Kapusta ako základ, rýchla príprava a otvorenosť k úpravám. Ako bonus kopa zdravia, až tečie z uší.
Recept som vykukal tuším od Bukovského. Nie toho notorika, samozrejme. Odvtedy ho robím s obmenami pomerne často.
Suroviny
– ½ červenej kapusty
– 1 červená cibuľa
– 1 pomaranč
– olivový olej
– tekvicové semienka
Najideálnejšie je, ak použijete mixér. Očistite kapustu, cibuľu aj pomaranč, všetko pokrájajte na menšie časti a nahádžte do stroja. Posekajte najemno, prelejte olivovým olejom, môžete pokapať citrónom a prisypte za hrsť tekvicových semienok.
Takto pripravený šalát zvyknem zajedať len tak s chlebom. Alternatívne môžete do mixovania doplniť aj jednu mrkvu a semienka nahradiť povedzme hrozienkami. Tiež dobrá kombinácia.
A kto je ten druhy Bukovsky, ten notorik?
Na vyber je Bukovsky Charles – ochlasta a Bukovsky Igor – vyzivar ;-)
Vdaka za informaciu :-) Najprv som si myslel, ze sa jedna o toho redaktora z STV (Tomas Bukovsky), ale ten na alkaca prilis nevyzera. Osviezil si mi trocha stredoskolske spomienky s tym Charlesom Bukowskim (na alkaca sa ale dozil celkom slusneho veku). K veci: kapusta a pomaranc je FANTASTICKA kombinacia, idem veru po sichte do supermarketu, dik za tip. Este pribalim zazvor, konzumovany len tak, surovy, tesne pred spanim…
a ta cibula, ta tam pekne tvrdi muziku, ale olej ju zasa drzi na uzde… ;-)
mno, oskusala som v trochu obmenenej variante, lebo nebol poamranc, ale pokvapala som to citronom. ku kuratu, co prislo z lucneho dvora a biopyre, vytecne! dufam, ze bude chutit aj nebeskemu.
je fakt dobrý. Dávam do pozornosti aj zimný šalát s kyslej kapusty s jablkom – naozaj výnimočné (teda pre mňa) tiež Bukovski
robim variantu podla Clausa Mayera. Ide tam najemno nakrajana cervena kapusta, ceresnovy ocot, susene brusnice,prazene mandle, pomaranc, med, olivovy olej, sol a prazene mandl.lupienky.
Minule ked sme doma nemali pomarance ,som tam supla zrele mango a rodine chutilo.