Risi e bisi, benátske jedlo z ryže a hrášku

Ak ste nestihli hneď po zbere zjesť čerstvý šťavnatý hrášok, môžete z neho uvariť toho klasické benátske jedlo. Predstavte si niečo medzi rizotom a polievkou, presne také je risi e bisi.

Suroviny

– 4 PL olivového oleja
– 1 menšiu cibuľu
– 50g pancetta
– 350g ryže (arborio alebo vialone)
– 2,8 l vývaru
– 900g hrachu
– 4 PL masla
– ¾ HR strúhaného parmezánu

Do hlbšej panvice dajte olivový olej, najemno nakrájanú cibuľu a nakrájanú pancettu (nasolený bravčový bok, podobný slanine). Osmahnite, pokým suroviny nezmäknú, ale nemali by zhnednúť. Pridajte ryžu a ďalej miešajte asi 2 minúty na miernom ohni. Následne podlejte časťou vývaru, aby ste zakryli celú ryžu. Zväčšite plameň pod panvicou a nechajte variť. Ako bude ubúdať vývaru, postupne ho dopĺňajte. Nezabudnite ryžu neustále miešať.

Po 15 minútach ryžu ochutnajte. Mala by byť ešte stále tvrdá. Pridajte vylúpaný hrášok a pokračujte vo varení, pokiaľ nebude ryža mäkká a krémová. Na konci varenia by mala byť vlhká, ale nie plávajúca. Tak al dente.

Hotové jedlo odložte z plameňa a primiešajte maslo s čerstvo nastrúhaným parmezánom.

Hotové jedlo odložte z plameňa a primiešajte maslo s čerstvo nastrúhaným parmezánom. Podávajte v hlbšom tanieri. K servírovaniu ponúknite aj mlynček na čierne korenie a soľ, nech si jedlo každý dochutí podľa seba.

Ak ste sa chceli opýtať, aký vývar použiť, potom máte viacero možností. Napríklad zeleninový alebo slepačí. Ak náhodou nezahodíte vylúpané hrachové struky a vyvaríte ich v slanej vode, získate ideálny vývar pre toto jedlo.

Vege verzia

Môžete si pripraviť aj vegetariánsku verziu jedla. Vývar môže byť v tomto prípade zeleninový a namiesto pancetty použite huby. Ak máte sušené, zalejte ich vriacou vodou a nechajte pol hodinu lúhovať. Po tomto čase ich môžete zcediť v sitku a osmahnúť na cibuľke a oleji. Výluh z húb zasa použite ako vývar. Kto chce ísť ešte ďalej, pridá do jedla napríklad šalviu.

Absolútne odfláknutá verzia

V jednej starej nemeckej kuchárskej knihe som sa stretol aj s absolútne najviac odfláknutou verziou tohoto jedla. Volali ho familiárne risipisi a postup bol nasledovný. Udusiť ryžu, uvariť hrášok, na masle osmahnúť hríby, keď je všetko hotové, zmiešať dokopy a navrch postrúhať parmezán… Bum! ;-)

Na fotkách je použitá mäsová verzia a keďže som nemal vývar, vyrobil som si ho zo sušených kuriatok (húb, nie tých malých zlatučkých operencov…). Tie boli pridané aj do jedla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. Podarilo sa nám nezožrať hrášok, a tak sme mali na nedelný obet Benátske rizoto. Rýchlo sa po ňom zaprášilo :-)

  2. obed alebo obet, secko jedno s plnym bruchom ;-)

  3. Mam otazku, ako teraz v zime co najlepsie odsimulovat „cerstvy hrasok”?

  4. Peto: myslim, ze kvalitny mrazeny bude fungovat rovnako dobre. Pred pouzitim nezabudni rozmrazit, nikdy ho tam nepridavaj este zmrznuty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.