Kvôli žobráckej kaši nemusíte robiť hneď zabíjačku. A ani samotná kaša nemusí byť taká žobrácka, ako sa volá. Skúste kuracie pečienky a zopár dochucovadiel.
Mal som doma kuracie pečienky a špekuloval, čo s nimi. Napadlo mi, že máme doma jačmenné krúpy, reku spravím niečo na spôsob žobráckej kaše. Vyložil som suroviny na stôl a zistil, že krúpy sú moc veľké. Tak som v rámci veľkého nákupu zohnal tie najmenšie, numero 3.
Suroviny
– kuracie pečienky
– jačmenné krúpy č.3
– cibuľa
– pár strúčikov cesnaku
– majorán
– drvená rasca
– olej a soľ
Vo svojej podstate je to veľmi rýchle jedlo a najdlhšie trvá miešanie ako pri talianskom rizotte. Našťastie ale nie tak dlho… Na začiatok si pripravte pečienky. Očistite ich a pokrájajte na menšie kocky. Nadrobno pokrájajte cibuľu a dajte do hrnca orestovať na oleji. Ku koncu môžete pridať drvenú rascu a pár strúčikov rozotretého cesnaku. Na samotný záver prihoďte pečienky a krátko osmahnite. Všetko bez soli.
Teraz pridajte krúpy, soľ, pár bobkových listov, trochu majoránky a dostatočné množstvo vody. Tu a tam dobre premiešajte, lebo jemné krúpy v kombinácii s rozpadajúcou sa pečienkou lúbia pripekať. Varte, až kým sa celá masa nespojí do šťavnatej kaše. Schválne píšem šťavnatej, pretože výsledné skupenstvo by malo byť mazľavo mäkké. Počítajte s tým, že krúpy majú istú zotrvačnosť a budú slopať vodu aj keď jedlo odstavíte z plameňa. Nebojte sa preto vody. Jáj, a bobkáče pred dokončením pre istotu vyberte, mohli by zhorknúť.
Môžete sa nechať inšpirovať napríklad hydinovými paštétami – skúste pridať strúhaný zázvor alebo muškátový oriešok.
Finále nechávam na vás. Môžete sa nechať inšpirovať napríklad hydinovými paštétami – skúste pridať strúhaný zázvor alebo muškátový oriešok. Ale aj bez nich bude kaša dostatočne jemná a voňavá. Patrí sa však zajedať ju s kyslou kapustou, priam ideálna kombinácia. A niekto možno kapustu zamení za silnejšie červené víno. Čo sa týka množstiev, použil som jednu celú tácku kuracích pečienok a asi ¾ sáčku krúpov.
nie je to nejake blede? aspon u nas doma co si spominam zo zabijaciek bola zobracka kasa vzdy vyrazne tmavsia
Samozrejme, ze je to bledsie, pecienka nie je cista krv. Viem si ale predstavit, ze ked by si neodlial tu krv z pecienky, tak to mozno pritmavne o nieco viac.
No akurat pred dvoma tyzdnami som tiez spekulovala co s kuracimi pecienkami, skoda, ze som tento recept nepoznala vtedy, je inspirativny.
[…] ale napriek tomu sa víno pilo takpovediac s ľahkosťou. Príjemne pretrávilo po nedeľnej žobráckej kaši. Skrátka víno so stredne silným telom, ktoré neruší pachuťami a pije sa ľahko. Ak budete […]
Keby mi niekto dal toto k nedelnemu obedu, tak neviem. Hroza.
Preco hroza?
Ochutnala si to, vies ci to zodpoveda tvojej chuti…?
Okrem toho, na jedlo sa nenadava!
Moze byt pre teba osobna menej chutne(az po ochutnani), vizazovo nepritazlive, nezaujimave….atd.
Naozaj ti nemusi „sediet“, to beriem, ale hroza….
Pre niekoho je to mozno manna nebeska.
Jedlo si uctu jednoducho zasluzi.
Zo stereotypu „nedelnych“ obedov sme uz vyrastoli.
Pre nas je to den ako kazdy iny, so zdravym jedlom pripravovanym spolocne a s dobrou naladou.
Vtedy su nedelnym jedlom hoci aj rezance s makom, orechami, fazulova polievka, halusky, alebo len ovocny salat.
Slavnostna tabula, to je nieco ine.
Na ta je ale naozajstny dovod len par krat do roka.
My vysmazene napriklad vobec nejeme, ale ked si ho niekto urobi, nekomentujeme to stylom „hroza“.
Kazdemu podla chuti.
Kym ma do toho niekto nasilu nenuti, nic sa nedeje.
Marienka, to by si sa divila aká je to lahôdka. Môže sa pripraviť aj s bravčovou pečienkou a keď dáš do kaši všetky pochutiny v správnom pomere a priložíš ku kaši na vedľajšiu misku všetku možnú nakladanú kvasenú zeleninu. Tak nepovieš hrôza ale orgastické jedlo. Prajem Ti dobrú chuť. Hodí sa toto jedlo
na jeseň a pred Veľkou nocou.Keď sa vkusne naservíruje, je to aj nedeľný obed.
Rád by som Ťa pozval do jednej
úžasnej Budapeštianskej reštaurácie, kde to má ohromný odbyt.
…. moja babka robievala niečo podobné … tak, že tie pečienky zmixovala na maglajz , ktorý vyzeral ako “ hustá krv “ zmiešala to s uvareními krúpkami, pridala všetky surovini tak ako pri normálnej zabíjačke a plnila to do črievok …. dala do rúry a vnúčatká sa nevedeli dočkať, kedy sa pustia do mňamky a ani kôli tomu nemusela chovať prasa :-)))
veľmi vďačný recept. Za pár drobných a ešte menej minút prípravy máš hotové veľmi chutné jedlo. Chuťovo naozaj podobné žobráckej kaši, ale tým že tam nie je žiadna masť sa to dá jesť aj studené.
Každý kraj iný mrav. Ja z dolnej zeme si rád pochutím aj na severoslovenských
tradičných jedlách. Všetky jedlá je nutné okoštovať a potom hodnotiť.
Dá sa jedlo aj pokaziť, spálením,dochucovaním,zlou kombináciou pridávania ingrediencií. Ale skoro všetko sa dá napraviť. Takže priatelia gurmani-
najskôr okoštovať a potom hodnotiť.
Všetky jedlá varené srdcom sú vinikajúce. S pozdravom Štefan.
Vyskusane ,rodinke sa nove jedlo paci.