Neviem presne, odkiaľ tento recept pochádza, ale medzi rečou mi ho minule spomenula mama. Vraj sa do cesta na obyčajné zemiakové placky nakrája kyslá kapusta. Skúsil som…
Suroviny
– 4 väčšie zemiaky
– za hrsť kvasenej kapusty
– 1 vajíčko
– 2PL hladkej múky
– 1 strúčik cesnaku
– soľ
Postup je ozaj jednoduchý, len samotné varenie trvá. Ošúpete zemiak, nastrúhate ho na hrubom strúhadle, potom pridáte posekanú kvasenú kapustu, celé vajíčko, dve lyžice múky, rozotretý cesnak a primerane soli.
Poriadne vymiešate a upečiete na panvici dozlatista. Tuším tam mala ísť ešte aj rasca, ale tú som nedával, pretože jej bolo dosť v kapuste. Tá bola ako inak vlastná. Šťavu musíte samozrejme pred krájaním vyždímať, inak budete mať cesto premočené a horšie sa bude opekať.
Výsledok stál zato a kyslastá chuť v pozadí bola zaujímavá. Po plackách sa doslova zaprášilo. Ak vás to bude lákať pridať viac múky, radšej si klepnite po ruke. Múka by sa naslopala olejom a placky by boli zbytočne mastné. Oleja veľa netreba a urobia sa rýchlo.
Na fotkách vidno, že som placky dochutil balkánskym syrom a kôprom. Nebolo to zlé, ale lepšie by možno zafungovala klasika – kopček kyslej smotany.
majoran davame, len neviem ako s tou kapustou :)
V tomto garde sa tam podla mna majoran nehodi, aspon mne nie…
Robievame v podstate len taketo, klasicke upadli do zabudnutia. Avsak pomer kapusty a zemiakov mame opacny – vyrazne v prospech kapusty.
Zemiakové placky, to je nekonečný počet variácií, a objavujú sa vo veľa rôznych kuchyniach. Moje posledné naozaj zaujímavé sú s morskými riasami Dulse (dostať čerstvé v Metre), len soľ, múka, vajíčko a čierne korenie, tak aby vinikla chuť rias.
toto je nieco podobne a velmi zaujimave a chutne
http://recepty.pozri.sk/recept-patizonove-placky-159
nahodou som na to natrafil a vyskusal………
Tieto aj u nás sa robievali (na Kysuciach) – ja som raz skúsila obmenu: pridala som varené zemiaky, ovsené vločky. Je to úžasné jedlo :)