
Hrnčeková knedľa
Suroviny
2 žemle alebo biele rožky
2dcl mlieka
1 vajíčko
300g hladkej múky
1 PL oleja
1½ ČL prášku do pečiva
soľ
bylinky na dochutenie
Na knedľu si vyhrnula rukávy zasa moja milovaná. Dva rožky pokrájala na kocky a zľahka ich opražila na troche oleja. V miske zarobila cesto z múky, vajíčka, mlieka, prášku do pečiva a lyžice oleja. Tu som bol chtiac-nechtiac vtiahnutý do varenia, keď ma poprosila, aby som jej namrvil do cesta „nejaké bylinky“. Tak sa aj stalo, z mojich dlaní tam putoval tymián a materidúška.
Do cesta následna vmiešala už vychladnuté rožky, dobre premiešala a nechala chvíľu postáť. Medzitým si len tak prstom vymastila rovné hrnčeky, najväčšie aké doma máme. Do nich naliala cesto, poukladala ich do najväčieho hrnca. Presne ako zaváraniny, do vodného kúpeľa. Prikryla a nechala variť asi 20 minút. Potom ich skontrolovala špajdlou a nechala variť ešte asi 10 minúť.
Takto uvarené knedle zľahka oddelila v hrnčekoch príborovým nožom. Pekne jej vypadli von, aby ich následne nakrájala na kruhy a naservírovala k segedínu. Žiadny kvetnavý obraz to nepopíše tak dobre, ako jednoduchý fakt, že sa po jedle doslova zaprášilo. Ďakujem obom kuchárkam.
jáááááj, jézusom jak by som si toto dala!!! najradšej ho mám od maminy dobre nakyslo a my ho do seba pcháme s chlebom alebo klasickými knedľami… bože až sa mi slinky zbiehajú… mňam mľask!
som vedel, ze tymto trafim specialne teba, hát… ;-)
Ja som dnes pracovne, a co sa stalo v praci? Chlapci navarili tiez aj segedin do tepleho bufetu pre hosti :)
Hrncekova knedla? Takto som to este nerobil, skusim a urcite budem spokojny :)
Ani teta Márgit by asi lepsejsejsie nespravila :D
A o tomto to, chlapci, je. Chlapci a dievcata. Potesil si ma. A babka by najblizsie mohla urobit nejaky domaci kolac, aby sme zadokumentovali tradicie, lebo ked uz babky nebudu, manzelky nam to neupecu a nase deti budu mat chabe detstvo.
Lebo keby si moj vnucik myslel, ze krava je fialova a nedelny kolac je donut z kauflandu, plakal by som v hrobe.
Gratulujem :-)
Pre manzelku :
Este v casoch, ked bol Miro Vesely tlsty, som mu uchmatol tento recept :
http://www.dobre-jedlo.sk/prilohy/rychloknedla-fakt-excelentna/
Teraz je uz Miro Vesely chudy, ale ta knedla je fakt dobra a jednoducha. :-)))
Miro: ja zasa dakujem tymto dvom parom ruk ;-) http://www.delikatesy.sk/wp-content/uploads/2009/11/kostovanie_segedinu.jpg
doh! ta knedla vyzera zaujimavo. idem do toho pri najblizsej prilezitosti.
ta knedla je velmi zaujimava, podla toho receptu MV by som to skusil asi aj ja
Podla mna do hrnceka sa da dat aj knedla podla ineho receptu, nielen tato nasa. To je akurat o tom netradicnom tvare, ze je to rovnomerny gulaty sulec. Taka krasotinka navyse ;-)
podobne ju robia u nas v robote :) zmes zabalia do folie, uvalkaju do uhladneho valca a sup ho do konvektomatu :)
Tak to si mi zase narobil chute… segedin zboznujem, najlepsie s knedlou, ale robila som ju len raz, inak idem po jednoduchsej variante – chlieb alebo zemiaky (pripadne dovoz zo slovenska, ked ma niekto cestu). Ja sa s tym ale vyhram menej – dam osmazit maso a kapustu pridam rovno k tomu, nespinim dva hrnce :)
my sme robili minuly tyzden presne toto iste, ale knedle sme robili v mikrovlnke.
recept podla Florentyninej kucharky. vysledok bol prekvapivo vyborny.
Tak mikrovlnku som vyhodil asi pred rokom. Zaberala miesto a aj tak varime cerstvo, takze nebolo o com…
na trhu som kupil fajnovu kyslu kapustu :) taku ozajstnu domacu…
od coho som usudil ze je domaca?
Obsahovala cele cierne korenie, celu rascu, bobkovy list, platok duly jablkovitej, kusok chrenu, a par zrniek kukurice ( naco tam je ta kukurica, to ozaj neviem )
Bola pekne nakrajana na normalnu hrubku, nie na tie tenke dlhe slize , a bola pekne chrumkava :)
tak tieto knedle som jedavala u Hanky – nedosla svokra. Tak som ju mam rada ako jej hrncekove knedle!!!( len tie ostatne veci sa zmenili a jej knedle su mi uz nedostupne ) neviem, ci jej recept bol ten isty ale knedle sa celkom podobaju a ja mam uz recept na papieri a zajtra bude na tanieri. Dakujem sa tento recept a este by som chcela najst recept na jej hrncekovu babovku-nevie ho niekto?
Už to dnes robím tretí krát a to jedlo je priam užasné.
S priateľkou si na tom pochutnávame veľmi radi.
Ďakujeme za super recept.
odpadla som z knedliciek…robila som ich k madarskemu gulasu, secko na prvy raz (a ten bez leca lebo ho neznasam). fantazia. a tie knedlicky su neprekonatelne (obyc knedlu do mna len tak hocikto neda, tieto uz budem robit furt!) dik moc za sharovanie. nabuduce spravim aj tento tvoj gulas ale hovorim, knedle su keeper:)
Druhy pokus…. Podarilo sa ;) spokojnost nad mieru :)