Vyfintený a príjemne kyslý čerešňový koláč

Krehký čerešňový koláč

Tento rok sme mali šťastie na čerešne. Boli takmer bez červíkov, inak sa na nich okrem nás pásli len drozdy. Keď ich už bolo príliš, začali sme ich pchať do koláčov. A keď sme už nevedeli čo od dobroty, začali sme tie koláče zdobiť… Krehké koláče s príjemne kyslou plnkou a keksíkovým cestom. Sladké a rozmarné leto…

Čerešňová plnka

Krehké cesto

300g hladkej múky
175g masla
4 lyžice studenej vody
1 ČL soli
štipka cukru

Plnka

300g čerešní
30g cukru
1 PL kukuričnej múky
1 PL citrónovej šťavy
30g masla
1 ČL citrónovej kôry

Najlepšie bude, ak začnete plnkou. Odkôstkujte si čerešne a dajte ich do panvice. Zamiešajte k nim cukor, kukuričnú múku, citrónovú šťavu aj kôru. Nechajte zohrievať a miešajte, aby sa ovocie roztlačilo. Miešaním by malo ovocie zhustnúť. Keď sa tak stane, odstavte z plameňa a pridajte maslo. Odložte nabok a nechajte vychladnúť.

Pokračujte cestom. K múke pridajte soľ a cukor a dobre premiešajte vo väčšej miske. Potom pridajte maslo a rozpracujte na hrudkovité cesto. Na záver pridajte vodu, aby sa cesto rovnomerne spojilo a vytvorilo guľu, ktorá sa bude ľahko odlepovať od rúk.

Plnka ide dovnútra

Keď máte cesto, rozdeľte ho na nerovné časti. Tá väčšia pojde naspodok koláča, menšia zasa prikryje plnku. Kúsok cesta si odložte aj na zdobenie. Na pomúčenej doske vyvaľkajte väčšiu časť cesta tak, aby prekryla nádobu, v ktorej sa bude koláč piecť. Používam zapekaciu keramiku. Pri tomto koláči ju netreba vymasťovať, keďže cesto je beztak mastné dosť. Uložte plát cesta do nádoby a rozotrite naň rovnomerne čerešňovú plnku. Potom vyvaľkajte aj menšiu časť a uložte ho na plnku. Kraje oboch plátov cesta spojte, preložte a poriadne pospájajte.

Otvory v koláči majú aj praktický význam. Ak by tam neboli, koláč by roztrhlo a plnka by počas pečenia začala vytekať von.

Vyfintený koláč pripravený na upečenie

Teraz príde dekorovacia fáza. Ostrým a špicatým nožom povyrezávajte otvory v tvare lístka. Tieto vyrezané kúsky môžete rovno použiť na ozdobenie, stačí v nich nožom spraviť zárezy ako na lístkoch stromov. Dekoráciu poukladajte navrch koláča a potrite ho celý bielkom. Otvory v koláči majú aj praktický význam. Ak by tam neboli, koláč by roztrhlo a plnka by počas pečenia začala vytekať von.

Ozdobený koláč vložte do vyhriatej rúry a nechajte piecť pri 170°C asi 45 minút. Či je hotový, vám napovie farba. Mala by byť tmavo-zlatistá, ako na titulnej fotke. Vychladnutý si ho vezmite na piknik alebo do záhrady a užívajte rozmarné leto…

Pozor na plnku, po dopečení je horúca

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (11)

  1. Vypadá to naprosto dokonale a ve spojení s křehkým těstem je to zaručená dobrota! Krásné… :-)
    P.

  2. Fesny kolacik, az je luto ho zjest!

    1. Práve naopak, pustíš sa doňho a ani nebudeš vedieť ako, a bude po ňom… ;-)

  3. vypada to vynikajuco a na zdobeni je vidno ze ste si s tym dali robotu, hned po dovolenke vyskusame aj my doma

  4. Fúúha, tak ten je nádherný! Hotové umelecké dielo! A samozrejme, vyzerá aj riadne „žravo“ ;)

  5. Hmm neviem co som urobila zle ale to cesto bolo doooooooost mastne az tak,ze sa mi teda trhalo pri valkani :( neviem v com je chyba.

  6. olala. tomu vravim naozaj ceresnovy kolac :) este trochu crem freš na tanierik ku kazdemu kusku a moze to byt dokonale.
    ps obdivujem vas za tu trpezlivost pri zdobeni, tu ja teda nemam :) pekne to je.

  7. to lydia:
    ja mam osvedcene davkovanie na krehke cesto stvrtkila hladkej muky a jedno male maslo (125 g), plus deci piva namiesto vody alebo vajicka, lepsie to lepi a mas bonus co mozes dopit zatialco sa kolac pecie :)
    aby sa netrhalo pri valkani, mozes nechat odlezat v chladnicke, aby maslo stuhlo, potom to s nim ide lepsie.

  8. Lydia: rozmyslam nad tym, ci ste nemali moc roztopene/zohriate maslo. Vtedy je problem.

  9. Viktor & Liliana: Dakujem, asi to bol problem. Nabuduce skusim dat do chladnicky.

  10. Takisto bol problem s cestom. A to som ho nechal preventivne aj v chladnicke. Nakoniec som si ale poradil, ale musim povedat, ze vobec nebolo chutne. Skor naopak, a to vobec nie som priebercivy. Zdalo sa mi uplne nedopecene a chutilo velmi mastne a mukovo. Kolac som pritom piekol cez polhodinu dlhsie ako v recepte, takze vobec neviem kde bola chyba.
    urcite ale viem, ze taketo cesto uz nikdy viac. Kolac by bol urcite super s akymkolvek inym cestom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.