Túto nie celkom známu časť kravy u mäsiara príliš často nevidieť. Kto však vie o čo ide, ten si ho nekupuje na pulte ale objednáva. Ak si predstavuješ, že dostaneš celý kravský chvostisko, potom si na omyle. Je to len jeho mäsitá časť, asi 30cm dlhá, váži okolo kila a je samozrejme stiahnutá z kože. Hovädzí chvost je pomerne lacná surovina (asi 100 Sk za kus) a pritom z neho získaš viacero produktov. Hlavne hutný vývar napríklad na podlievanie iných jedál, ale tiež mäsko k omáčkam alebo chrenu, chutí podobne ako napríklad móčing.
Suroviny
– 1 hovädzí chvost
– bobkový list
– nové korenie
– cibuľu
– koreňovú zeleninu
– soľ
– vodu
– veľký hrniec
Daj variť chvost spolu s bobkovým listom, korením a cibuľou. Keď bude hotový (najskôr o 3 hodiny), vyber ho a odlož nabok. Do vývaru pridaj pokrájanú a ošúpanú zeleninu a nechaj variť domäkka. Ak by tam bola od začiatku, po tých 3-4 hodinách varenia by z nej zostalo blato, tak preto sa pridáva neskôr. Zároveň si uvarené mäso zachová vlastnú chuť a nepreberie ju od zeleniny. Hotovým vývarom môžeš podlievať napríklad bolognese alebo iné jedlo, ak si ho dáš zamraziť v menších kockách.
Čisté obraté mäso z chvosta zasa môžeš použiť k prívarkom, napríklad luskovému alebo tekvicovému, prípadne ho podávať samostatne s chrenom.
Ani kosti nemusíš vyhodiť. Ak máte doma väčšieho psa, bude sa tejto „kúsacej hračke“ patrične tešiť.
jeej, ty mas kuchara na dialkove ovladanie? ;)
no jasne ;-)
ale vazne, varila moja mama, islo o pripravovany clanok o receptoch nasich mam a starych mam
ach, kto pozná Ochsenschwanzsuppe, tak nepohrdne ani touto delikatesou.
To sa vobec da, pohrdnut delikatesou?
Tak ja by som pohrdla (teda pokial by som vedela, o co ide)… viem, nie som dobry gurman, k masu mam obozretny postoj. Zelenina, ovocie, morske potvory, ryby, na to sa nahovorit dam. Skusala som uz napoj z lastovicich hniezd a aj durian. Ale hovadzi chvost, ladvinky na cibulke alebo krvavnicky do mna dobrovolne nedostanete.
Ono to mozno znie obludne, ze hovadzi chvost, ale povedzme si to takto – kuraci krk vo vyvare by si obrala? tak preco nie hovadzi chvost?
Toto nie su vnutornosti, ale ciste maso, aj ked ho zas az tak vela nie je, preto sa viac oplaca na vyvar, resp. ako spomenula germa polievku.
Zboznujem kuraci vyvar s rezancami, ale este stale som nenabrala odvahu ho navarit sama (prave pre to oberanie kuracieho krku). Hlavny masovy specialista u nas je moj priatel, ja len zjem, ked mi to chuti. Inak sa orientujem na kuracie prsia, bravcove kare a ine „pekne“ kusky bez kosti a mastneho. Kurnik, vecer asi urobim zeleninovu polievku, ked uz nemam odvahu na ten kuraci vyvar.
tak k hovadziemu chvostu som sa ja dostal uplnou nahodou, ked som si v Manchestri kupil Oxtail soup – to som si vsak myslel, ze OXTAIL bude nejaka oblast na severe Britanie :)
z omylu som sa vyviedol pri citani zlozenia popri obede :) bol som prekvapeny, ale chut mi to nezahnalo, bola chutna.
Je to normalny hovadzi vivar. S tym ze moj kolega z Malaizie tvrdi ze ma velmi silne ucinky na telesnu silu a to aj na muzsku silu. Ja to tu obcas varim a mam to rad. Tu to je „delikatesa“ a par kuskou stoji 8 az 10 $ . Rozhodne kus sily to ma.
Mal som to krásne detstvo, kde môj dedko bol takpovediac gazda a ako 7 ročný som chodil pásť kravy. Ak sme mali zabíjačku, tak jediné čo sa vyhodilo, boli kopytá a oči. Všetko ostatné (okrem výkalov a natrávenej stravy zo žalúdka) sa zúžidkovalo a poviem Vám, do chrumkava opečené uši, či mozoček na vajíčku boli delikatesou:-).
Dúfam , že som nikomu nezobral chuť do jedla:-).