V reálnom živote síce Valentína tvrdohlavo ignorujem, ale v kuchyni si to nemôžem dovoliť. Po extra kľudnom víkende som sa dnes v noci rozhodol podporiť romantiku upraveným soufflé.
Neviem prečo, ale podobné recepty akosi vždy výjdu na nočné pečenie. Takže po nich musí nasledovať buď digestív, intelektuálny film s následným spoločným rozborom, slina na nočné písanie alebo úmorná smrť v žalúdočných kŕčoch. Väčšinou si vyberáme z prvých troch…
Suroviny
– 170g tmavej čokolády
– 86g masla
– 3 vajíčka
– 97g cukru
– štipka soli
Prečo upravené soufflé? Pretože používa pozmenené suroviny aj spôsob pečenia. V základe je to stále soufflé, len som pridal mleté lieskovce a piekol ho ako cupcakes, v papierových košíčkoch. Inšpiráciu som našiel tu.
Začnite čokoládou. Použil som 75%-tnú. Nad parou ju roztopte aj s maslom. Než sa začnú topiť, stihnete vyšľahať z bielkov a štipky soli sneh. Ako tretiu vec by ste mali zmiešať žĺtka s cukrom. Ten môžete rozdeliť na dve časti. Jednu do žĺtkov, druhú do snehu. A dajte si vyhriať rúru na cca 180°C.
Keď sa vám čokoládová masa spojila, odstavte ju a nechajte trochu vychladnúť. Potom ju zamiešajte k žĺtkam, ktoré ste vymiešali dopenista. Ako posledné opatrne zapracujte sneh. Pridal som aj pár lyžičiek mletých lieskovcov. Pražených nasucho v panvici, ako inak.
Teraz príde tá príjemnejšia časť. Muffinovú formu netreba vymasťovať. Stačí ju vyložiť papierovými košíčkami a do každého naliať cesto. Nie úplne hore, inak prebehne cez okraj. Ak chcete predsalen mazať, potom určite nezabudnite aj poprášiť, napríklad mletým sušeným kokosom.
Pred samotným pečením ešte jeden nehanebný ofajč. Ak chcete poistku, aby vám pri rozkrojení z hotového koláčka vytekala čokoláda, jednoducho do cesta jemne vtlačte kúsok neroztopenej čokolády.
Výsledok je upečený zhruba po 12-15 minútach. Normálne stačí 12, ja som piekol kvôli polochromej rúre len s horným ohrevom o niečo dlhšie. Na skúšku sa môžete dotknúť vrchu koláčikov. Musia byť suché a nesmú sa lepiť. Z jednej dávky cesta mi vyšlo 11 kúskov.
Soufflé po dopečení trochu spľasnú. Ak sa vám to zdá ako nevýhoda, môžete ju využiť vo svoj prospech. Zvyšné lieskovce zamiešajte do šľahačky a do každej jamky dajte malý kopček. Nezabudnite navrch posypať ešte trochou ručne nasekaných lieskovcov. Výsledok bude mať takmer nutellový nádych.
A teraz si to predstavte, v jednej ruke košíček so soufflé, v druhej lyžička a vy na gauči. Koho som práve naštval, tomu doporučujem na ukľudnenie čokoládu. Ideálne vo forme soufflé…
Páči sa mi tá finta s košíčkami. Na suflé ma to nenapadlo. A rozmýšľal som s tou tekutou čokoládou. To je len keď sa to konzumuje hneď teplé. Možno sa zledli tak, že nestihli ani vychladnúť, aj keď v noci, no neviem :)
síce som už dosť prečokoládovaná pečením s Juliou Childovou a mojou čokoládovou roládou ale toto musím vyskúšať