Trufle, čo rastú na strome a nepotrebujete na ne psa

Hovorím o gaštanoch. Ak ich namočíte do čokolády a posypete kakaom, dostanete parádne pralinky.

Náš gaštan tento rok parádne zarodil. Za ten čas, čo ho máme, som si všimol takýto kolobeh. Jeden rok výborná úroda a veľké plody, takmer ako maróny. Nasledujúci rok žiadna úroda a rok potom opäť žiadna úroda. Štvrtý rok konečne nejaká úroda, ale s malými plodmi, ktoré sa ťažko šúpu. No a piaty rok znova ako maróny. Takže 4-ročný kolobeh. Som zvedavý, či ho nasledujúce roky potvrdia.

Potešení predošlými úrodami sme aj špekulovali, že by sme hore v sade vysadili ďalšie gaštany. Rozmysleli sme si to, keď sme sa dopočuli, že s novým stromom si sem môžeme dovliecť nepekné veci. A na ne môže zahučať aj náš vlastný gaštan. Zrovna náš región je na tom najhoršie. Pred dvoma rokmi našli v susednej dedine hrčiarku gaštanovú. Malá muška, do roka vie zrušiť celý strom. Horšia je však huba Cryphonectria parasitica, ktorá spôsobuje u gaštanov rakovinu a pomerne veľké zamorenie. Vedia o tom v severnej Amerike, gaštany tam už nenájdete. Dobrá správa je, že proti chorobe je liek, vedia vám ho spraviť v Nitre. Platí zásada, že gaštan na rozdiel od orecha nemôžete obíjať palicou. Huba sa na strom dostáva práve cez takéto rany.

Späť k úrode a radostnejším veciam. Musel som ich chytro pooberať (samozrejme nie mlátením), pretože veľa pršalo. Gaštany by splesniveli ešte na strome. Ani obraté nevydržia dlho. Postupne by sa začali zmenšovať, prípadne by sa do nich nasťahovali červíky. Takže sme posledný víkend piekli a čistili 6 kilo gaštanov. Niečo sme zjedli, ďalšie sme uvarili, pár pekných zamrazili a zo zvyšku spravím gaštanové pyré. Pri pečení som použil remosku. Zistil som, že pozdĺžne nakrojené sa šúpu omnoho lepšie, ako keď som ich nakrojil krížikom.

Gaštany v čokoláde

Pri šúpaní má človek more času na rozmýšlanie. Napadlo mi to najjednoduchšie, čo sa dalo spraviť. Upečené gaštany namočiť v čokoláde a obaliť kakaom. Trochu viac náročné na trpezlivosť, ale výsledok stojí zato.

Upečete gaštany, ošúpte ich a nechajte vychladnúť. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu. Použil som 65%, silnejšia by už bola príliš. Hlavne preto, že gaštany budú ešte obalené v čistom kakau. Nepridával som ani cukor ani maslo. Gaštan samotný má sacharidov akurát dosť, pečením navyše krásne skaramelizujú. Tú sladkosť potom stačí len doplniť horkou čokoládou a spolu to urobí výbornú chuť.

Jablko poslúži ako stojan, ale pozor naňho

Upečené gaštany som opatrne napichol na špáradlá a lyžičkou ich jemne pooblieval roztopenou čokoládou. Nechal trochu odkvapkať a zapichol do jablka. Keď čokoláda trochu stuhla, poprášil som gaštany nealkalizovaným kakaom, iné už ani nepoužívam. Výhoda je, že jablko môžete chytiť pohodlne do ruky a pralinky poprášiť naozaj z každej strany.

Ešte trochu mäkké ich poprášte kakaom

Pralinky som chcel na moment odložiť do chladničky. Aby boli pekne vychladené a vydržali svojich pár minút slávy, teda fotenie. Ako som ich vkladal do chladničky, jablko mi caplo na zem. Predstavte si, že namočíte ruky do múky a poriadne tlesnete. Presne to sa stalo, len v kakaovej verzii. Tie čo dopadli najhoršie sme rovno zjedli. Menej obité chytili taký „truflovitejší“ tvar. Obité alebo neobité, chuť bola fantastická.

Tohtoročná úroda

Nájdite 5 rozdielov oproti predošlej fotke

Poznámka k predošlým dvom fotkám, nájdete 6 rozdielov?

Gaštanové trufle

P.S. Ďalšie verzie

Chystám sa urobiť ešte jednu verziu. Upečené gaštany namočiť v domácej griotke, a potom ich obaliť v čokoláde. Prípadne, tie gaštany, ktoré sa polámali pri čistení, zmačkať do neforemných guliek a obaliť aj tie.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. gastany su moja srdcovka a hlavne mojich deti. ako ich pecies? mne sa uz dva roky ako si nedari upiect tak aby sa dobre supali. podozrievam gastany, ale aj seba resp. spodob pecenia.

    1. Niekedy za to mozu gastany, inokedy pecenie. Aj mne sa horsie supu, ak je uroda s mensimi plodmi. Ak su velke, supu sa lepsie. Zistil som ale jednu vec. Ak ich necham po obrati par dni doma len tak a az potom ich upeciem, idu dobre. Ak ich upeciem hned, idu horsie. Druha vec je sposob pecenia. Teraz som prvy krat skusil remosku a vysledok bol lepsi ako predtym v rure. Myslim, ze za to moze hlavne priamejsie a silnejsie teplo. Nebal by som sa vyskusat hoci aj liatinovu panvicu a upiect ich normalne na sporaku. Ved skus s testovacou davkou a uvidis, ako to pojde.

    2. Ja som minuly rok vela guglil ohladom pecenia gasatnov a vyslo mi, ze po narezani ich treba dat do vody. ja ich mocim aj zo 2 hodiny. a teraz uz nepeciem, ale grilujem v rure – jedna davka = jeden plech, zdaju sa mi lepsie ako pecene a je to este aj rychlejsie, lebo sa nemusi hriat cela rura.

  2. Liliana

    Ozaj, čo sú marony? Len tak mimochodom ;-)

    1. Sorta gastanov, kde je v jednom jezkovi len jeden velky plod. Zvykne sa to kategorizovat aj cez hmotnost. Tusim, ze ak na kilo gastanov potrebujete menej ako 85 kusov, potom sa daju prehlasit za marony. Nas strom ma v kazdej gulke tri plody, ale jeden je vzdy plny a velky, ostatne dva su v podstate len supky. Ked som to prevazil, tak to bolo akurat 85 kusov. Preto pisem, ze skoro marony.

  3. Liliana

    Ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.