Tradičné

Pivovarské jačmenné mláto

Chlieb z pivovaru

Pivo som do kváskového chleba dal už neraz. Tentoraz som sa spojil priamo s pivovarom, aby som skúsil použiť iné pivné medziprodukty.

Pain d'epi

Postrihaná bageta

Kváskové pečenie ma postupne vodí do rôznych zákutí pekáriny. Navyše chlieb a pečivo zvyknem pomerne často robiť aj do daru. Nedávno sme takto robili francúzsky tematický košík, upiekol som doň pain d’epi, teda obilný klas.

Parené kváskové buchty

Parené aj kváskové

Už dlhšie počúvam doma, že by som mal konečne urobiť parené buchty. Milovaná dokonca povedala, že k narodeninám nechce tortu, ale práve toto jedlo.

Maslové pagáče s cukrovou repou

Koláče bez cukru, ale zato s cukrovou repou

Pred rokom som ju nestihol, tento rok si na ňu spomenula milovaná, keď mi dve buľvy cukrovej repy doniesla zo služobky. Nevyzerá vábne, váľa sa po zbere pri cestách, ale chutí zaujímavo.

Upečené scískanice

Keď chcete lokše, ale nie stáť pri sporáku

Pravidelne mávam chuť na dobré lokše. A rovnako pravidelne víťazí časová tieseň alebo lenivosť (neviem, čo častejšie), tak nakoniec vždy uvarím niečo iné. Na Záhorí ale majú fintu a volá sa scískanice.

Chlieb upečený v keramickom pekáči

Skalný chlieb

V našej kuchyni som včera objavil archeologické nálezisko a v ňom neporušenú keramiku aj skamenelý chlieb. Je možné, že dokonca ide o spopolnatený chlieb po výbuchu nejakej dávnej sopky.

Pražiť prudko a poriadne

Naklíčený hrach aj mak

Jar v záhrade aj kuchyni sú doslova čarovné obdobie, človek často vopred netuší, čo bude na konci jesť.

Orieškovo-datlové chrumky

Čajové pečivo nielen na sviatky

Posledné sviatky som piekol omnoho viac, než po iné roky. Niektoré recepty mi medzičasom prestali chutiť, tak som začal pátrať po iných. Vtedy som zistil, ako sa opakujú naprieč knihami aj kultúrami.