Z toho mála ovocia, ktoré sa tento rok zatiaľ urodilo, sa u nás bystrickým slivkám celkom darilo. Práve sme ich obrali a už prešli všetkými povinnými štádiami – zavarili sme ich, mali ich v kysnutom koláči aj guľkách so strúhankou a roztopeným maslom. Dnes som skúsil jemne drolivý, priam až keksíkový koláč.
Suroviny
– 1 HR cukru
– 1 HR oleja
– 2 HR polohr. múky
– 3 vajíčka
– slivky
– ½ pr. do pečiva
– štipku soli
– škoricu
– klinčeky
– vlašské orechy
V mise zarobte vymiešajte dopenista žĺtky s cukrom, pridajte olej, neskôr dotuha vyšľahaný sneh so soľou. Na záver postupne prisypte múku, ktorú ste predtým zmiešali s práškom do pečiva. Ďalej vezmite zhruba toľko sliviek, koľko je cesta, prepolte a vykôstkujte ich. Potom si podrvte najemno škoricu a klinčeky, týmto práškom poprášte rozpolené slivky.
Do cesta pridajte väčšinu sliviek. Poriadne zamiešajte a vlejte do vymastenej a pomúčenej hranatej formy, v akej sa zvyknú piecť napríklad bochníky. Navrch nahádžte podľa chuti vlašské orechy a zvyšok sliviek.
Dobré je, že v hotovom koláči sú slivky rovnomerne rozložené a dopĺňajú ho svojou šťavnatosťou.
Nechajte piecť vo vyhriatej rúre pri 180° asi hodinu. Nezabudnite nechať vychladnúť, následne vyklopte z formy a nakrájajte na hrubšie kúsky. Výsledné cesto bude jemne drolivé, trochu ako keksíky alebo biskvity, naopak slivky ho budú skvelo dopĺňať svojou šťavnatosťou. Dobré je, že v hotovom koláči sú slivky rovnomerne rozložené. Príjemné zistenie bolo, že som zabudol načatý koláč cez noc nezabalený a na druhý deň nebol vôbec obschnutý.
Komu sa nechce babrať s cestom, skúsi jednoduchšiu verziu – Pečené slivky s korením a pistáciami.
no, akurát som ho dala piecť. ochutnala som trochu z toho cesta a výborné! už sa teším. ešte som tam pridala také čokoládové hrudky, čo sú na prípravu horúcej čokolády, podľa mňa by to mohlo byť eňo-ňuňo :-))
DROBIVÝ nie drolivý.