Aj keď je tento recept súčasťou iného zložitejšieho, ktorý spomeniem neskôr, rozhodol som sa ho popísať samostatne. Hodí sa totiž ako slané krekry k vínu alebo malým záhryzkom, hoci aj hummousu.
Pita, čiže arabský chlieb, je vďačný polotovar, možeš do neho baliť, možeš ho plniť, možností je neúrekom.
Vezmi pláty arabského chleba, poukladaj ich na seba a pokrájaj naraz na rovnaké štvorce, veľké asi 3 až 4 cm. Do malej mištičky si nalej olivový olej, do ktorého pridaj mletú červenú papriku a poriadne premiešaj. Štvorčeky daj do misky, nalej na ne paprikový olej tak, aby sa dostal na kazdý kúsok. Prehrabni a dobre zamiešaj.
Môžeš si predohriať rúru, ale nie príliš.
Na plech rovnomerne rozsyp arabský chlieb a popráš za’atarom. Túto tradičnú arabskú koreniacu zmes si vytvoríš veľmi ľahko‚ zmiešaj podrvený sušený tymián, zľahka upražené sezamové semiačka a drvený sumach. Všetko zhruba rovnakým dielom.
Plech daj do trúby a nezabudni pravidelne prehrabnúť, kým sa chlieb neupečie dozlatista. Pozor, lúbi rýchlo vyschnúť aj zhorieť, preto ho praž len toľko, aby bol príjemne chrumkavý.
Hotové krekry môžeš servírovať buď samostatne, alebo poukladať dookola nátierky‚ hostia si nimi môžu naberať jedlo uprostred.
[…] libanonskom šaláte zvanou fattoush. Vezmite len tú časť o pita chlebe a korení, vzniknú vám výborné slané krekry. Čas od času zvyknem za’atar raňajkovať aj ja, akurát s našim tmavým chlebom. Nie je […]