Viedenské keksíkové cesto

Za recept na toto fantastické cesto vďačím starkej mojej ženy, ktorá ho má od svojej mamy z Prešporka. Cesto pripravuje už automaticky, ako to len naše babky vedia. Keď sa ich potom pýtate na recept, tak vám ani nevedia povedať presné váhy surovín, lebo rokmi to majú skrátka v „oku“. Až keď sa človek pokúsi podľa ich stručného návodu upiecť rovnakú vec, zistí, že milé babky zabudli spomenúť niektorý špecifický postup alebo surovinu. Ono to neni ani tak o skleróze, ale o tom, že tieto veci berú uplne samozrejme a čudujú sa akurát nad tým, jak to, že niekto nevie, že tam predsa mal ísť hrnček vody alebo čojaviemčoho.
Ale späť k cestu. Dá sa použiť nasladko, aj naslano, pripraviť ho je jednoduché a dá sa skladovať v mrazničke na neskôr. Kyslá smotana, ktorá sa do neho používa, mu navyše dáva potrebnú ľahkosť.

Suroviny

320g polohrubej múky
2 žĺtka
250g masla
4 PL kyslej pochúťkovej smotany
štipku soli

Do múky vmiešajte tuk, žĺtka, smotanu a rukami vypracujte, kým sa cesto nezačne odlepovať od nádoby. Nezabudnite pre lepšiu chuť pridať štipku soli. Cesto vyvaľkajte, povykrajujte tvary, aké potrebujete. Môžete potrieť bielkami, ktoré vám zostali a nechajte piecť dozlatista.

Ak ste napríklad povykrajovali štvorce, môžete ich naplniť lekvárom, orechami alebo makom, preložiť a zakrútiť do tvaru rožka. Ak chcete použiť cesto naslano, môžete použiť zvlnené kolečko a vyrezať ním dlhé rezance, široké asi 2cm. Tieto posyp sezamom a nechaj upiecť.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page