Tradičné

Chlieb s pomletou špaldou

Prepekám sa chlebom

S chlebom som ešte stále v začiatkoch. Pečiem zrhuba 3-4 pecne týždenne, skúšam rôzne pomery aj prímesy, po troškách si meliem múku a sledujem zmeny. Čokoľvek urobím, stále mám pocit, že sa to akosi samo uberá ku kváskovému chlebu.

Kaša zo šošovice, údený hovädzí jazyk a kyslá kapusta

Nenápadná, ale zato ukážková kuchárska kniha z Liptova (+recept)

Počas poslednej návštevy sme natrafili v Starom hostinci vo Svätom Antone na knihu Kuchyňa starých materí z Liptova. Personál tvrdil, že už nie je k dostaniu. Vraj ju bezvýsledne hľadali už mnohí pred nami. V sieti informátorov delikatesy sa ale čoskoro objavila informácia, kde ju hľadať (vďaka Robo).

Hotový šafránový chlieb

Šafránový chlieb s ricottou

Predstavte si nadýchaný chlieb, trochu žltkastý od šafránu a s mäkkou kôrkou. Presne taký je dvakrát kysnutý šafránový chlieb.

Vianočné orechové oblátky

O vianočných oblátkach sme už písali minulý rok. Dnes vám k tomu článku pridám recept na nové orechové cesto, s ktorým sa veľmi dobre pracuje.

Vývar a hovädzie s chrenom

Dve jedlá v jednom, vyvarte si hovädzie a získate hutný vývar aj varené mäkké mäso ku chrenu alebo prívarku.

Vianočné oblátkové železá

Ak ste náhodou zdedili vianočné oblátkové železá, tu je návod, ako z nich vyklopiť chrumkavé oblátky a prevoňať sviatky.

Máš už napečené medovníky?

Dôvod, prečo sa pýtam je jednoduchý. Aby do Vianoc stihli zmäknúť. Teda pokiaľ nepatríš do toho tábora, ktorý medovníky len zdobí, ale neje. Ja som na tie naše zarobil cesto cez víkend, pár dní stálo v chladničke a včera sa z neho konečne zrodili medovníky. Bez nich by to neboli sviatky, takže sa nakoniec pieklo […]