Pšenica špaldová je dávno známa a málo šľachtená obilnina. Je ľahko stráviteľná, má skvelú orieškovú chuť a prirodzene veľa kvalitných živín. Múku zo špaldy som nedávno spomenul v recepte na bublaninu. Mimo múky, ktorú používam do koláčov a polievok na zápražku, si zvyknem robievať aj špadlové cestoviny od Ekotrendu Myjava.
Keď viem, že ma čaká dlhý deň alebo budem mať obmedzené možnosti najesť sa, prvú vec ráno hodím do vriacej vody pol sáčku týchto cestovín, uvaria sa do piatich minút. Vyberiem, zcedím a preložím do misky, v ktorej si ich vezmem so sebou. Na cestoviny poukladám plátky masla, posekané vlašské orechy a dobre premiešam. Medzitým ako vychladnú, sa idem obriadiť a obliecť. Žiadne čerstvo pripravené a ešte horúce jedlo by sa nemalo hneď dávať do uzavretej nádoby, inak sa znehodnotí, tak preto ho pripravujem ako prvé.
Zbytok je jednoduchý, tieto v podstate špaldové orechové rezance berem so sebou do práce, v batožine nezaberajú veľa miesta a dobre poslúžia ako malé a výživné „medzi-jedlo“ počas dňa. To je zároveň možnosť pre všetkých, ktorí majú problém zohnať kvalitné jedlo.
Špaldové cestoviny zoženieš mimo bio-obchodov napríklad aj v Hypernove.
Špaldová mouka hraje v mé kuchyni prim už delší čas. Jednoduše proto, že je to mouka, která má i „šmak“ :-) Její ořechová chuť je lahodná.
musim odksusat, ked pojdem do Ikey zbehnem aj do Hypernovy, kupim dake a okostujem
špaldovky majú asi všade, teda u nás aj v coope, bille… Taktiež používam a rodina ani netuší, že aj do koláčov pridávam špaldovú múku:)
tak tak, zozenies vsade, len s mukou byva zjari problem, pretoze sa minu zasoby a nova sa este neurodila, takze cez zimu musim trochu skreckovat.
Ved si kup do zasoby ale mam novu pekaren na chleba a urcite odskusam ako dopadne chleba s tou spaldovou mukou