Odmietol som kúpiť tresku v majonéze, tak som spravil vlastnú

Milovaná má raz za čas nutkavú potrebu zjesť niečo neprístojné. V tomto prípade tresku v majonéze. Uznajte, nemohol som ju nechať zjesť ten hybrid s umelými sladidlami a kadejakými gumami.  Ale keďže som jej túto radosť odoprel, musel som prísť so slušnou náhradou. Tu je výsledok pokusu.

Rybu si radšej pripravte na pare

Suroviny

– menší filet tresky
– 150ml bieleho jogurtu
– 1 menšia cibuľa
– 1 PL octu
– 1 ČL dijónskej horčice
– 1 ČL cukru
– pár kvapiek sójovej omáčky

Základ je ryba. Nečakajte konzervy, kúpte si pekne krásne filet alebo hoci aj celého pstruha. Vezmite ten kúsok ryby a uvarte ju na pare. Urobil som to v bambusovom paráku, ktorý som vystlal kúskom papiera na pečenie. Netrvá dlho a rybu budete mať hotovú.

Zvyšok je čisté hranie sa s chuťami. Ja som začal malou cibuľou, ktorú som nasekal nadrobno a nechal chvíľu zavednúť. Potom som ju trochu posolil a polial lyžicou octu. Ďalej som použil biely smotanový jogurt a lyžičku dijónskej horčice. Poriadne zamiešať a skorigovať chuť ešte lyžičkou cukru.

Cibuľu nasekajte naozaj nadrobno a nechajte trochu zavädnúť

Pomrvte hotovú rybu a pohľadajte kostičky

Keď bola ryba hotová, vidličkou som ju rozmrvil a povyberal zvyšné kosti. Keď aj nejaké zostali, ocot ich dostatočne vymäkčí. Rybu som pridal k jogurtovej mase a poriadne zamiešal. Keďže toto jedlo bola zákazková výroba a v objednávke bol aj sterilizovaný hrášok, na záver som pridal aj ten. Samozrejme, na záver dochutiť soľou a čerstvo namletým čiernym korením.

Treska v jogurtovom dresingu

Celé by to malo trochu postáť aspoň hodinku v chladničke. Odhadujem, že skladovať sa to dá asi 24 hodín. Vďaka octu možno aj o niečo málo dlhšie. Toto bol len prvý pokus. Myslím, že pár kvapiek teriyaki alebo sójovej omáčky by celej veci len prospelo. Namiesto jogurtu môžete skúsiť povedzme kysnú smotanu s vyšším podielom tuku, možno aj crème fraîche. Kto bude chcieť plnotučnejšiu chuť, zrejme si rybu nespraví na pare, ale skôr na masle. Niekto to možno potiahne ďalej a spraví si domácu majonézu. Mimochodom, ak zrovna nemáte bambusový parák, môžete použiť kovový na knedle, len ho nezabudnite vystlať papierom na pečenie.

A výsledná chuť? Bolo to blízko, len o niečo kyslejšie ako tie z obchodu. Na druhej strane, tie z obchodu už majú tak posunutý chuťový profil, že ťažko povedať, ako má originál vlastne chutiť. Tak ako tak, experimentovanie stojí zato.

Ako som dorobil tresku, tak sa dopiekol aj chlieb. S touto vražednou kombináciou som mojej milej tú tresku skoro celú zožral. Neviem, čo by bolo, keby som namiesto chleba spravil vlastné rožky. Nabudúce…

Robíte si toto doma? Alebo ste to vzdali, hodili kuchársku chňapku na linku a kupujete v obchode? Ako dochucujete?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (23)

  1. Ja robim tresku uz dlhe roky, pouzivam iba filety z tresky, ktore si nachytam v Norsku :-) Moj postup je: cca 1 kg tresky uvarim v 4l vody do ktorej dam 3dcl octu, bobkovy list a cele cierne korenie, varim 12 min. Rybu vyberiem ocistim od kosti a koze, rozsekam v mixery aj sa cibulou, a nastruham tam mrkvu, ktoru som pred tym celu 5 min povaril. Celu zmes ochutim: 3 – 4 lyzice octu, dijonsku horcicu, sol cierne korenie, biely jogurt kto chce moze dat smotanu, alebo domacu majonezu. Cele to necham odpocivat 24 hod. a potom sa to moze podavat.

    1. Pocuj Fero,
      a nepoznas recept na salat zo surovej tresky? – V treske su casto robne kosti ktore su uplne zmäknute – ako keby sa surove mäso dlho marinovalo v octe – a potom sa pridali ostatne prisady. Ved ked niekto je sushi a neboji sa …
      P.

  2. Super! Akurát som čakal, že budeš robiť aj vlastnú majonézu, keďže aj tú vieš doma odkontrolovať, čo do nej ide (aký olej, aké vajcia…).

    A prečo rybu na pare? Nejaký zvláštny dôvod, alebo len najmenej „špiny“ po varení (žiadne mastné panvice/pekáče či iné špinavé hrnce)?

    1. V poslednom case vela robime veci na paraku (kvoli malemu), tak mozno aj preto. Dalsi dovod je, ze takto pripravena ryba neuschne. Neuspinene panvice su len extra bonus ;-)

  3. pre mna je dostojna nahrada tresky toto: http://archiv.station.zoznam.sk/station/clanok.asp?cid=1142352723719
    uz je to upgradovane, namiesto smotany davam creme fraiche

  4. Vyzerá super! Len je s tým veľa roboty. Skús žilinskú tresku. Ta stojí za to…

    1. Vela roboty? Na pare sa ryba robi sama a zamiesat do jogurtu par veci trva minutu dve. Jedina ostara je cakanie, kym to trochu odstoji a spoja sa chute. Ale tipujem, ze hladni cakat nebudu ;-)

  5. Viktor, teba treba dat na nastenku vzornych manzelov spolu s mojim Philipom- aj on mi robi super dzamkadla- hlavne steaky :)
    Ja robim taketo salatiky tiez a dochucujem jablkom, stonkovym zelerom aj horcicou-podla toho, aku rybu idem jest. A niekedy ochucujem aj koprom, cibulkou a avjcom; alebo tavenym syrom- taky trojuholnicek aj dva su skvele.

  6. Ale ten Tvoj chlebik by som si hned natrela so šmaľcom a dala nan zelenu cibulku- joooj a posolila :)

  7. Ahoj Viktor,

    my si začali robiť vlastný šalát z tresky, ktorú si kupujeme čerstvú v metre. Klasicky pridám najemno postrúhanú uvarenú mrkvu, cibuľku, soľ, čierne korenie. Samozrejme tresku obvaríme v octovej vode. Miesto jogurtu dávame majonézu (zistili sme, že hellmans robí bez farbív a chemických konzervačných látok – škoda, že to nerobí aj naša slovenská Doma :( ). Mám veľmi rada tresku v majonéze a dlhodobým „štúdiom“ rôznych značiek, rôznych výrobcov s takým alebo onakvejším názvom, sloganom ap. som zistila, že na slovenskom trhu neexistuje treska v majonéze bez pridania umelých sladidiel, ktoré mi teda veľmi vadia a nechcem ich vedome jesť. Nič to za to, ak by to výrobcovia tresky (ktorú teda vedeli robiť) nepokašlali, nezistili by sme, že domáca treska v majonéze je skvost :))) Pozdravujem, Ivana

    1. „Nič to za to, ak by to výrobcovia tresky (ktorú teda vedeli robiť) nepokašlali“ – S jednou výnimkou – firma Ryba.sk si pri treske stále dokázala uchovať vysokú kvalitu. Ani sa to nedá porovnávať s produktom iných výrobcov, tou odpornou riedkou kyslou kašou, kde je viac majonézy ako ryby.

      Ryba má závod na Trenčianskej v Bratislave a hneď pri závode má firemný bufet. Keď som chodil na blízku jazykovku, hodiny začínali (občas aj končili) práve v tom bufete:-)

    2. Nechcem vám kaziť radosť, ale Hellmans už „majonézu“ ani v ponuke nemá, len „majolenky“, a pokiaľ viem, tak všetky obsahujú minimálne dvojsodno-vápenatú soľ kyseliny etyléndiamíntetraoctovej. Ak sa nemýlim, tak donedávna, kým ešte vyrábali aj „majonézu“, zvykla obsahovať aj butylhydroxytoluén…

  8. pridávam do TO DO listu. páči sa mi absencia majonezy. výborne

  9. Uplne nerozumiem tomu, preco vsetci tu rybu do tresky varite. Tam predsa patri surova ryba nalozena do octoveho nalevu. Tak sme to s dedom vzdy robievali a nikomu z toho nic nebolo.

    Ved aj na sushi doma davam surovu rybu – bud cerstvu alebo z chladaku.

  10. Velmi zaujimava inspiracia vzhladom ku kvalite v ktorej sa predavaju taketo produkty v dnesnej dobe……. Tiez mam rad ryby a cerpam inspiraciu aj tu….

    Recepty ryby

  11. Vyskusali sme aj my, rybku sme varili s octom. Bola to neskutocna mnamka hotova za cca pol hodku a ta chut, neporovnatelna s vyrobkami z obchodu. Dakujem za inspiraciu

  12. Vďaka za pripomenutie, občas takto rybací šalát robievam a už dlho nebol. Ale dávam aj povarenú mrkvu jemne nakrájanú a niekedy celer, určite hrášok. Keď som na Vianoce kúpila celého lososa, tak som vyjrojila filety a zbytok – kostru a hlavu uvarila s bobkovým listom, korením a octom. Pridala som zeleninu, cibuľku a domácu mojanézu. Keď už, tak nech to stojí za to. Stálo!!!

  13. aj ja varim tresku v octovej vode,mrkvu davam surovu,ale nakrajanu na struhadle na jablka ona trochu farbi do ruzova?! ale chut je velmi dobra a majonezu riedim smotanou ,skusala som s jogurtom,mne to nechutnalo,nema to ten spravny srnc,ved aj za sociku miesali majonezu so smotanou,to bola dobrota.

  14. Super! Skusil som dnes na veceru a urcite to este zopakujem.

  15. Ehm… kludne skuste nase sladkovodne „biele“ ryby. t.j.: pleskac, karas, tolstolobik,… uvarene tak ako bolo hore napisane octova voda, cierne cele korenie, nove korenie, bobkovy list

    a tu vlastnu majonezu

  16. narazam na tuto stranku znova a znova. Ja robim tresku zo surovych ryb a to nasledovne: filety ryby (samozrejme mnou nachytane, harpunujem v mori) nakrajane na kocky osolim a necham tak okolo 3 dni, az tyzden. Potom ich dam do nalevu (ocot, voda, korenie, horcicne semienka, bobkac…), necham tyzden. Potom uz je postup klasicky, kocky s vidlickou pomackam, pridam postrajanu mrkvu, zavaranu uhorku (ak je), cibulu, domacu majonezu a domacu smotanu, nejaka horcica na dochutenie tiez moze byt, korenie…necham odlezat a konzumujem s priatelmi s domacim chlebom.

    1. Pestry blog mas, u nas mozme „harpunovat“ akurat tak pstruhy ;-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.