Ak ste nestihli hneď po zbere zjesť čerstvý šťavnatý hrášok, môžete z neho uvariť toho klasické benátske jedlo. Predstavte si niečo medzi rizotom a polievkou, presne také je risi e bisi.
Suroviny
– 4 PL olivového oleja
– 1 menšiu cibuľu
– 50g pancetta
– 350g ryže (arborio alebo vialone)
– 2,8 l vývaru
– 900g hrachu
– 4 PL masla
– ¾ HR strúhaného parmezánu
Do hlbšej panvice dajte olivový olej, najemno nakrájanú cibuľu a nakrájanú pancettu (nasolený bravčový bok, podobný slanine). Osmahnite, pokým suroviny nezmäknú, ale nemali by zhnednúť. Pridajte ryžu a ďalej miešajte asi 2 minúty na miernom ohni. Následne podlejte časťou vývaru, aby ste zakryli celú ryžu. Zväčšite plameň pod panvicou a nechajte variť. Ako bude ubúdať vývaru, postupne ho dopĺňajte. Nezabudnite ryžu neustále miešať.
Po 15 minútach ryžu ochutnajte. Mala by byť ešte stále tvrdá. Pridajte vylúpaný hrášok a pokračujte vo varení, pokiaľ nebude ryža mäkká a krémová. Na konci varenia by mala byť vlhká, ale nie plávajúca. Tak al dente.
Hotové jedlo odložte z plameňa a primiešajte maslo s čerstvo nastrúhaným parmezánom.
Hotové jedlo odložte z plameňa a primiešajte maslo s čerstvo nastrúhaným parmezánom. Podávajte v hlbšom tanieri. K servírovaniu ponúknite aj mlynček na čierne korenie a soľ, nech si jedlo každý dochutí podľa seba.
Ak ste sa chceli opýtať, aký vývar použiť, potom máte viacero možností. Napríklad zeleninový alebo slepačí. Ak náhodou nezahodíte vylúpané hrachové struky a vyvaríte ich v slanej vode, získate ideálny vývar pre toto jedlo.
Vege verzia
Môžete si pripraviť aj vegetariánsku verziu jedla. Vývar môže byť v tomto prípade zeleninový a namiesto pancetty použite huby. Ak máte sušené, zalejte ich vriacou vodou a nechajte pol hodinu lúhovať. Po tomto čase ich môžete zcediť v sitku a osmahnúť na cibuľke a oleji. Výluh z húb zasa použite ako vývar. Kto chce ísť ešte ďalej, pridá do jedla napríklad šalviu.
Absolútne odfláknutá verzia
V jednej starej nemeckej kuchárskej knihe som sa stretol aj s absolútne najviac odfláknutou verziou tohoto jedla. Volali ho familiárne risipisi a postup bol nasledovný. Udusiť ryžu, uvariť hrášok, na masle osmahnúť hríby, keď je všetko hotové, zmiešať dokopy a navrch postrúhať parmezán… Bum! ;-)
Na fotkách je použitá mäsová verzia a keďže som nemal vývar, vyrobil som si ho zo sušených kuriatok (húb, nie tých malých zlatučkých operencov…). Tie boli pridané aj do jedla.
mnamky
Podarilo sa nám nezožrať hrášok, a tak sme mali na nedelný obet Benátske rizoto. Rýchlo sa po ňom zaprášilo :-)
obed :(
obed alebo obet, secko jedno s plnym bruchom ;-)
Mam otazku, ako teraz v zime co najlepsie odsimulovat „cerstvy hrasok”?
Peto: myslim, ze kvalitny mrazeny bude fungovat rovnako dobre. Pred pouzitim nezabudni rozmrazit, nikdy ho tam nepridavaj este zmrznuty.