Špaldový perník s citrónovou krustou

V kuchyni sa pre mňa začína obdobie škorice, klinčekov a citrónovej kôry. Týmto vôňam úplne zodpovedá napríklad perník, koláč, ktorý sa dá upraviť na mnoho spôsobov. A samozrejme kváskový.

Do koláčov obyčajne používam len biely pšeničný kvas, ale sem musí ísť ražný. Cesto je pomerne jednoduché a kysne väčšinou v chladničke.

Suroviny

– 400g špaldovej múky
– 200g ražného kvasu
– 100ml plnotučného mlieka
– 50g masla
– 1 PL trstinovej melasy
– 1 ČL perníkového korenia
– 2 vajíčka
– štipka soli
– citrónová kôra

Ako vždy pri recepte s kvasom, začnite rozkvasom. Keď vám pekne vybehol a napenil, môžete ho použiť do pečenia.

Pokračujte mliekom, rozmiešajte v ňom melasu, polovicu dávky masla a perníkové korenie. Nemám ešte nakúpené jednotlivé korenia pre vlastnú zmes, tak som zobral zavďak balenej z Mäspomy. Ich perníkové korenie ma príjemne prekvapilo, rovnako ako klinčeky, ktoré som od nich nedávno kúpil.

Mlieko zohrejte najviac na 65°C a dobre všetko rozmiešajte. Nechajte vychladnúť a zatedy sa pustite do múky. Pridajte k nej štipku soli a ražný kvas. Potom pridajte mliečnu zmes, dve celé vajíčka a citrónovú kôru. Ja ju pridávam naloženú v cukre, takže zároveň aj prisladí cesto. Potom vypracujte hladké cesto a nechajte ho cez noc nakysnúť. Zostatkové teplo mlieka aj množstvo cukru pomôžu kvasinkám naštartovať sa a dobre rozbehnúť aj po vložení do chladničky.

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preložte ho na pomúčenú dosku a zapracujte zvyšok masla. Pokojne môžete pridať aj viac, je to na vás. Len to trochu zbrzdí kysnutie, to je celé. Keď zapracúvam maslo, zvyknem dosypať ešte trocha citrónového cukru. Predsalen, počas dlhého kysnutia kvasinky časť sladkosti už stiahli. Cesto nemieste, ale maslo zapracujte postupným naťahovaním a prekladaním.

Cesto pred pečením

Na konci vyvaľkajte a položte na pomastený a pomúčený plech podkysnúť. Ideálne je zľahka poprášiť povrch múkou a prikryť potravinovou fóliou, nech sa neprilepí a cesto neobschne.

Tesne pred pečením som na ňom spravil pár diagonálnych zárezov, ale myslím že neboli k ničomu.

Cesto po upečení

Špaldový perník som piekol pri 180°C cca 25-30 minút. Len toľko, kým teplota v ňom nedosiahla max 90°C, aby bol vláčny a nie moc presušený.

Aj napriek snahe trocha suchosti nie je úplne na škodu a pri špaldovej múke sa jej ani nedá úplne vyhnúť. Výsledný koláč je však vláčny aj nadýchaný.

Ešte horúci som ho potrel zmesou pomeltého citrónového cukru zmiešaného s maslom. Keď vychladol, táto krusta pekne stvrdla. Ak chcete, môžete ju preliať tenkou čokoládovou polevou.

Špaldový perník z kvásku

Určite ho však rozkrojte a naplňte dobrým džemom. Ak ste spravili perník sladší ako ja, potom je dobré použiť kyslejší džem (napríklad ríbezľový), nech pekne doplní chute. Ja som dal džem od mamy, podľa fotky môžete vidieť, že je to hádanka. Kto chce, môže hádať dolu v komentároch.

P.S. Ja sám som to neuhádol, tak som zvedavý, kto z vás áno.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. podľa farby by mohol byť zo všeličoho, ale kďže je to niečo nezvyčajné, tak y mohol byť z drieňu. Mýlim sa?!

  2. Mne by sa podľa farby zdal ako cviklový.

    1. Medzičasom to uhádli na Facebooku, je to tmavé hrozno s jablkom.

  3. Ja sa chcem len opýtať, do cesta sa okrem melasy nepridáva žiadne sladidlo? Nemám citrónovú kôru v cukre naloženú, iba nasucho nastrúhanú.

    1. Môže sa pridať, každý nech dá podľa seba, cukor alebo med. Keď pridať, tak až pri prekladaní spolu s maslom.

      1. Dakujem,myslim,ze to vyskusam.

Napísať odpoveď pre Viktor Klimo Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *