Nedeľný obed: kura na šafráne s marhuľami a feniklom

Kura na šafráne

Neviem ako u vás, ale ja si ešte pamätám časy, kedy sa chodilo v nedeľu k babke na kura. Vždy len kura, s ryžou a kompótom. Mať tak viac rokov a rozumu, tak by som sa babke určite zastaral do varenia a vydupal si napríklad toto pôvodne marocké kura. Po špeciálne korenia nebudete musieť vycestovať na dovolenku do Maroka. Všetko potrebné zoženiete v bežných potravinách.

Suroviny

– 1kg kuracích horných stehien
– 2 červené cibule
– 80g mandlí
– balíček šafránu
– 1 PL feniklových semiačok
– 2 tyčky škorice
– 3 dcl vývaru
– 80g sušených marhúl
– 1 väčšiu mrkvu
– maslo, soľ a čierne korenie

Do širšieho hrnca pridajte pár plátkov masla a nechajte rozopiť. Medzitým ošúpte cibuľu a prekrojte ju na osminy. To je napolovicu, znovu a ešte tretí raz. Prihoďte do hrnca a osmažte krátko na spenenom masle. Očistite tiež mrkvu, nakrájajte ju na hrubšie krúžky a pridajte do hrnca. Premiešajte a priložte na veľké kusy pokrájané kuracie horné stehná. Môžete ich dať bez kosti, ale s kosťami dostanete lepšiu chuť.

Kúsky kuracieho poobracajte, aby trochu chytili farbu z každej strany. Podsypte ich ošúpanými mandlami, šafránom, feniklom, škoricou a marhuľami. Tie nezabudnite pred použitím poriadne prepláchnuť, aby sa zbavili sírenia, ktorým bývajú konzervované. Môžete trochu posoliť a podlejte vývarom. Rovnako dobre bude fungovať, keď ukradnete trochu šťavy zeleninovej polievke.

Ak by ste sa rozhodli zastarať sa do receptu, môžete použiť napríklad kačacinu.

Zakryte pokrievkou, ale nechajte naboku malú špáru. V jedle je dosť tekutiny, tak aby mala kade unikať. Takto sa vám zároveň zredukuje šťava a získa intenzívnejšiu chuť. Hrniec teraz môžete nechať asi 40 minút napospas osudu. Netreba ho ani otvaráť, ani premiešavať. Pôvodne sa toto jedlo pripravuje v hlinenom tažíne na pahrebe (na foto pod článkom). Postup je tam trochu iný. Tažín je nádoba s kónickým vekom. To zachytáva paru počas varenia, ktorá následne steká po šikmých stenách veka naspäť do jedla. Takpovediac perperuum-mobile na podlievanie bez odkrývania.

Medzitým si môžete pripraviť prílohu. Úplne najjednoduchšia je plochý chlieb pita. Vytvarujte si z neho takéto kapsičky-lyžičky, ktorými budete môcť naberať väčšie kúsky. A kuracinu pokojne zjedzte rukou, aby ste si na konci mohli olizovať prsty. Môžete tiež uvariť cous-cous. Alebo vezmite za hrsť hrozienok a uvarte ich s ryžou. Ehm, skôr naopak, ryžu uvarte s hrsťou hrozienok…

Ak by ste sa rozhodli zastarať sa do receptu, môžete použiť napríklad kačacinu. V tom prípade vás musím varovať, jedlo by sa vám varilo o hodinu dlhšie. Preto treba pristúpiť k úprave. S kačacinou začnite ako s kuracím. Varte ju rovnako dlho, ale potom ju presuňte do rúry, kde sa dopečie. A keď ste náhodou nezohnali mandle, tak sa nehanbite vziať pistácie. Po uvarení stratia viac na chuti ako mandle, ale na druhej strane ozvláštnia jedlo svojou zelenou farbou.

Nečudujte sa, keď pri varení začne domom prestupovať mierne vianočno-škoricová vôňa. Komu by nebodaj vadila trochu sladkastá chuť jedla, môže doplniť napríklad chili.

Tajine

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (5)

  1. Viktor, mna by celkom zaujimalo, ako je to s varenim priloh v tajine…mas to vyskusane? Napriklad niekde som videla, ze ku koncu varenia masa sa pridavala do pokrmu ryza alebo ina obilovina a vsetko sa to varilo ako „jedlo z jedneho hrnca“. Ja mam osobne iba jednu premierovu skusenost s tajinom, ale prilohu sme robili zvlast…dik,
    N

  2. Nina: nie, neskusal som to. Vo velkej vacsine pripadov u nas doma funguje ako priloha kopa zeleniny, ktora je pridana k masu. A tej mozes pridat kolko chces, chuti to len pomoze. Cize ja osobne by som mozno do tohoto jedla pridal viac korenovej zeleniny a zjedol to len tak. Bez ryze, bez pita chleba…
    Ked som varil u Marocanov, tajine sme robili asi z 9 druhov zelenin, od zelenych fazuliek, cez zlte baby patizoniky az po tekvicu a sladke zemiaky (pataty). Uz toto samotne zabralo cely tanier, navrch sa ulozili kusky grilovaneho kuracieho potrete harissou a jedlo bolo komplet. Kto chcel, mohol dostat extra medenu misku s cous-cousom.

  3. Jídlo vypadá výborně! Věřím, že úplně postačí jako příloha větší nášup zeleniny. Za sebe přiznávám, že by mě lákalo zkusit variantu s kačenkou!

  4. Toto je skvely sposob pripravy kurata. Ja si k nemu dam kusok toho arabskeho chleba.

  5. @Nina, pokojne môžeš do tajine šupnúť k zelenine aj zemiaky, kuskus by som pripravila samostatne. Dokonca poznám recepty, v ktorých sa mäso pripravuje v tajine so zemiakmi a ešte sa ako príloha podáva kuskus, chlieb alebo vydlabané biele bagetky.
    @Viktor, vďaka za inšpiráciu, ja tajine mám, takže vyskúšam (po sviatkoch, iba so zeleninou, fajn na odľahčenie po slovenskej sviatočnej ťažkej kuchyni).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.