Brokolica v podnikoch väčšinou končí neslávne, zapečená s lacným syrom. Pritom sa z nej dajú robiť celkom dobré fašírky, praženky a kade-čo iné.
Upratoval som v našom kuchárskom šaláte. Totiž, zošite… A natrafil som na recept z brokolice a šampiňónov, ktorý potreboval len trochu dodatočnej starostlivosti nato, aby z neho bol dobrý obed. V podstate je to slušný základ na akúkoľvek zeleninovú fašírku, obmieňajte podľa ľubovôle.
Suroviny
– brokolica
– šampiňóny
– cibuľa
– 2 vajíčka
– cesnak
– rožok a strúhanku
– kurkuma a kumin
– olivový olej
– soľ a korenie
Ako prvé dajte variť brokolicu. Ale len na krátko, pretože sa bude ešte dorábať v rúre, tak z nej nechceme mať blato. Potom si očistite hríby, cibuľu nakrájajte nadrobno a namočte si starší rožok. Kľudne môže byť aj grahamový.
Šampiňóny očistite, nakrájajte nadrobno a opražte spolu s cibuľou na olivovom oleji. Na záver pridajte rozotretý strúčik cesnaku, kurkumu a kumin.
Nie celkom uvarenú brokolicu krátko rozmixujte, do masy pridajte celú hríbovú zmes, dve vajíčka a rožok v mlieku. Môžete dochutiť soľou. Z masy vytvarujte menšie placky, pováľajte ich v strúhanke a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto pripravené ich nechajte zapiecť vo vyhriatej rúre pri 200°C. Aspoň 15 minút alebo kým nie sú zlatisté. V podstate všetko v nich už je uvarené, len to treba spojiť stuhnutím vajíčka.
Najprv padol návrh prirobiť k nim prívarok, ale nakoniec padla voľba na obyčajný biely jogurt a boli výborné.
Hotové praženky u nás jeme len tak. Najprv padol návrh prirobiť k nim prívarok, ale nakoniec padla voľba na obyčajný biely jogurt a boli výborné. Rovnako dobre mi toto jedlo poslúžilo aj na cestách, keď som si ho vzal so sebou. Jogurt sa dá dokúpiť prakticky kdekoľvek.
Pri pečení treba dávať pozor, aby ste to neprepískli, inak by ste ich mohli usušiť. Je dobré rožky vypracovať v mase na malé časti. Ak v praženkách zostanú väčšie kúsky, budú suché až gumové. Upečené praženky vyzerajú navonok sucho, ale brokolica im dodáva primeranú šťavnatosť. Vďaka tomu, že sa robia všetky naraz a v rúre, nie je s tým veľa práce a nie sú ani príliš mastné. A prečo sa volajú praženky? Pretože voľakedy sa určite vyprážali. Jáj, asi by som ich mal premenovať na pečenky…
co je ten zahadny kumin?? zeby rasca? (-:
Vsimnite si, ze cudzie slovicka a skratky zvykneme mat v clankoch podciarknute takou jemnou bodkovanou ciarou. Staci prejst myskou na takto oznacene slovo, zobrazi sa otaznik a zaroven vysvetlenie, co toto slovo znamena.
Vyskusajte na to na kumine… ;-)
Vyzerá to zaujímavo, ale neviem si predstaviť, ako to chutí. Takže to musím vyskúšať :-)
ok, idem do toho :)
Viktor, prosim ta, kde v Bratislave sa da kupit kumin (aj ine koreniny – napr. sumach)? Príp. tip na nejaky eshop? Dik
Pozrel by som sa napriklad do predajne Orient (Avion v meste alebo Fresh Market trznica), pripadne pohladal na internete. Konkretny eshop nemam, korenie by som cez internet asi nekupoval, moze byt starina. Z Bratislavy to nie je daleko ani do Viedne na Naschmarkt ;-)
obchodny a spotrebitelsky nazov je rimska racsa, da sa kupit aj v marks&spencer.
*rasca ofkóz
vyborny sobotny obed. chutilo s jogurtom aj cerstvym syrom a la lucina.
vyborne boli v karfiolovej verzii.
Super, tesim sa, ze si to prisposobujete podla seba
Robila som prazenky,boli vynikajuce, manzelovi sa zdali divne, ale pre mna aj maleho syna to bola delikatesa. A uz sa tesim na obed, lebo zostala manzelova porcia. vdaka.
Marlenka
Super recept na rychle a chutne jedlo! Ja som mal masu po zmiesani dost riedku, zahustoval som kukuricnou krupicou – chcel som ovsenymi vlockami ale minuli sa…