Rýchle cestoviny s tuniakom a kôprom

Toto je presne typ jedla, ktoré si pripravíte rýchlejšie, ako by vám stihli priniesť mastnú pizzu z donáškovej služby. U mňa vyslovený favorit v núdzových jedlách, všetky úkony okolo prípravy sa dajú totiž stihnúť počas varenia cestovín. Recept používa tuniaka z konzervy, čo možno nie je najdelikatesné riešenie. Ale ako vravím, toto je vyslovene návod, ako sa aj núdzovo dá spraviť celkom obstojné jedlo.

Suroviny

– cestoviny
– mladá cibuľka
– olivový olej
– biely jogurt alebo smotana
– konzervu s kúskami tuniaka
– mrazený kôpor
– soľ a čierne korenie

Ako prvé dajte variť cestoviny. Ideálne fusilli, ale pokojne môžu byť aj penne, tagliatelle alebo spaghetti. Medzitým nadrobno pokrájajte mladú cibuľku. Ak nemáte, tak šalotku alebo menšiu obyčajnú cibuľu. Fungovať môže aj pór. Čokoľvek ste použili, najemno nakrájané to orestujte krátko na horúcom olivovom oleji. Odstavte z plameňa, nechajte chvíľu bokom, a potom primiešajte biely smotanový jogurt, prípadne kyslú smotanu. Poriadne zamiešajte, pridajte hojne mrazeného kôpru, môžete prisoliť a namlieť trochu čierneho korenia.

Medzičasom sa vám uvarili cestoviny, tak ich zlejte a vráťte naspať do hrnca, kde ich spojte s bielou omáčkou. Kúsky tuniaka pridajte až teraz, neznesie tepelnú úpravu. Premiešajte a môžete servírovať.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (11)

  1. Ak mozem tiez prihodit jeden rychly vyskusany:
    spagety (alebo ina cestovina)
    syr v crievku (ja som dala „smradlavy“ tamino modry encian)
    pesto z medvedieho cesnaku (moze sa nahradit normal cesnakom a petrzlen vnatou)
    parmezan (optional)

    eto vsjo, dobru chut!

  2. mnozstva by nezaskodili, moze sa to tiez jest studene alebo za tepla?

  3. Podla chuti. V recepte ale uvadzam mladu cibulku, biely jogurt a konzervu tuniaka. To znamena, zo vsetkeho jedno. Balenia sa sice mozu lisit, ale mam zato, ze napriklad klasicky jogurt ma 150-200ml. Ostatne naozaj vsetko podla chuti. Niekto ma rad na cestovinach viac omacky, iny menej. Plus, od citatela odjakziva predpokladame istu mieru vlastnej iniciativy. Ine je to pri receptoch, kde sa vyslovene vyzaduju presne mnozstva, ale toto urcite nie je ten pripad.

    Inak spravna otazka, myslim, ze aj zastudena, napriklad ako studeny cestovinovy salat.

  4. Urcite za studena ako osviezujuci lahky obed na leto. ;)

  5. no zaujalo ma to, akurat tam nikde nevidim tu omacku, predsa len neviem ci by mi chutila kysla smotana so solou a korenim, to na ktovieako chutnu omacku nevyzera

    skor ma zaujimalo to mnozstvo tuniaka a ci to odporucate teple alebo studene resp. ci to chuti dobre aj studene?

  6. a preco nie? chut tam predsa vyrobi orestovana cibulka na oleji plus kôpor.

    Ako vravim, zastudena aj zatepla. Zastudena aj preto, lebo jedine, co sa v omacke tepelne upravuje je prakticky len ta cibulka.

  7. včera som mala na obedík, mňamka! oceňujem hlavne bleskovú prípravu. beriem do svojho receptníka :-)

  8. ja namiesto jogurtu dávam drvené paradajky, bazalku, oregano alebo čo nájdem, niekedy prihodím kapary alebo olivy a za pár minút skvelé jedlo.

  9. toto je priam „tuningovy“ zraz na temu cestoviny ;-)

  10. Robila som si to včera večer ako jedlo na dnes do práce, včera večer si hovorím no dá sa to jesť ale nič moc, teraz som to vytiahla v robote z chladničky, ochutnala to studené a je to super! Za studena tam fantasticky vynikne kôpor. Inak ja som to včera poplietla a miesto cibule dala cesnak a na záver som ešte dala parmezán, keďže to bolo nevýrazné, ale fakt za studena je to bomba.

  11. Toto robievam s mrazeným/čerstvým lososom a bez cibuľky a je to rovnako rýchle a veľké mňam!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.