Sladké zemiaky nepoužívam často, ale zato pravidelne. Najviac do hustých polievok, prípadne ich pečiem ako klasické zemiaky. Včera som ich dal do cesta na pletenky a oplatilo sa.
Bataty sú vďačná zelenina. Jednak majú kopu vitamín A a ďalších dobrých látok, plus ich príprava netrvá dlho. Na pečenie ich netreba šúpať a pečú sa podstatne kratšie ako klasické zemiaky. Na druhej strane, treba ísť na ne krátko a prudko, inak sa zmenia skôr na mäkkú upečenú tekvicu ako na chrumkavé čipsy. Môžete ich spraviť napríklad ako hranolky, nedávno som ich poprášil mletou rímskou rascou, trstinovým cukrom a prelial olivovým olejom. A podával s jogurtovým dresingom alebo kúpeným mango-chilli z Marks & Spencers.
Neskôr som našiel recept, kde konzervované bataty pridali do pečiva. Musel som skúsiť.
Suroviny
– ½l pšeničného kvásku
– 2 stredne veľké pečené bataty
– 1 žĺtok
– cca 500g hladkej múky T650
– 3 ČL soli
– olej na potretie
Najprv som nakŕmil pšeničný kvások, aby z neho bol plný pollitrový zaváraninový pohár. Na koláče ho kŕmim polohrubou múkou, teraz som ho nakŕmil hladkou T650. Dva stredne veľké bataty som ošúpal, pokrájal, trochu posolil a prelial olejom. Nechal som ich upiecť, tentoraz ale do mäkka. Keď boli hotové, s trochou vody som ich rozmixoval na hladkú kašu. Tú som následne pridal ku kvásku a začal pripravovať cesto.
Do cesta išiel aj jeden žĺtok a tri lyžičky soli. Inak len hladká múka a voda podľa potreby. Výsledné cesto bolo krásne žlté a pomerne dosť hydratované. Desať minút som ho miesil, a potom odložil na 4 hodiny kysnúť do rúry.
Po dokysnutí vyzeralo cesto takto. Skúška pružnosti dopadla dobre, cesto aj trochu zväčšilo svoj objem.
Cesto som drevenou špachtlou rozdelil na sedem častí, každú jemne poprášil múkou a poprekladal. Žiadny valček, len rovnou dlaňou roztlačiť, natiahnuť a preložiť. Stačilo len zopár krát.
Potom som už len dlaňami z každej kôpky urobil šulec a stočil ho do uzla. Takto pripravené pletenky som dal na pomastený a pomúčený plech. Zvrchu som ich potrel slnečnicovým olejom a putovali späť do rúry aby narástli.
Zhruba po dva a pol hodine boli už krásne nafúknuté. Vyhrial som rúru na maximum a dolu uložil aj hlboký plech s vodou. Pomáham si takto, lebo mi stále nepečie spodná špirála, ale robím to veľmi nerád. Myslím si, že bežné rúry nie sú stavané na časté parenie. Duplom nie, na odparovanie veľkého množstva vody z tak veľkej plochy.
Piekol som ich 21 minút, ale mohli sa aj o pár minút dlhšie.
Hotové mali úžasne žltú farbu, po roztrhnutí sa striedka delila po vláknach. Veľmi podobná konzistencia, ako pri maslovej vianočke. A chuť? Napriek tomu, že ide o slané pečivo, bola aj trochu sladkastá. Čiže ideálne pečivo na raňajky. Len tak, s maslom. Nepoužil som žiadne extra korenie, ale plnú chuť dali práve upečené bataty.
Čo robíte doma zo sladkých zemiakov? Napíšte mi do komentárov, ďakujem.
Peciem v rure (casto aj s mrkvou a pastrnakom), alebo davam do polievky (bud zeleninova zmes, ktoru rozmixujem, alebo kokosovo-batatova polievka).
Nemam ziadny ‚speci‘ recept, v ktorom by som ich pouzivala.
Minuly rok som kupila jednu priesadu a dopestovala som doma asi kilo :)