Tento dezert nie je žiadna prevratná novinka. Guľky v pečenej aj nepečenej forme sú sviatková osvedčená klasika. Nedávno som v práci ochutnal kokosové, ktoré priniesla kolegyňa od svojej kamarátky Petry. Po chvíli škemrania som sa dopracoval k receptu, urobil na ňom zopár jednoduchých zmien (v zmysle palmarín preč – maslo sem) a sladké gule kokosové boli na svete.
Suroviny
150g cukru
1,20dcl vody
125g masla
150g kokosu
vanilkový cukor
200g sušené mlieko
50g mletých mandlí
lieskovce
kokos na obalovanie
V malom hrnčeku na miernom ohni zohrejte vodu a roztopte v nej cukor, okrem vanilkového. Po zovretí varte ešte 5 minút. Do odstaveného sirupu pridajte maslo a nechajte rozpustiť. Udeje sa to ľahšie a elegantnejšie, keď maslo predtým nakrájate na menšie časti a nedáte ho tam vcelku.
Ďalej pridajte kokos, vanilkový cukor podľa chuti, sušené mlieko a mleté mandle. Vypracujte na hladkú hmotu a odložte do chladničky na hodinu odstáť. Potom vyberte a okolo lieskovcov vyformujte guličky. Krátky povaľkaním medzi dlaňami získate dokonale gulatý tvar. Nevaľkajte dlho, aby sa hmota nezačala topiť.
Takto vyformované guľky pováľajte v kokose, aby sa poriadne obalili a odložte tak, aby guľky neležali jedna na druhej. Ak z nich staviate v miske ďalšie poschodie, oddeľte spodný rad od vrchného papierom na pečenie. Najlepšie sa cítia v chladničke, takéto studené aj najlepšie chutia. Pri servírovaní ich samozrejme môžete naaranžovať podľa svojej ľubovôle.
Pôvodný recept predpokladal 200g cukru, čo je pre mňa osobne obludné číslo. Preto som spravil ešte jednu podstatnú úpravu receptu. Ubral som cukru a namiesto neho pridal mandľovú múčku. Môžete aj mleté mandle. Z uvedenej dávky pripravíte asi 80 guliek. Mne stačila polovičná porcia, pri tej sladkosti to bolo až-až. Kto rád špekuluje, opraží si lieskovce pre prípravou nasucho na panvici. Prípadne uberie ešte viac cukru a nahradí ho mrvenými oblátkami, aké sa používajú napríklad na „mannerky“. Ak necháte cesto odstáť celú noc, na druhý deň sa s ním bude pracovať ešte lepšie.
co takto skusit nahradit vanilkovy cukor strukom vanilky a lieskovce vykupat v karamelovom kupeli? :) popripade nahradit kokos do hmoty otestovanym kakaom? :)
Peter: neviem aky vanilkovy cukor pouzivas ty, ale mal som na mysli rozrezany vanilkovy lusk ponoreny do cukru v zavretom pohari ;-)
S kakaom ale suhlasim, stoji za vyskusanie… S tym karamelom som si neni celkom isty, tie gulky su uz beztak sladke az-az, netreba to zasa dovadzat do extremov
a co takto miesto lieskovca vlozit olupanu mandlu..
Viktor, vyzera to super, ale ja sa tu tak popod fuzy usmievam – vyskemral si recept a tu si ho vzapati ofrflal (fuj palmarin, obludne mnozstvo cukru :))
Nedavno bol recept na gulky aj na natanieri.sk, vyzeral fantasticky, len bol velmi „luxusny“, vdaka teda za tuto civilnejsiu verziu.
Dada: Samozrejme, aj to sa da. Len kvoli gulatemu tvaru sa mi viac hodil lieskovec.
Jarmila: povedzme, ze recept som skemral z cistej zvedavosti a profesionalneho zaujmu. A ze som si ho upravil… robim to bezne a s mnohymi receptami, netreba to brat ako ofrflavanie.
Cukor je zasa extra kategoria, ten uberam cielene a zamerne vo vela receptoch. Ale rovnako, kazdy nech si prida, kolko chce. Uvadzam viacero moznosti a uprav, staci si vybrat cestu ;-)
Prave som sa vratila z mesta s kilom lieskovcov, a uz par mesiacov sa mi tu povaluje otvoreny Sunar, tak to asi vyskusam. Ta varianta s oprazenim sa mi paci najviac.
ale zabudla som napisat, ze urcite vyskusam, vyzera to luxusne a tiez som za menej cukru :) skusim aj s lieskovcom aj s mandlou :) dakujem za inspiraciu.
super receptik už ho mama aj odpisany , isto vyskušam
Zabudol si do receptu napisat, kedy treba pridat mandlovu mucku. Zajtra ich vyrabam, lieskovce su uz oprazene, len musim kupit maslo.
Tak som ich spravila, vyslo ich presne 80. Dala som ich do papierovych kosickov a zobrala par kolegom do prace. Ked su teple, tak z nich trochu citit to susene mlieko, ale vybrate z chladnicky su vyborne. Pre zjednodusenie pomerov som pouzila 125 g cukru, 125 ml vody a 125 g masla, zvysok podla receptu.
Katka: som rad, ze chutilo. Nabuduce skus postupne zamienat suroviny, ktore ti prilis nesedia, za ine. Zvlast pri tomto dezerte je to takpovediac ziaduce, kazdy ho robi podla seba a prisposobuje si recept ako mu vyhovuje.
Tak tohle, jakožto zástupce českých návštěvníků, vůbec neznám, nicméně vyzkouším. díky za tip ;)
Našiel som „čistejší“ recept, bey cukru, ale zato s chutnou smotanou a kokosovým olejom http://www.chefkoch.de/rezepte/1001281205402579/Kokos-Sahne-Trueffel.html
Když on ten kokosový olej taky není nic moc zdravého :) Právě jsem to smíchala, dělala jsem i loni a těsto bylo báječně hladké, letos se mi nechce ani za nic spojit, tak nevím, zda za to může nízkotučné sušené mléko nebo co..