Arabský hummous z cíceru už zrejme poznáte. Že sa dá pripraviť aj bez cíceru ma naučil môj novopečený syn. Vlastne jeho mama…
S novorodencom a kojacou manželkou sa u nás strukoviny zo dňa na deň ocitli v nemilosti. Buď z nich zduje malého alebo milovanú. Tak začínam preberať doteraz osvedčené recepty a postupne ich prerábam. S hummousom to však bolo naopak. Mal som doma tvaroh a nevedel, čo s ním. Nasladko sme ho nechceli, takže niečo naslano. Ako prvé mi napadla falošná bryndzová nátierka, ale proti zasa hovorila cibuľa. Vtedy som si spomenul na hummous.
Suroviny
– 250g jemného hrudkovitého tvarohu
– 1-2 PL sézamovej pasty tahini
– 1-2 PL olivového oleja
– trocha soli
– kumin podľa chuti
Začnite tvarohom. Vyklopte ho do misky a poriadne premiešajte vidličkou. Primiešajte tahini a olivový olej. Na záver nezabudnite dochutiť soľou a rímskou rascou.
Servírovanie je rovnaké ako s bežným hummousom. Urobte z dipu na tanieri kopček, do stredu spravte lyžičkou jamku a do nej ešte nalejte trocha olivového oleja. Potom vám už bude stačiť len dobrý chlieb a môžete konzmovať.
Možno ste si všimli, že oproti tradičnému hummousu som vynechal cesnak. To kvôli nežnej časti publika. Jednoznačne tam však patrí. Páni teda vezmú strúčik, rozotrú ho a dajú do jamky dipu ešte pred zaliatím olivovým olejom. Potom už len poriadne premiešať a hotovo. Chuťovo je tento dip veľmi vyvážený, primerane sýty a oproti originálu je príprava až raketovo rýchla.
P.S.
A prečo je toto dobré pre dojčiace baby? Tvaroh je ľahko stráviteľný, má dosť bielkovín aj vápnika. S vápnikom je na tom veľmi dobre aj tahini, rasca je zasa proti nadúvaniu.
Ked už sme pri tom nahradzovaní cícvoru, tuto robili hráškový http://conovehonakopci.cz/?p=3516 . Mala som tů česť ochutnať a fakt v pohode.
Ale to je asi pre milú skoro rovnako nanič ako povodný recept:)
Výborné, síce tahini pastu som v obchode nevidela, tak som nasucho osmažila sezamové semiačka a rozdrvila ich v mažiari, mňam… Originál hoummous som nikdy nejedla, ale toto je fakt skvelá pomazánka.
Tahini mavaju v bio-obchodoch. Finta s jej nahradenim mozno nie je celkom to iste, kedze tahini je polotekuta pasta a da vo vysledku iny produkt, ako ked sa pouziju len zrnka z maziara. Viem si ale predstavit, ze to mohlo napriek tomu chutit. Sam obcas tu istu fintu pouzivam, ak mi chyba tahini… ;-)
Tahini majú aj v DM
ano, tiez ho tam kupujem
v BB kupujem tahini u Aska
Nejake ceske vo velkom pohari za cenu malickeho z DM
https://sites.google.com/site/ashkozdravejedlo/
ja namieste ciceru davam peceny baklazan, tiez je super, inspoval sa napr. tymto receptom
http://www.food.com/recipe/baba-ganoush-the-best-in-the-world-67570