Skyslo mi mlieko. Robím tvaroh.

Mlieko z predošlého článku som nalial do pollitrového pohára, prikryl a nechal vonku skysnúť. Proces prebehol relatívne rýchlo a to som snažil mať mlieko na relatívne chladnejšom mieste. Po jednom dni bola navrchu centimetrová vrstva smotany, ktorú som zamiešal do mlieka a nechal tak. Pohár som dôkladne premiešal niekoľkokrát počas dna. Dnes už to bola hustá masa a navrchu sa tvorili bubliny.

Niekto to nechá prevreť, ale potom je výsledný tvaroh tak trochu „ako piesok“.

Celý obsah pohára som prelial do malej panvičky na omáčky a nechal na najslabšom plameni ohrievať. Pozor, bez miešania. Po chvíli, ako začala stúpať teplota, od okraja sa oddelil biely bochník a plával v srvátke. Niekto to nechá prevrieť, ale potom je výsledný tvaroh tak trochu „ako piesok“. Ja som celú masu prihrial len na nejakých 60ºC a prelial cez sitko. Nechal som ho asi pol hodinu stiecť zo zvyšnej srtvátky a hotovo. Domáci tučný tvaroh bol na svete. Rozdiel bol hlavne v tom, že naozaj nechutil „ako piesok“. Bol mäkkučký, jemne kyslastý a hádam som v ňom slabým ohrevom nezabil všetko to dobré, čo v ňom bolo. Zožral som ho bez prepáčenia tak, jak bol. Palacinky nech si sa idú bodnúť… Výsledok je teda 62 gramov čerstvého tvarohu z pol litra mlieka.

Nabudúce skúsim nechať kysnúť ešte o deň dlhšie, či sa mi nepodarí vydolovať o štipku viac. Mám však taký pocit, že o moc lepšie to asi nebude. Beztak je to dobrý kauf. Za 15 starých korún 120g domáceho tvarohu. O dôvod viac, pri najbližšom nákupe zobrať o liter dva viac čerstvého mlieka.

A propós, ochutnal som aj to, čo stieklo zo sitka, teda srvátku. Nechutilo to nijak vábne, ale úprimne, pil som už aj horšie veci.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (14)

  1. Shira313

    Včera som v miestnom obchode neobjavila tvaroh a tak som poriadne naštartovaná budúci týždeň poslať moju milú polovičku do obchodíka s hydinou na čerstvé, viac než plnotučné mlieko a hurá na čarovanie :D Veď to by sme sa na to kukli, aby sme museli zháňať tvaroh, no nie?
    Pekný zvyšok víkendu :o))

  2. Ja som robila pred casom ricottu podla tohto (http://simplyrecipes.com/recipes/homemade_ricotta_cheese/) receptu, nie je to celkom tvaroh, pretoze mlieko nie je kysle, ale skysnute octom, ale mne to velmi chutilo, len tak s ovocim.

  3. Zdravim, Viktor. Mam otazku: musi to mlieko skysnut? Ja sa na pripravu domaceho tvarohu chystam uz dlhsie, tak to konecne vyskusam. Ostatne recepty, co som vykukala, uvadzali len zohriatie mlieka plus trochu citronovej stavy na zrazenie. Myslis, ze tam bude rozdiel, ci to skysne prirodzene alebo za pomoci citronovej stavy?

    1. Keď potrebuješ rýchlo tvaroh :) Tak v pohode. Aj trošku octu urobí tu istu službu. Na palacinky dáme aj cukor, tak tu miernu kyslosť zakryje.

  4. priznam sa, toto som neskusal. Ale len tak od oka, ak to skusis pomocou citronovej stavy, tak bude vysledny tvaroh mozno kyslejsi. Mne osobne by to asi prekazalo. Navyse, skor by som sa spolahol na prirodzeny proces, ako na „urychlovace“. Stalo by zato, urobit dve vzorky a porovnat.

  5. Zuzi, v tom recepte, ktory som skusala ja, sa mlieko zrazalo octom a zohrievanim, a kysly urcite nebol, skor sladkasty. Ale rozdiel v tom asi bude, z kysleho mlieka mas tvaroh/quark, a zo zrazeneho octom/citronom skor nieco na sposob ricotty alebo cottage cheese. Viktor, prepac, ze zase linkujem, ale na http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Milkproducts.svg je velmi pekna schema, ako sa co z mlieka vyraba, a podla nej dostavame dve rozne veci. Ak by ste niekto vedeli o podobnom obrazku so slovenskymi alebo francuzskymi nazvami, tak sem s nim.

  6. vdaka za upresnenie, tak som sa zasa nieco naucil…

    schema je vyborna, akurat ma prekvapuje, ze quark je tam z pasterizovaneho mlieka. To uz skor potom Fresh cheese. Napriklad v Australii sa dal zohnat nas tvaroh u ruskych zidov a predavali ho ako Farmers cheese.

  7. Katka, dakujem, naozaj zaujimava schema. Tak uvidim, ci vyrobim tvaroh alebo ricottu :-)
    Tu (IRL) sa tiez da kupit tvaroh v ruskom obchode, ale ide cez pol Europy. Tak si ho radsej skusim spravit sama, ved mlieko je tu vyborne, ziadne trvanlive blbosti. Kravy sa cely rok pasu na zelenych lukach, tak je to z toho mlieka citit.

  8. Shira313

    Ako som avizovala, tvaroh som aj spravila a to zo 4 litrov neprevareného plnotučného mlieka. Po troch dňoch strávených v hrnci pri peci, mlieko pekne skyslo. Mierne som ho zahrievala, aby sa lepšie vyzrážalo a mierne nechala vychladiť. Získala som vyše 800g hrudkovitého ale veľmi jemného tučného tvarohu a asi 2 l srvátky. Z tej som spravila vynikajúci demikát. Takže napokon nič nevyjde nazmar. :o) Na tvaroh sa ešte len chystám, žeby švédsky tvarohový koláč?

  9. krasne! Uplne zivo si predstavujem tu paradnu kopku fajnoveho tvarohu ;-)

  10. Ako je lepšie nechať skysnúť mlieko? Viktor píšeš, že si ho nechal kysnúť vonku, Shira 313 ho nechala kysnúť pri peci. Predpokladám že na kysnutie je lepšie teplo, ale nejako matne si spomínam, že babka ho nechávala kysnúť predo dvermi…

  11. nechaj som ho skysnut v kuchyni, na chladnejsom mieste

  12. […] je príklad jedného úspešného pokusu o výrobu vlastného tvarohu: http://delikatesy.etrend.sk/recepty-suroviny/skyslo-mi-mlieko-robim-tvaroh-2147. Domáci tučný tvaroh bol na svete. Rozdiel bol hlavne v tom, že naozaj nechutil “ako […]

  13. Som uplny zaciatocnik a mam tibetsku hubu ktoru necham spracovat mlieko na kefir. Z neho potom sa snazim urobit tvaroh ale nie som si ista ci je to uplne ono :D …Kefir mierne zahrejem a potom dam precedit ale pocas zahrievania sa nic nevyzraza, neplavaju tam ziadne hrudky a ked dam cednim musim dat aj latku aby nepustila vsetku tekutinu..cez srvatka pekne odkvapka a ostate teda asi tvaroh.. ale nie je to vyzorovo ako co som pozerala na internete ze hrudky..skor jeden celok a ked ja sa v tom povrtam tak uz vyrobim akoby hrudky no je aj dost kremovejsi…je to spravne alebo co robim zle? A skusali ste vyrobit jogurt? dakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.