Špargľovú sezónu neobídem nikdy. Minulý víkend sme si ju spravili len s maslovou mrveničkou a varenými zemiakmi, túto nedeľu som sa trochu pohral s rizotom.
Neviem ako vy, ale mám radšej zelenú špargľu ako bielu. A samozrejme najviac hlavičky. Asi preto sa mi zapáčil recept, ktorý som našiel vo víkendovej prílohe českých Hospodářských novin. Suroviny som si podľa mojich zásob mierne upravil.
Suroviny
– zväzok zelenej špargle
– 400g ryže na rizoto
– 1dcl bieleho vína
– liter a viac vývaru
– cibuľu
– olivový olej
– maslo
– parmezán
– verjus alebo citrón
Najprv dajte variť mierne osolenú vodu. A ak nemáte náhodou čerstvo uvarený vývar, mali ste si ho už po zobudení vytiahnuť z mrazáku. Teda, predpokladám, že ho tam máte v zásobe. Potom začnite šúpať špargľu. Od hlavičky smerom dole, drevnaté konce treba odrezať. Keď voda zovrie, nechajte v nej špargľu povariť zhruba 3-4 minúty. Po vytiahnutí ju dajte hneď pod studenú vodu a pripravte si dosku na krájanie.
Stonky pokrájajte na malé kolieska, len hlavičky nechajte celé. Keď už ste pri krájaní, nadrobno si posekajte cibuľu a dajte ju speniť na olivový olej. Neskôr prihoďte kolieska špargle, hlavičky odložte na neskôr.
Keď ste špargľu trochu orestovali, pridajte ryžu a poriadne premiešajte. Podlejte vínom, nechajte variť a priebežne miešajte. Pri varení som popíjal tramín červený, takže rovnaké víno putovalo aj do rizota. Ďalej podlievajte vývarom a miešajte, kým ryža nebude hotová. Odstavte zo sporáka a primiešajte hlavičky špargle, strúhaný parmezán a maslo. Pred servírovaním pokvapkajte verjusom (článok o ňom bude nasledovať) a dozdobte hoblinami parmezánu.
Nechcem rypat, ale vyzera to trochu malo tekute…..
spravne rypes, malo byt tekutejsie