Aj keď doma nie som fanúšik nedeľných rezňov, pečeného kuraťa alebo iného pravidelného jedla, jeden zvyk predsa máme. V nedeľu je u nás často ryba. Možno si budete myslieť, že v nedeľu ju robím zato, že je s ňou veľa roboty. Nie je. Aspoň nie viac ako s ktorýmkoľvek iným mäsom. Nedávno som ale natrafil na jeden náročnejší a fajnový recept, ktorý vymyslel foodstylista a fotograf Miro Kubečka pre brožúrku mliekárne Liptov.
V mrazničke som mal vlastné predvarené a ošúpané gaštany, bolo ich treba spotrebovať. Spolu s kelom a rybou vydali za delikátny, ale aj zimne sýty nedeľný obed. Keď si už leto povedalo, že nastaví klimatizáciu na 13 stupňov, nevidím dôvod prečo by som v júli nemal variť zimné jedlo.
Suroviny
filety zo zubáča
1 menšia cibuľa
200g gaštanov
500g zeleninového vývaru
20g masla
15g cukru
600g ružičkového kelu
olej
šťava z ½ citróna
tymián
Ako prvé vezmite gaštany. Pokiaľ ich máte ešte surové, narežte ich do kríža a povarte 30 minút. Potom ich olúpte a varte v polovici zeleninového vývaru ďalších 20 minút. Keď sú hotové, nechajte ich osušiť.
Teraz vezmite panvicu a roztopte na nej maslo. Pridajte cukor a miešajte, kým nezačne karamelizovať. Musíte pracovať rýchlo a neprešvihnúť tento moment. Ihneď pridajte gaštany a opečte ich do zlatohneda.
Robil som toto jedlo už dva krát. Raz som prešvihol karamelizáciu a na panvici mi zostal hnusný a tvrdý glej.
Do stredu taniera nazdobte kelovo-gaštanovú zmes a na ňu položte hotovú rybu.
Ďalší príde na rad kel. Prekrojené ružičky uvarte asi 15 minút vo zvyšnom vývare. Zároveň sa psychicky pripravte nato, že zababrete ešte zopár riadov. Na panvici opražte najemno nakrájanú cibuľu, ideálne na masle. Pridajte uvarený kel a môžte dochutiť soľou, čiernym korením a tymiánom. Na záver pridajte gaštany a krátko poduste.
Posledná príde na rad ryba. Osoľte ju, okoreňte a krátko ju opečte na masle. Zvyšok je už len servírovanie. Do stredu taniera nazdobte kelovo-gaštanovú zmes a na ňu položte hotovú rybu. Pôvodný recept predpokladal pod rybu aj strúhaný syr Gerlach, mne sa už beztak sýtemu jedlu nechutil, preto som ho vynechal. Vám to možno bude chutiť s ním.
Vydarený recept, nehovoriac o foodstylingu a titulne fotke… všetka česť, Miro.
Fajn kombinacia keliku a gaštanov, mali sme na listku s jahnacou svieckovicou. K jemnej chuti zubaca mi ale pride dost aromaticka…
Cuky! Gratulujem k nedavnej cene. A dufam, ze sadra je uz dole.
Hovoris nieco, ale tie gastany a kel sa daju celkom uspesne jest aj samotne, co povies?